Χρήστες OnLine

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Αντισυνταγματικό το ν/σ για την απόδοση Ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες!


Τίθεται ζήτημα συνταγματικότητας

ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών έχει δύο σκέλη. Κι ενώ η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο πρώτο σκέλος, το δεύτερο είναι που γεννά προφανή ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Και τα γεννά επειδή στην αναθεώρηση του 2008 δεν αναθεωρήθηκε τελικά, αν και προτάθηκε για αναθεώρηση, το άρθρο 102, παρ. 2. Το πρώτο σκέλος ρυθμίζει υπό ποίες προϋποθέσεις μπορούν οι μετανάστες να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το δεύτερο θεσπίζει για ορισμένες κατηγορίες μεταναστών το δικαίωμα του εκλέγειν στις εκλογές της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και του εκλέγεσθαι στη θέση δημοτικού συμβούλου, συμβούλου δημοτικού διαμερίσματος ή τοπικού συμβούλου χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Πού βρίσκεται λοιπόν το πρόβλημα; Στο άρθρο 4 παρ. 4 το Σύνταγμα ρητά προβλέπει πως «μόνο Ελληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους».

Δημόσια λειτουργία ενυπάρχει σε κάθε θέση που συνεπάγεται συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας εξουσίας. Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ασκούν δημόσια εξουσία. Ετσι, τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν αναμφισβήτητα συμμετοχή στην άσκηση δημόσιας λειτουργίας. Επιφυλάσσονται επομένως από το Σύνταγμα μόνο στους Ελληνες πολίτες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αλλά και για το δικαίωμα του εκλέγειν, που έχει αναμφισβήτητα θεσμική λειτουργικά διάσταση. Βέβαια, το ίδιο άρθρο επιτρέπει την εισαγωγή εξαιρέσεων με «ειδικό» νόμο. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Πρώτον, σημαίνει πως για να είναι «ειδικός» ο νόμος, πρέπει η κατηγορία των προσώπων στα οποία αναφέρεται η εξαίρεση να μην είναι ούτε γενική ούτε ευρεία. Πληροί την προϋπόθεση αυτή το νομοσχέδιο; Ασφαλώς όχι.

Δεύτερον, σημαίνει πως ακόμα και όταν προβλέπεται ειδικός νόμος, αυτός πρέπει να είναι συνταγματικά θεμιτός. Πρέπει δηλαδή να μην αντιβαίνει και γενικότερα στο Σύνταγμα. Εδώ λοιπόν προκύπτει κι ένα ακόμη πρόβλημα. Το Σύνταγμα ρητά επιφυλάσσει μόνο στους Ελληνες πολίτες τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν την πολιτική συμμετοχή, με κεντρικό παράδειγμα το άρθρο 29 για το δικαίωμα ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα, χωρίς το οποίο δεν νοείται συμμετοχή σε εκλογές ούτε σε τοπικό επίπεδο.

Και ναι μεν το Σύνταγμα επιτρέπει ερμηνευτικά την επεκτατική εφαρμογή και στους αλλοδαπούς των δικαιωμάτων που θεσπίζει ρητά για τους Ελληνες στο άρθρο 5 παρ. 2 σύμφωνα με το οποίο «όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας...», το άρθρο όμως αυτό αφορά τα ατομικά δικαιώματα (π.χ. το άσυλο κατοικίας...) και όχι τα δικαιώματα πολιτικής συμμετοχής.

Στo πλαίσιο αυτό λοιπόν, υπάρχει αναμφίβολα ζήτημα κατά πόσον το νομοσχέδιο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση η ψήφος των μεταναστών στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση είχε προταθεί να εισαχθεί με ρητή συνταγματική διάταξη και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Η κυρία Νέδα Κανελλοπούλου είναι επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

πηγή:
dhmopshfisma

Σημείο μηδέν για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας απο τους αλλοδαπούς και τους λαθρομετανάστες



ΑΠΟ ΤΟΥΣ 800.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΙ 600.000 ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ 200.000 ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη λήψη πρωτοβουλιών, έχει φέρει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας στο σημείο μηδέν, και για να μη σπεύσει κανείς εθνοπατέρας να βρει την εύκολη λύση, ας δούμε τι είπε για το πρόβλημα ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ


«Παίζονται απίστευτα παιχνίδια "real estate" στο κέντρο της Αθήνας και αυτό θα πρέπει να το ερευνήσει η Βουλή και η Επιτροπή Θεσμών».

Ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα τη περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τμ».

Στο πρόβλημα των μεταναστών, ο δήμαρχος τόνισε ότι «η μόνη λύση για την αντιμετώπισή του είναι η πρόληψη και η αποτροπή από το να έρχονται στην Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, ο Ν. Κακλαμάνης στη χώρα μας, μόνον οι καταγεγραμμένοι μετανάστες φθάνουν τους 800.000. Από αυτούς, ζουν στην Αττική 600.000, εκ των οποίων οι 200.000 στο κέντρο της Αθήνας.

ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.. ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΡΑΖΕΙ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ


ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την μπούργκα οι Γάλλοι σε Δημόσιους Χώρους!Τα βλέπουν αυτά οι εγχώριοι μεταναστολάγνοι;


Η είδηση αναλυτικά:

"Υπο διωγμόν η μπούργκα στη Γαλλία

Στο κοινωνικό προσκήνιο της Γαλλίας, αλλά και στο επίκεντρο του διεθνούς τύπου, βρίσκεται για άλλη μια φορά η μπούργκα (μαντίλα) που φοράνε οι γυναίκες μουσουλμάνες.

Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τότε που είχε προταθεί να απαγορευθεί πλήρως η χρήση της στη γαλλική επικράτεια και τώρα μια επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος κατέληξε στο ότι η γενική απαγόρευση δεν μπορεί να ισχύει – και ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η απαγόρευση της χρήσης της στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η κοινωνική αντίδραση στις αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν μεγάλη.

Αρκετοί Γάλλοι δήμαρχοι είχαν εκφράσει φόβους ότι η προτεινόμενη τότε απαγόρευση δεν θα ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί και ενδεχομένως να οδηγούσε σε αντίθετα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γαλλία απαγόρευσε τη μουσουλμανική μαντίλα στα κρατικά σχολεία το 2004.

Πολλοί δήμαρχοι και δάσκαλοι υποστήριξαν την απαγόρευση και η σχετική ευκολία με την οποία εφαρμόστηκε θεωρήθηκε από πολλούς ως ιδανική απόδειξη της ανάγκης απαγόρευσης και κάθε άλλου στοιχείου της μουσουλμανικής ενδυμασίας που καλύπτει το πρόσωπο.

Ωστόσο τώρα προτείνεται, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα της η εφημερίδα «Guardian», να ισχύει η απαγόρευση της χρήσης της μόνο σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία.

Προβληματισμός πάντως εξακολουθεί και υπάρχει για τον φορέα που θα μπορεί να διενεργεί τους σχετικούς ελέγχους.

Προτείνεται σε πρώτη φάση να μην επιβάλλεται πρόστιμο σε όσες γυναίκες εξακολουθούν και φοράνε μπούργκα σε αυτούς τους χώρους, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί θα έχουν δικαίωμα να αρνούνται να τις εξυπηρετούν.

Η Γαλλία είναι μία χώρα στην οποία δεν υπάρχει χώρος για τη μπούργκα, έχει δηλώσει επανειλημμένως ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί: «Η συγκεκριμένη ενδυμασία δεν είναι ένδειξη θρησκείας, αλλά δουλικότητας».

Πριν από λίγους μήνες, η γαλλική Δημοκρατία αρνήθηκε να δώσει τη γαλλική υπηκοότητα σε μια μουσουλμάνα που έχει επιλέξει να φοράει μπούργκα.

Οι ισλαμικές «ακρότητες» δεν συνάδουν με την αρχή της ισότητας των φύλων ήταν το επιχείρημα και η Γαλλική Δημοκρατία επέλεξε να μην αποκλίνει των αρχών της."


Για μια ακόμα φορά,ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί ΑΓΝΟΕΙ τις εθνομηδενιστικές και πολυπολιτισμικές κραυγές και ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ το λαικό αίσθημα:Ο κόσμος στη Γαλλία και όπου αλλού έχει εφαρμοσθεί η "ανοιχτή κοινωνία",ΕΧΕΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ!

Έτσι λοιπόν,η απαγόρευση της μπούργκας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι και ελεύθεροι δημοκράτες.Στεκόμαστε στα λόγια του Σαρκοζί:

«Η συγκεκριμένη ενδυμασία δεν είναι ένδειξη θρησκείας, αλλά δουλικότητας».

Καταλάβατε θολοκουλτουριάρηδες;Καταλάβατε "φεμινίστριες" που έχετε...βολευτεί με τους Ασιάτες και Αφρικανούς εποίκους;ΞΥΠΝΑΤΕ,γιατί και στη Γαλλία άνοιξαν διάπλατα...την αγκαλιά τους για να υποδεχθούν τους "πρόσφυγες",πριν συνειδητοποιήσουν το τραγικό λάθος τους και αντιληφθούν πως ήρθαν τ'άγρια για να διώξουν τα ήμερα!

πηγη

Η αποκάλυψη για του ΔΙΚΑΤΣΑ για τη Δραγώνα και η δικαίωση Πιπερόπουλου



Το έγγραφο του ΔΙΚΑΤΣΑ που ομολογεί ότι η κυρία Δραγώνα στερείται βασικού τίτλου σπουδών, (για περισσότερα κλικ εδώ), αποτελεί τη δικαίωση του καθηγητή κύριου Πιπερόπουλου ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτηση του επί υπουργείας Γιαννάκου από το ΔΙΚΑΤΣΑ ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Δείτε το ιστορικό:

Παραίτηση με καταγγελίες για αναγνώριση πτυχίων ΚΕΣ

Με σοβαρές καταγγελίες ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ επικυρώνει εμμέσως πλην σαφώς τους τίτλους των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών παραιτήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά το διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργος Πιπερόπουλος.

Παραιτήθηκε ο καθηγητής Γ. Πιπερόπουλος από το Δ.Σ. του ΔΙΚΑΤΣΑ
Στο κείμενο της παραίτησής του, ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποδεικνύοντας τους συμψηφισμούς σπουδών σε ΚΕΣ με τίτλους σπουδών εξωτερικού, επιπέδου μάστερ ή διδακτορικού, ως έμμεσο τρόπο αναγνώρισης των ΚΕΣ, θέτει ζήτημα νομιμότητας των σχετικών αποφάσεων του ΔΙΚΑΤΣΑ με τις οποίες τα ΚΕΣ αναγνωρίζονται διά της πλαγίας οδού.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ως πρόεδρος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είμαι αποδέκτης, μαζί με τους συναδέλφους μου, αποφάσεων του πρώην προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ καθηγητή Θ. Λιανού, όπως και του νυν προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ καθηγητή Γ. Λεοντάρη, οι οποίες δεν ζητούν απλώς, αλλά μας επιβάλλουν να προβούμε σε συμψηφισμό κάποιων ετών σπουδών σε ΚΕΣ που λειτουργούν στη χώρα μας ή να συμψηφίσουμε ένα πτυχίο 4ετούς φοίτησης από ΚΕΣ με έναν τίτλο σπουδών μάστερ (ή και διδακτορικού) που στη συνέχεια αποκτήθηκε στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού και να θεωρήσουμε ότι το άτομο αυτό αποκτά ισοτιμία ελληνικού πτυχίου αφού υποβληθεί σε εξέταση κάποιων μαθημάτων μας».

Με αφορμή την παραίτηση του κ. Πιπερόπουλου, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αφού χαρακτηρίζει «αβάσιμους τους λόγους που επικαλείται στην παραίτησή του ο κ. Πιπερόπουλος», επαναλαμβάνει ότι «με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους οι τίτλοι σπουδών υποψηφίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διανύσει τμήμα των σπουδών τους σε Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται, καθώς τα Κέντρα ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δεν αναγνωρίζονται ως δομές εκπαίδευσης».

