Κατά τη σύσκεψη, τονίστηκε ότι οι εικόνες που καταγράφονται κάθε χρόνο στις παραλίες του νομού, με κάθε λογής μικροπωλητές να πωλούν φρούτα, γλυκά αλλά και να προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ είναι τριτοκοσμικές, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται και το υγιές εμπόριο.
Για την πάταξη του παραεμπορίου αποφασίστηκε η σύσταση μικτών κλιμακίων που θα διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε ημερήσια βάση.
Όπως είπε ο αντινομάρχης, κ. Κουκιανάκης, «σκηνές που θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες, κυρίως στις παραλίες, θα πρέπει να εκλείψουν. Οι προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι με τα μικτά κλιμάκια ελέγχου θα επαναληφθούν και φέτος, προκειμένου να διώξουμε όλους αυτούς που περιφέρονται ανάμεσα στους λουόμενους κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
Στα Χανιά, μόνο το περσινό καλοκαίρι σχηματίσθηκαν 117 δικογραφίες κατά ατόμων για παράνομο εμπόριο. Φέτος, τα μέτρα θα είναι ακόμη πιο αυστηρά και θα επιβάλλονται ''τσουχτερά'' πρόστιμα.
Σκεφτόμαστε να επισκεφτούμε τον ίδιο τον εισαγγελέα, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση, ώστε να εφαρμόσει τον νόμο» τόνισε ο κ. Κουκιανάκης.
Στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι τα κυκλώματα του παραεμπορίου ελέγχουν το 1/3 του τζίρου, ενώ απόλυτη είναι η κυριαρχία σε πιο μοντέρνους κλάδους.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, τόνισε ότι «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για το καλό της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση για το καλό των ντόπιων επιχειρήσεων.
Αν και ακριβή στοιχεία για τη ζημιά που προκαλεί το παραεμπόριο στην τοπική οικονομία δεν υπάρχουν, ωστόσο οι οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμούν ότι από τη συνολική ''πίτα'' που αναλογεί στην αγορά ένα σημαντικό κομμάτι αντιστοιχεί στο παράνομο εμπόριο» συμπλήρωσε ο κ. Μαργαρώνης.
eglimatikotita