Συνοπτική εξέταση μιας ορθολογικής προτάσεως για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων επανδρώσεως κι εκπαιδεύσεως που ταλανίζουν τον Ελληνικό Στρατό, εξαιτίας της μικροπολιτικής νοοτροπίας της πολιτικής ηγεσίας.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ανεκοίνωσε μία σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητος. Υποτίθεται, και σε αυτό συμφωνεί και το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολιτεύσεως, ότι η χώρα αντιμετωπίζει οικτρή οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου χρειάζονται τολμηρά και εν πολλοίς σκληρά μέτρα σε όλους τους τομείς, για να αποφευχθεί μία πιθανολογουμένη πτώχευση.
Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε προσέγγιση σε μία πλευρά του οικονομικού ζητήματος της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, προτείνοντας μία σημαντική περικοπή δαπανών αλλά ταυτοχρόνως και εξάλειψη του χρονίου προβλήματος υποεπανδρώσεως των μονάδων, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αδυναμία εκτελέσεως της αποστολής τους.
Το 2005 ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είχε καταρτίσει μία μελέτη για την Μεγάλη Στρατηγική Αναδιάταξη, εξετάζοντας τον επιχειρησιακό ρόλο των εφέδρων σε περίοδο ειρήνης και πολέμου (συντακτική ομάδα ο Δημ. Δήμου Αντιστράτηγος ε.α, ο έφεδρος Ταγματάρχης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλ. Κόντος και ο εφέδρος Ανθυπολοχαγός Εμ. Μαστοράκος). Ένα από τα κύρια θέματα της μελέτης ήταν το κατά πόσον είναι λειτουργικός ο θεσμός των ΕΠΟΠ στην σχέση κόστους/αποτελέσματος.