Του Γιώργου Γκιώνη
Ένα βράδυ, πριν από έξι χρόνια, (5-2-2003) κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο τότε αρχηγός της αστυνομίας είχε απαντήσει σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία των ερευνών για την τρομοκρατία: «Έχουμε στα χέρια μας την κορυφή του ΕΛΑ». Την περίοδο εκείνη -και ενώ η μελάνη των διωκτικών εγγράφων εναντίον των μελών της ‘’17 Νοέμβρη’’ και του ‘’ΕΛΑ’’ δεν είχε στεγνώσει ακόμη- η δήλωση του ανθρώπου, που είχε την ευθύνη των ερευνών για την τρομοκρατία φάνηκε σε όλους μάλλον… παράδοξη.
Γιατί; Διότι ήταν σαφές το υπονοούμενο ότι δεν αναμένονται άλλες θεαματικές συλλήψεις, αφού βρίσκονταν στα χέρια της αστυνομίας οι «κεφαλές» της «μητέρας» των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ρίχνοντας νερό στο κρασί του -και περισσότερο για να «διασκεδάσει» τις δυσάρεστες εντυπώσεις- πρόσθεσε ότι αν… τύχει και συλληφθούν κάποιοι ακόμη θα πρόκειται για δευτερεύουσες περιπτώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα είχε, περίπου, «καθαρίσει» με την τρομοκρατία.
Το πόσο μετέωρη, με τα τωρινά δεδομένα, ήταν αυτή η δήλωση, φαίνεται από την πορεία των σημερινών ερευνών αλλά και με την ολοένα αυξανόμενη «ποιότητα» των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Είναι χαρακτηριστική η προχθεσινή δήλωση, στη Θεσσαλονίκη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που μεταξύ άλλων είπε: «Είχαμε τη “17 Νοέμβρη”. Εξαρθρώθηκε, στο μέτρο που εξαρθρώθηκε, από τότε και μετά έχουν εμφανιστεί διάφορες τρομοκρατικές ομάδες». Και αφού μίλησε για τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται, αναφέρθηκε στα «τυφλά» χτυπήματα στο σκοτάδι τονίζοντας ότι «αυτό δυσκολεύει το έργο των αρχών».
Ήταν σαφέστατος ο υπουργός ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας δεν ήταν ολική (άσχετα αν έτσι παρουσιαζόταν).
Και να τώρα που η αντιτρομοκρατική «ξανακολυμπάει στα βαθιά», όπως έκανε εδώ και 35 χρόνια. Απέναντί της ο «Επαναστατικός Αγώνας», η «Σέχτα Επαναστατών», η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και μερικές ακόμη ομάδες που «παράγουν» τρομοκρατική βία, αντικαθιστώντας τα γκαζάκια και τις μολότοφ με μπόμπες και όπλα.
«Συγκοινωνούντα δοχεία»
Μέντορές τους, αυτοί που ο τέως αρχηγός της αστυνομίας είχε χαρακτηρίσει ως… δευτερεύουσες ενδεχόμενες συλλήψεις περιφερειακών μελών. Άλλοι χαρακτηρίζουν τους σημερινούς δράστες τρομοκρατικών ενεργειών ως… «παιδιά του Κουφοντίνα». Γεγονός είναι ότι οι βόμβες συνεχίζουν να σκάνε, ενώ έχει ξαναρχίσει να χύνεται αίμα. Στα χέρια των αστυνομικών βρίσκονται σημαντικά ευρήματα από προηγούμενες επιθέσεις. Ακόμη και στοιχεία από το DNA κάποιων δραστών. Μένει να ταυτοποιηθούν. Πληροφορίες, τις οποίες αρνούνται να σχολιάσουν οι αρμόδιοι ερευνητές της αστυνομίας, αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα αποκαλύψεων.
Το ερώτημα είναι «πότε». Μια σημαντική διαπίστωση που προκύπτει είναι αυτή των «συγκοινωνούντων δοχείων», όρο που πρώτος είχε χρησιμοποιήσει ο αείμνηστος Αντώνης Δροσογιάννης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης, για να προκαλέσει, τότε, γενική θυμηδία. Η έρευνα που αποκάλυψε παλινδρομήσεις και πέρα- δώθε ανάμεσα σε μέλη της «17Ν», της «Αντικρατικής Πάλης» και του «ΕΛΑ» τον δικαίωσε. Φαίνεται τώρα ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το νέο στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι οι δράστες που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στη χύτρα, πίσω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, έχουν ένα κοινό σημείο με αυτούς που προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να τινάξουν στον αέρα τη Σίτιμπανκ Κηφισιάς με την υπερβόμβα των 120 κιλών. Ποιο είναι αυτό; Ένα καρτοτηλέφωνο που βρίσκεται σε έναν ιδιαίτερα φορτισμένο και συμβολικό χώρο της Αθήνας. Πίσω από το Πολυτεχνείο. Από εκεί έγιναν τα τηλεφωνήματα και για τις δύο βομβιστικές ενέργειες.
