Την ημέρα που εκτελούσε την αποστολή συνοδείας φωτογραφικών RF-4 στη Κρήτη —στόχος οι S-300- ο Χάλι ανήκε στην μοίρα της Μπαντίρμα. Η μοίρα έχει το όνομα “Νυχτερίδες” και οι χειριστές της τη φήμη των “σκληρών”. Ο τρόπος που πετούν στο Αιγαίο, η επιμονή τους να μην εγκαταλείπουν την αερομαχία ακόμη κι όταν οι Έλληνες τους έχουν “πάρει την ουρά” και τους έχουν “φωτογραφήσει” τους έχει δώσει τον χαρακτηρισμό των “σκληρών”. Οι επιδόσεις τους βέβαια απέναντι στους δικούς μας δεν τον δικαιολογούν.
Οι φήμες που ποτέ δεν μπορείς να μετρήσεις της ακρίβειά τους, ήθελαν τους χειριστές αυτής της μοίρας να έχουν ορκιστεί εκδίκηση για το θάνατο ενός δικού τους πιλότου σε μία εμπλοκή με ελληνικό Mirage 2000 κοντά στη Λέσβο.
Το τουρκικό F-16 ήταν διθέσιο, είχε παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και βρέθηκε απέναντι σ΄ ένα ελληνικό Mirage 2000. Οι δύο Τούρκοι ,γρήγορα κι απλά βρέθηκαν στο στόχαστρο του ελληνικού μαχητικού. Στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν πλεονέκτημα, κάτι δεν πήγε καλά και το αεροσκάφος τους τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο ένας πιλότος πρόλαβε να εγκαταλείψει και περισυνελέγει λίγη ώρα αργότερα από ελληνικό ελικόπτερο. Ο δεύτερος δεν βρέθηκε ποτέ.
Για κάποιο λόγο οι Τούρκοι έστησαν ένα θρύλο που ήθελε τον Έλληνα πιλότο να είναι υπεύθυνος για τη πτώση του μαχητικού τους και τον θάνατο του συναδέλφου τους. Κι απ΄ αυτό το θρύλο γεννήθηκαν οι φήμες που ήθελαν την περίπτωση του Ηλιάκη να αποτελεί την “απάντηση” των Τούρκων.
Το βέβαιο είναι ότι ο ελιγμός που έκανε ο άνθρωπος της φωτογραφίας ήταν φονικός και δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ένας χειριστής μιας μάχιμης μοίρας θα έκανε τέτοιο λάθος. Από την άλλη η λογική δεν μπορεί να εξηγήσει πως ένας άνθρωπος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή,τόσο απλά.
Κάπως έτσι άρχισαν να εμφανίζονται όλα αυτά τα χρόνια διάφορα σενάρια ,κυρίως στο διαδίκτυο, που θέλουν τον Τούρκο να καταρρίπτει με πύραυλο τον Ηλιάκη. Και ότι το “ζευγάρι” του Ηλιάκη ,τον “φιλοδώρησε” αυτομάτως μ΄ένα πύραυλο που τον πέτυχε στο φτερό.
Μπορεί αυτά τα σενάρια,όταν κάποιος τα διαβάζει να τα βρίσκει λογικά. Ίσως πιο λογικά και από την εξήγηση της εναέριας σύγκρουσης που δόθηκε.
Όμως το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό ,από πολλές απόψεις για να υιοθετούμε απόψεις που δεν έχουν χειροπιαστές αποδείξεις. Είναι από τις περιπτώσεις που είτε συμφωνούμε,είτε όχι ,είτε μας αρέσει ,είτε όχι ,πρέπει να αποδεχόμαστε την επίσημη εκδοχή.
Ο Ιμπραήμ Χάλι ,πάντως δεν ξαναφάνηκε προς Κρήτη μεριά.
Διαβάστε επίσης:
Για...φούντο οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες με το νόμο Βενιζέλου!