Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μμ., στην πλατεία Κλαυθμώνος
-ΕΞΩ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.
Νέα καταιγίδα που θα μεγαλώσει αναπόφευκτα τη «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού
Κάποτε γελάγαμε με το ανέκδοτο «αλβανός τουρίστας» το οποίο όμως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα το γυρίσαμε σε κλάμα. Πρόσφατα ακούσαμε ένα άλλο ακόμα πιο κακόγουστο «ανέκδοτο»το οποίο ανακαλύψαμε σε αναζήτηση στο διαδίκτυο αφου ειναι αδύνατον κάτι τέτοιο να «παίξει» στα ΜΜΕ καθότι θα χαρακτηριζόταν ρατσιστικό.
Όπως λοιπόν γράφει σε άρθρο της στο διαδίκτυο η κα Λαμπαδίτη, μετανάστες από γειτονικές χώρες, με λίγους μόνο μήνες ασφάλισης στην Ελλάδα και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα όρια ηλικίας, μπορούν να πάρουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 716 ευρώ,
Η αλήθεια είναι ότι η οποιαδήποτε κίνηση του ελληνικού κράτους είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Κι αυτό γιατί καταρχήν επέτρεψε την ύπαρξη των ψευδομουφτήδων, την ώρα που εδώ και χρόνια έχει ορίσει μουφτήδες.
Έτσι, στην Ξάνθη ο αγαπημένος ψευδομουφτής του τουρκικού προξενείου Αχμέτ Μετε έχει περισσότερη δύναμη από τον διορισμένο από το ελληνικό κράτος Μεχμέτ Σινίκογλου. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κομοτηνή με τον Σερίφ Ιμπράμ και τον Τζεμαλί. Μόνο στο Διδυμότειχο είναι ήσυχα, όπου εκεί υπάρχει μόνο ο διορισμένος μουφτής. Με αυτό το τοπίο αναλογισθείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μειονοτικοί, που αναγκάζονται να τρέχουν στους ψευδομουφτήδες, γιατί αλλιώς τους επιβάλλεται η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, και μετά στους διορισμένους μουφτήδες.
Το τουρκικό παραλήρημα όμως στη Θράκη δεν έχει τελειωμό. Εκατοντάδες σύλλογοι έχουν συσταθεί και νυχθημερόν πραγματοποιούν δήθεν εκδηλώσεις.
Στην ουσία πρόκειται για συγκεντρώσεις προπαγάνδας, προκειμένου να δημιουργηθούν εχθρικά συναισθήματα μεταξύ των κατοίκων που τόσα χρόνια συνυπάρχουν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Επιπλέον, η γειτνίαση με τη Βουλγαρία ανοίγει περίεργες διόδους με ένα άλλο ισχυρό παγκοσμίως στοιχείο, που προωθείται πολύ τελευταία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισλάμ και ο ενεργός ρόλος του Ετσμελετίν Ιχσάνογλου, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, έχει προβληματίσει ιδιαιτέρως τους έχοντες γνώση κατοίκους της περιοχής.
Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά εδώ και καιρό στην Αθήνα. Ωστόσο, η πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, αυτή της απουσίας του ελληνικού κράτους, απογοητεύει καθημερινά χριστιανούς και μουσουλμάνους, ενώ αφανίζει επιχειρηματικά μια περιοχή που κανονικά έπρεπε να ήταν περισσότερο ισχυρή.
Άδεια σχολεία
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην εκπαίδευση. Παρότι το ελληνικό κράτος έφτιαξε σχολεία, έχουν φτάσει σε σημείο οι γονείς υπό το καθεστώς απειλών να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους σε αυτά.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο δήμο Φιλύρας στη Ροδόπη. Εκεί χτίστηκαν 4 νηπιαγωγεία, καθώς υπήρχε αίτημα από τους κατοίκους, γιατί δεν υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή. Διορίσθηκαν οι νηπιαγωγοί καθώς και μεταφράστρια, έτσι ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά στα πρώτα τους σχολικά βήματα. Έπειτα από παρέμβαση του μειονοτικού δημάρχου της περιοχής τα 3 από τα 4 νηπιαγωγεία σήμερα παραμένουν άδεια, χωρίς παιδιά, με το ελληνικό κράτος να πληρώνει τους δασκάλους, επειδή δεν έγινε η πρόσληψη της μεταφράστριας ως δασκάλας κι έγινε ως καθαρίστριας, προκειμένου να μην καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων.
Μαζεύουν υπογραφές για να διώξουν το προξενείο
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
christoforidou@makthes.gr
Θέμα απομάκρυνσης του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή εγείρει μια κίνηση πολιτών στη Θράκη, που έχει καταφέρει ισχυρή παρουσία στη λεγόμενη μπλογκόσφαιρα και έχει ήδη συγκεντρώσει 3.500 υπογραφές πολιτών.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που έχει τον χαρακτήρα “κοινού μυστικού”, υποστηρίζει ο Κώστας Καραΐσκος, ένας από τους εμπνευστές της προσπάθειας. “Εμείς θέλουμε να ʽνομιμοποιηθείʼ ως θέμα στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Το προξενείο είναι μια διπλωματική υπηρεσία, δεν έχει καμία σχέση με τη μειονότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εμείς το βλέπουμε σαν μια βάση ξένης χώρας στην Ελλάδα”, αναφέρει.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
Τι υποστηρίζει αυτή η κίνηση; Ότι το προξενείο συντηρεί έναν παρακρατικό μηχανισμό που οδηγεί τους μουσουλμάνους σε γκετοποίηση και χειραγωγεί κάποιες μειονοτικές ηγεσίες προκειμένου αυτές να ελέγχουν τη μειονοτική κοινωνία.