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις των δύο τελευταίων προέδρων του ΔΙΚΑΤΣΑ, οι οποίοι, ωστόσο, ενώ αρνούνται κατηγορηματικά πολιτικές αναγνώρισης, παραδέχονται από την άλλη τις ομιχλώδεις πρακτικές του παρελθόντος, που έδιναν σε αποφοίτους των ΚΕΣ τη δυνατότητα παράκαμψης του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στα ελληνικά ΑΕΙ. «Δεν επρόκειτο για αναγνώριση τίτλων αλλά για αναγνώριση του έτους μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγούσε σε κατάταξη σε αντίστοιχο ελληνικό ΑΕΙ. Παρ’ όλα αυτά, επειδή διαπιστώθηκε ότι μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης για όσους ήθελαν μετά την κατάταξή τους να αναγνωρίσουν αυτούς τους τίτλους, το σταματήσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, Θ. Λιανός.

Ακόμη πιο σαφής η απάντηση του νυν προέδρου του οργάνου, Γ. Λεοντάρη, ο οποίος αφού ξεκαθάρισε ότι κατήργησε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και με δική του νέα απόφαση «δεν αναγνωρίζεται κανένας τίτλος σε όσους έχουν ξεκινήσει σπουδές σε ΚΕΣ από το 2002 και μετά», συμπλήρωσε: «Διαπίστωσα ότι με παλαιές αποφάσεις άνοιγε παράθυρο σε όσους θέλουν να αποκτούν πανεπιστημιακούς τίτλους παρακάμπτοντας την κείμενη διαδικασία εισαγωγής».

πηγη

463 ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ λαθρομεταναστων , κλεφτων, ναρκωμανων ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ...


Μενάνδρου, Ξούθου, Σαπφούς, Αναξαγόρα, Σωκράτους, Βερανζέρου, Γερανίου, Ευριπίδου.

Η Αθήνα πίσω από τις κουρτίνες της ευμάρειας και της έντονης νυχτερινής ζωής δυσκολεύεται πια να κρύψει την ασχήμια της. Τι όμως συμβαίνει πραγματικά στο γκέτο του κέντρου ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι το αντιμετωπίζουν.

«Έχουμε ραντεβού αύριο το βράδυ για έλεγχο στο κέντρο με τους...
επόπτες υγείας της νομαρχίας, αν θέλεις έλα», ήταν η πρόσκληση του νομάρχη της Αθήνας Γιάννη Σγουρού. Μεταξύ αστείου και σοβαρού μου είπαν και κάποια μέτρα ασφαλείας που έπρεπε να λάβω, αλλά δόθηκε και η διαβεβαίωση πως η Ομάδα Δ και μια πεζή περιπολία θα βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από εμάς.

Το ραντεβού ήταν στη Σωκράτους, απέναντι από το παλιό εφετείο. Συρματοπλέγματα και ένας φύλακας στο κουβούκλιό του έδειχναν την αλλαγή στο κτίριο που μέχρι τον Ιούλιο φιλοξενούσε περισσότερους από 600 αλλοδαπούς. Διασχίζουμε την Ξούθου. Όλος ο δρόμος είναι σπαρμένος με χρησιμοποιημένες σύριγγες. Τις ακούω να σπάνε κάτω από τα παπούτσια μου. «Περισσότερες από 17.000 σύριγγες πωλούνται καθημερινά από τα φαρμακεία της περιοχής», ενημερώνει ένας από τους επόπτες υγείας.

Η Ξούθου μετά την εκκένωση του εφετείου έχει γίνει η νέα υπαίθρια αγορά κάθε λογής ναρκωτικών. Οι περισσότεροι βιάζονται και «χτυπάνε» ενέσεις έξω στον δρόμο. Μερικοί κείτονται αναίσθητοι. Έξω από τα λουτρά της Ξούθου με τη σπασμένη μπλε πινακίδα νεαροί Αφγανοί και Πακιστανοί περιμένουν πελάτες για να πουλήσουν το κορμί τους.

