Χρήστες OnLine

Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

"Κατοχική Τουρκία, άι σιχτίρ"

Νέα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της "κατοχικής Τουρκίας" και αστυνομικών. Τουρκοκύπριοι επιχείρησαν να αναρτήσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της Άγκυρα


Με βασικό τους σύνθημα "Κατοχική Τουρκία, άι σιχτίρ", Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας, επιχειρώντας μάλιστα να αναρτήσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρεσβεία της Άγκυρας.

Μεγάλες ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν έξω από την «πρεσβεία» της Τουρκίας στα Κατεχόμενα και, αφού φώναξαν συνθήματα εναντίον της «κατοχικής Τουρκίας», επιχείρησαν να αναρτήσουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πόρτα του περιβόλου όπου βρίσκεται το κτήριο, ενέργεια που προκάλεσε συγκρούσεις.

Αστυνομικοί, ντυμένοι με πολιτικά, προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν τη σημαία. Αμέσως ξεκίνησαν σφοδρές συμπλοκές, με τους διαδηλωτές να επιτίθενται με ξύλα και πέτρες εναντίον των δυνάμεων καταστολής και τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δέχθηκαν επίθεση ακόμα και οι φωτορεπόρτερ αλλά και τα τηλεοπτικά συνεργεία που κάλυπταν το περιστατικό.


 Λίγες ώρες αργότερα, το σκηνικό των συγκρούσεων μεταφέρθηκε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, όταν χιλιάδες διαδηλωτές -οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερα από 5.000 άτομα- κατέκλυσαν τον χώρο γύρω από το «Κοινοβούλιο» και ανήρτησαν υβριστικά πανό εναντίον της Τουρκίας, ζητώντας ταυτόχρονα την επανένωση της Κύπρου.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περίμετρο με συρματόπλεγμα, αλλά, όταν προσπάθησαν να κατεβάσουν τα πανό, ήρθαν στα χέρια με τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα άτομο. Αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση στο κτήριο της εφημερίδας «Αφρίκα» ενός γιγαντιαίου πανό, το οποίο έγραφε: «Τουρκία άι σιχτίρ».



Οι σχέσεις της Άγκυρας με τους γηγενείς Τουρκοκυπρίους περνούν μία πρωτόγνωρη πολιτική κρίση, με τους τελευταίους, που είναι στραγγαλισμένοι οικονομικά και κοινωνικά από τις δυνάμεις κατοχής και τους εποίκους, να επιχειρούν να αποτινάξουν τα δεσμά από τη «μητέρα πατρίδα», επικεντρώνοντας στο αίτημα της άμεσης αποχώρησης των εποίκων από το νησί.

Κυρίαρχο αίτημα στο «Κίνημα των Γιασεμιών», το οποίο εξελίσσεται στα Κατεχόμενα, προκαλώντας την οργή αλλά και τον προβληματισμό στην Τουρκία, είναι η διενέργεια άμεσης απογραφής του πληθυσμού, ώστε να καταγραφεί ο ακριβής αριθμός εποίκων που ζουν στο νησί και έχουν λάβει την τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, εν μέσω μάλιστα κομβικών συζητήσεων με τους Τουρκοκυπρίους για την επίλυση του Κυπριακού, και διατηρούν διακριτική στάση ώστε να μη «ρίξουν λάδι στη φωτιά» σε αυτήν την ήδη έκρυθμη κατάσταση.


 Τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα, πρωτοστατούν σε αυτό το «Κίνημα των Γιασεμιών».
Στόχο τους αποτελεί η οικονομική απαγκίστρωση των Κατεχομένων από την Άγκυρα, η επανένταξη της οικονομικής δραστηριότητας σε ένα συνολικό κυπριακό πλαίσιο και η πολιτική επίλυση του Κυπριακού εντός μιας ενιαίας Κύπρου διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, όπως καθορίζουν, άλλωστε, και οι διακοινοτικές συνομιλίες, οι οποίες αυτόν τον καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δείτε ποιοι Σκοπιανοί καθηγητές λένε:"Δεν είμαστε Μακεδόνες,αλλά Σλάβοι".Βίντεο.



Κι όμως υπάρχουν φωνές δυνατές που προέρχονται από σοβαρούς επιστήμονες κι όχι μόνο,των Σκοπίων οι οποίες με νηφαλιότητα αλλά και επιμονή προειδοποιούν τους έξαλλους συμπατριώτες τους,ότι αυτή η μανία να εμφανίζονται ως "Μακεδόνες" δεν μπορεί να υποστηριχτεί με κανένα απολύτως σοβαρό επιχέιρημα. 

Στο βίντεο εξηγούν το γιατί.



πηγη