Επιπλέον θέτει το ερώτημα εάν η παρουσία του προξενείου εξυπηρετεί τη “μεθόδευση ενεργειών που εκτουρκίζουν Πομάκους και Ρομά για να δημιουργήσουν μέσα από αυτήν την εθνοκάθαρση ʽτουρκική μειονότηταʼ” και τελικά καταλήγει ότι αν εξέλειπε “η διαβρωτική δράση του Τουρκικού Προξενείου”, δεν θα υπήρχε ουσιαστικά μειονοτικό θέμα στη Θράκη.
Είναι δεδομένο ότι ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του προξενείου θα προκαλούσε όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο κατά την άποψη της ομάδας “η ειρήνη κινδυνεύει ακριβώς από τη δράση του προξενείου”.
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Η λειτουργία του προξενείου δεν είναι υποχρέωση που εκπορεύεται από τη συνθήκη της Λοζάνης αλλά από το σύμφωνο φιλίας του 1930, επισημαίνει ο κ. Καραΐσκος, σχολιάζοντας επιπλέον ότι “η ίδια η Τουρκία έχει παραβιάσει το σύνολο των άρθρων της συνθήκης”.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της ομάδας στην ιστοσελίδα http://proxeneio-stop.org, “εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα με τους μουσουλμάνους συντοπίτες μας. Πρόβλημα δημιουργεί η Τουρκία, αφενός συντηρώντας έναν μηχανισμό που επιζητά διαρκώς την ένταση και τη δυσαρέσκεια κι αφετέρου διαστρέφει τη συνείδηση και το εθνοσυναίσθημα του κόσμου, επιδοτώντας τους φανατισμούς και τον εκτουρκισμό των Πομάκων και των Ρομά. (…) Πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθεί και ο τουρκικής καταγωγής (ή συνείδησης) μουσουλμάνος της Θράκης ότι άλλο η τουρκική συνείδηση κι άλλο η υιοθέτηση μιας επεκτατικής, αλυτρωτικής ή αναθεωρητικής πολιτικής από το πολιτικό κατεστημένο της Άγκυρας. Να νιώσει ότι ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας και κουλτούρας είναι πολίτης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κι εκεί μπορεί να λύσει όλα του τα προβλήματα. Το ερώτημα άλλωστε αυτό καθαυτό δείχνει και την αναγκαιότητα της απομάκρυνσης του Προξενείου, πριν ολοκληρωθεί ο πολιτικός έλεγχος του μειονοτικού πληθυσμού”.
Η ομάδα "Προξενείο Στοπ"
Η πρωτοβουλία “Προξενείο Στοπ” ανήκει στα μέλη του σωματείου “Αντιφωνητής”. Έκανε την εμφάνισή της στο Ίντερνετ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από τότε έχει δηλώσει την παρουσία της στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, με αναρτήσεις πανό σε κεντρικά σημεία των δύο πόλεων, ενημερωτικές καμπάνιες και συλλογή υπογραφών από τους πολίτες, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δύο ημερίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο πυρήνας της ομάδας αποτελείται από άτομα της γενιάς των σαραντάρηδων. Αν και δεν ταυτίζονται με κανένα πολιτικό κόμμα, παλαιότερα συνέκλιναν με τις θέσεις του Μιχάλη Χαραλαμπίδη (Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση) σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ενώ πρόσφατα το θέμα που εγείρουν έφτασε στη Βουλή με ερώτηση του ΛΑΟΣ. Ο λόγος τους δεν είναι ακραίος και δεν μπορεί να ταυτιστεί π.χ. με αυτόν που χρησιμοποιείται από μέλη υπερεθνικιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων όπως η Χρυσή Αυγή, αλλά παρουσιάζει εκλεκτικές συγγένειες με τις απόψεις του συγγραφέα Γιώργου Καραμπελιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα χαίρει της υποστήριξης πολύ γνωστού επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στα μεγάλα δημόσια έργα και επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για τα εθνικά θέματα και την ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας των πομάκων και των ρομά μουσουλμάνων της Θράκης. Αν και υπάρχουν αρκετοί “συμπαθούντες”, η σύμπλευση με τη συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει πάρει κινηματικές διαστάσεις. Η δράση της δεν πέρασε απαρατήρητη από μερίδα του τουρκικού Τύπου (εφημερίδες Birlik και Olay), που έκανε λόγο για “αύξηση του αντιτουρκισμού στην Ελλάδα”. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό στα κέντρα λήψης αποφάσεων και χάραξης της εξωτερικής πολιτικής στη χώρα μας.
πηγή:infognomonpolitics