Ακριβώς απέναντι, στο ξενοδοχείο Ζενίθ το «εμπόρευμα» αλλάζει, είναι γυναίκες- από τη Νιγηρία οι περισσότερες αλλά και Ελληνίδες τοξικομανείς. Τις πολλές έρημες πολυκατοικίες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις εκμισθώνουν Έλληνες, με έναν αλλοδαπό που αναλαμβάνει χρέη επιστάτη. Αυτός αποφασίζει ποιος δικαιούται να κοιμηθεί και ποιος όχι. Οι επόπτες υγείας έχουν καταμετρήσει 463 πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κλινικές και αυτοκίνητα που στεγάζουν μετανάστες και τοξικομανείς.

Οι έλεγχοι
Οδός Μενάνδρου. Απέναντι από τον αριθμό 77 βρίσκεται μια πολυκατοικία που αν είχε... αδελφή θα ήταν κάτοικος Καμπούλ. «Έχει 7 ορόφους, φως σε κάποιους από αυτούς, ασανσέρ δεν υπάρχει, αλλά αν έρθεις μαζί μου δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Με ξέρουν και με αγαπούν εδώ», μου λέει η Σοφία Πατηνιώτη. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια μαζί με τη Χρύσα Αλμπάντη έχει οργώσει την περιοχή της Ομόνοιας. Στο ισόγειο η πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο έχει σφραγιστεί με σιδηροκατασκευή.

«Όλα τα λύματα κατέληγαν εκεί και τα ποντίκια είχαν πλημμυρίσει την πολυκατοικία» μου εξηγεί η Σοφία καθώς αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς τον 7ο όροφο, εκεί όπου σε ένα διαμέρισμα 30-35 τ.μ. μένουν συνήθως 20 Αφγανοί. Στον 7ο δεν μας άνοιξαν τελικά, παρά τις εκκλήσεις της Σοφίας. Στον 5ο κάποιος μας έριξε μια βιαστική ματιά και μας έκλεισε την πόρτα κατάμουτρα. Στον 3ο σταθήκαμε επιτέλους τυχεροί. Ο Ραζά είχε βγει να δει τους απρόσκλητους επισκέπτες και πιάστηκε εξαπίνης. «Περάστε», μας λέει με τα σπαστά ελληνικά του. Στα 20 τ.μ. του διαμερίσματος μένουν 4 Αφγανοί και πληρώνουν 350 ευρώ στον ιδιοκτήτη, τον ίδιο που εκμεταλλεύεται τα περισσότερα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Στον τοίχο οι σημαίες του Αφγανιστάν και της Ελλάδας, το έπιπλο της τηλεόρασης στολίζει ένα μπουκέτο από πλαστικά λουλούδια και στην οθόνη προβάλλονται σκηνές από σαπουνόπερα του Κabul ΤV. Τουαλέτα και κουζίνα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και οι κατσαρίδες πια δεν μας εκπλήσσουν, αλλά στη μοναδική όρθια πόρτα του σπιτιού η κολλημένη με σελοτέιπ αφίσα του Γιώργου Παπανδρέου με ένα τεράστιο κόκκινο «Congratulations» δεν περνάει απαρατήρητη. «Ο Γιώργος θα μας σώσει», μου λέει όλο χαρά ο Ραζά που επιχειρηματολογεί γιατί όλα τα άλλα κόμματα είναι «κακοί».

Σχεδόν όλοι οι μετανάστες περιγράφουν την ίδια ιστορία. Για την Ευρώπη που τους υποσχέθηκαν οι διακινητές ανθρώπων, όπου όλος ο κόσμος έχει δουλειά, μεγάλα σπίτια και αυτοκίνητα και περιμένουν πώς και πώς τους μετανάστες.

«Θα κλέψω, θα κάνω ό,τι μου ζητήσουν, αρκεί να βρω ένα μέρος να κοιμηθώ και κάτι για να φάω», λέει με κυνισμό ο Χασάν από τη Σομαλία.


ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Οι ελεγκτές της νομαρχίας έχουν εντοπίσει τα κτίρια όπου μπορεί σε ένα διαμέρισμα 30 τ.μ. να ζουν μέχρι και 20 άνθρωποι

«Άσυλο» των Σουδανών στη Σατωβριάνδου
ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ τη Βερανζέρου. Περισσότεροι από 10 Σομαλοί έχουν ανοίξει έντονο διάλογο με κάποιους από τους καταστηματάρχες, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για το κλείσιμο της τρώγλης στην οποία έμεναν.
«Μας έβγαλαν από εκεί, αλλά θα μας βρουν στις πόρτες τους μπροστά. Εμείς θα έρθουμε ξανά», απειλεί ο Αχμέτ. Εδώ και μία εβδομάδα κοιμάται στην Ακαδημία Πλάτωνος με τους άλλους «άστεγους» της Βερανζέρου 33. Οι «εκλεκτοί» του επιστάτη βρίσκουν ένα στρώμα στη Σατωβριάνδου 34. Το κτίριο, ένα καλά διατηρημένο νεοκλασικό, ενοικιάζεται έναντι 1.300 ευρώσύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας- στη Λέσχη Σουδανών Προσφύγων. Επιχειρούμε να μπούμε μέσα. «Μη φωτογραφίζετε τίποτα», μας λέει σε τόνο απειλητικό ο Μοχάμετ που συστήνεται ως υπεύθυνος λειτουργίας του χώρου. Περίπου 50 - 60 μετανάστες παρακολουθούν έναν αγώνα του Κόπα Άφρικα, ενώ η μυρωδιά από τους δεκάδες αναμμένους ναργιλέδες γεμίζει τον χώρο. «Εδώ είναι σύλλογος Σουδανών Προσφύγων», μας λέει ο Μοχάμετ και προσπαθεί να μας διώξει από τον χώρο. «Μα οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι λευκοί και σίγουρα δεν είναι Σουδανοί», παρατηρώ.
«Στην άλλη πλευρά της χώρας ο ήλιος καίει λιγότερο», απαντά και φωνάζει ενισχύσεις για να μας απομακρύνουν. Από τη διπλανή ανοιχτή πόρτα φαίνονται περισσότερα από 20 στρώματα πεταμένα κάτω. Με εισαγγελική εντολή από τις 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται έλεγχος για το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Ακριβώς απέναντι η πολυκατοικία έχει στον πίνακα με τα κουδούνια γραμμένα μόνο ελληνικά επίθετα.
«Μένουν ακόμη Έλληνες στην περιοχή;» ρωτάω τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της νομαρχίας.

«Στην περιοχή μένει μόνο μία οικογένεια. Τα ελληνικά ονόματα στα κουδούνια είναι για κάλυψη». Λες και έχει πέσει σύρμα, κανένας δεν ανοίγει την εξωτερική πόρτα. Στην επόμενη επίσκεψη θα είναι μαζί και η Αστυνομία.

«Πουλάνε μπροστά μας όπλα και ναρκωτικά»
ΣΤΗ ΜΕΝΑΝΔΡΟΥ, η Μπέττυ δεν έχει κλείσει ακόμη το παιχνιδάδικό της. «Καθημερινά βλέπω τα πάντα και πλέον τίποτα δεν με εντυπωσιάζει. Ναρκωτικά πουλάνε μπροστά στα μάτια μας, όπλα, ό,τι θέλεις. Προχθές ένας αγόρασε μια χειροβομβίδα». Την περιοχή ελέγχουν κυρίως οι Γεωργιανοί και οι Σομαλοί.

Στη Μάρνη, μας πληροφορεί η Μπέττυ, έχει εγκατασταθεί μια ομάδα 15 Γεωργιανών που σπάνε τα παράθυρα των αυτοκινήτων και κλέβουν ό,τι μπορούν.
Κοντά στις εννέα το βράδυ κάνουν την εμφάνισή τους οι πόρνες. Νιγηριανές οι περισσότερες, αλλά εμφανίζονται και κοριτσάκια 12-14 ετών στην Ευριπίδου και τη Σωκράτους, τα περισσότερα Ρομά και από την Αλβανία. Ένα κοριτσάκι σπρώχνεται από τον νταβατζή του να σταματήσει να κρύβεται και να βγει στον δρόμο.

Στη Σαπφούς 19 το παρατημένο Φορντ στεγάζει μια ομάδα Αφγανών μεταναστών. Ένα Νισάν στη Μυλλέρου 2 είναι το «ξενοδοχείο» άλλων μεταναστών.

«Αν δεν γίνει κάτι σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει πολύ. Τώρα περνάμε μια περίοδο όπου όλα βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται μια διαφορετική οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Διαφορετικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη και την κοινωνική εξέγερση», λέει ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός. Προτείνει τα ξενοδοχεία του κέντρου που κλείνουν για έξι μήνες να φιλοξενούν τους παράνομους μετανάστες μέχρις ότου ολοκληρωθεί η καταγραφή τους και η διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Μετά να δούμε ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα γυρίσουν πίσω».

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΥΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΣΗΨΗ. ΠΑΡΑΚΜΗ , ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ...

ΠΗΓΗ

Απροκάλυπτα πλέον προστατεύουν τους λαθρομετανάστες παράνομους αλλοδαπούς και κυνηγούν τους Ελληνες εμπόρους και μικροπωλητές.


Σε… φιάσκο των ελεγκτικών μηχανισμών της Νομαρχίας Μαγνησίας και του Δήμου Βόλου, παραπέμπει η επιβολή προστίμου 1.000 ευρώ εις βάρος της γυναίκας που ψήνει και πουλάει κάστανα στην κεντρική αγορά της πόλης, στην Ερμού. Οι έλεγχοι και η τιμωρία του παρεμπορίου από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, είχαν σταματήσει μπροστά στη θράκα της κ. Αναστασία Φώτα και εκεί εξαντλήθηκαν…
Το δημοσίευμα της «Ε» στις 16 Ιανουαρίου, προκάλεσε την αναδίπλωση των ελεγκτικών μηχανισμών, με το Νομάρχη, Απ. Παπατόλια να φροντίζει προσωπικά για την έκδοση νόμιμης άδειας στην «καστανού» και να μην ενεργοποιεί το πρόστιμο- ντροπή.

Η… τιμωρία του παρεμπορίου ξεκίνησε και εξαντλήθηκε στην περίπτωση γυναίκας που έψηνε και πωλούσε κάστανα στην αγορά του Βόλου. Όταν σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος του Βόλου ξεσηκώθηκε μέσα στις γιορτές για το παρεμπόριο που στηνόταν έξω από τις πόρτες των καταστημάτων, οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Εμπορίου, φαίνεται –μέσα από την έκθεση του μηνιαίου απολογισμού της υπηρεσίας- ότι εξαντλήθηκαν σε μια γυναίκα που πουλούσε κάστανα!

Εις βάρος της επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ, γιατί δεν είχε άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου , ενώ κατασχέθηκαν από την ίδια τρία σακιά κάστανα των 15 κιλών το καθένα και 150 πλαστικά ποτήρια!

Η κ. Αναστασία Φώτα, αποτελεί μια από τις γνωστές «φιγούρες» στην κεντρική αγορά του Βόλου. Επί 12 χρόνια στήνει τη μικρή ψησταριά της στη συμβολή των οδών Ερμού και Κ. Καρτάλη. Ψήνει κάστανα και τα πουλάει στους περαστικούς- επισκέπτες της αγοράς, που τη γνωρίζουν με το μικρό της όνομα. Με το μικρό της όνομα την γνώριζαν και οι υπηρεσίες του Δήμου Βόλου.

Όταν πριν από καιρό, η πλανόδια πωλήτρια είχε προσέλθει στις υπηρεσίες για να της εκδώσουν άδεια προκειμένου να συνεχίσει να πουλάει τα κάστανά της, την είχαν ενημερώσει ότι δραστηριοποιείται σε τουριστική ζώνη και αδυνατούν να βγάλουν την άδεια. Της είχαν όμως υποσχεθεί ότι θα είχε την ανοχή τους. «Δεν θα την ενοχλήσει κανείς», ήταν η υπόσχεση που όμως δεν τηρήθηκε.

Η… ανοχή που υποσχέθηκαν φαίνεται ότι εξαντλήθηκε την περίοδο των περασμένων Χριστουγέννων. Της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και της κατασχέθηκε το εμπόρευμα, την ίδια ώρα, που ολόκληρη η αγορά «στέναζε» από το παρεμπόριο των ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ που ανθούσε έξω από τις πόρτες των καταστημάτων.