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι την πατρότητα της βομβιστικής ενέργειας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης τη διεκδικεί η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ για τη βόμβα με τα 120 κιλά εκρηκτική ύλης, υπάρχει ανάληψη ευθύνης από τον «Επαναστατικό Αγώνα». Στην… καλύτερη των περιπτώσεων, δηλαδή, έχουμε «κοινοπραξία» ή «εταιρεία» βομβιστών, που χρησιμοποιούν μετά από κάθε επίθεση διαφορετικές ταμπέλες. ‘Η έχουμε δύο οργανώσεις με κοινό «στρατηγείο» συντονισμού τους. Μάλιστα, η έρευνα στα εργαστήρια της επιστημονικής αστυνομίας προχωρεί ακόμη πιο πέρα. Προσπαθεί -μέσα από την ανάλυση της φωνής- να διαπιστώσει αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που τηλεφώνησε προειδοποιητικά και στις δύο περιπτώσεις.
Το σύστημα με τη χύτρα
Εκτός από αυτά (τα υπό διερεύνηση ζητήματα) η αστυνομία έχει εντοπίσει και κοινό modus operandi. Δηλαδή κοινή μεθοδολογία δράσης, φανερή ακόμη και για αδαή. Με άλλα λόγια:
Το σύστημα με τη χύτρα μέσα στην οποία οι βομβιστές είχαν βάλει τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως στο υπουργείο της Θεσσαλονίκης, είχε χρησιμοποιηθεί και στη βόμβα που τοποθετήθηκε, προ μηνών, στο σπίτι του τέως υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη, στο Παλαιό Φάληρο. Αλλά και η πραγματικά ισχυρότατη προχθεσινή έκρηξη, έξω από το Χρηματιστήριο, στη λεωφόρο Αθηνών, παρά το χάος και τις τρομακτικές ζημιές που προκάλεσε, πρόσφερε νέες σημαντικές «βοήθειες» στην αστυνομία, όσο και αν οι αξιωματικοί ερευνητές, με κάθε τρόπο, προσπαθούν να τις υποβαθμίσουν, για ευνόητους λόγους. Η κάμερα του Χρηματιστηρίου «έγραψε» τον ένα από τους δράστες. Είναι ο οδηγός του παγιδευμένου φορτηγού τύπου Βαν. Τον έχει καταγράψει μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου στο πεζοδρόμιο να βαδίζει προς τη μοτοσικλέτα με την οποία είχε έλθει συνεργός του να τον πάρει. Κράνος φορούσε μόνο ο μοτοσικλετιστής. Ο οδηγός του μικρού φορτηγού ήταν ακάλυπτος, αλλά τα χαρακτηριστικά του είναι σκοτεινά. Γίνεται προσπάθεια να «πουσαριστεί» η εικόνα του για να φωτιστεί το πρόσωπο, αν και η αστυνομία πιστεύει ότι πρέπει να ήταν μεταμφιεσμένος, καθώς γνώριζε ότι ολόγυρα υπάρχουν κάμερες.
Αυτό που δεν αποκαλύπτει η αστυνομία είναι αν υπάρχουν και άλλες λήψεις των δραστών, από κάμερες διπλανών κτιρίων και επιχειρήσεων. Ωστόσο από την ήδη υπάρχουσα εικόνα -ακόμη και αν δεν εντοπιστούν χαρακτηριστικά- φαίνεται καθαρά ο σωματότυπος του οδηγού του φορτηγού. Αυτές οι τεχνικές «βοήθειες», προφανώς, ενισχύονται και από τουλάχιστον δύο καταθέσεις μαρτύρων. Ο ένας, μάλιστα, περιγράφει με ακρίβεια την εικόνα του συγκεκριμένου δράστη. Το πόσο «μετράει» αυτό θα φανεί, όταν δοθούν στους μάρτυρες φωτογραφίες υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Και δεν πρόκειται μόνο για «κεφαλάκια», αλλά και για ολόκληρες φωτογραφίες ατόμων, αφού φαίνεται ότι σε αυτόν τον τομέα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει κάνει καλή δουλειά…
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου