Χρήστες OnLine

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Νέα γεώτρηση στον βόρειο Πρίνο με στόχο την άντληση 3.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως

ΣE υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου από την περιοχή του Πρίνου προσβλέπει η εταιρία Ενεργειακή Αιγαίου, η οποία πραγματοποιεί γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο με στόχο την αύξηση της παραγωγής της από 1.300 σε 3.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ παράλληλα επιδιώκει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε νέα πεδία.

Η Ενεργειακή Αιγαίου, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευστάθιου Τοπούζογλου και του γεωλόγου πετρελαίων Μαθιού Ρήγα, η οποία ελέγχει πλέον την KavalaOil, ολοκλήρωσε με επιτυχία γεώτρηση σε μήκος 4.400 μέτρων στον Βόρειο Πρίνο, προσβλέποντας σε αύξηση της παραγωγής της και διατήρηση της δραστηριότητάς της στην περιοχή. Eτσι στο επόμενο διάστημα η εταιρία αναμένεται να αρχίσει την άντληση πετρελαίου από τον Βόρειο Πρίνο αυξάνοντας την παραγωγή της από 1.300 σε 3.000 βαρέλια ημερησίως.

Εν συνεχεία το νορβηγικό γεωτρύπανο που έχει νοικιάσει η εταιρία προβλέπεται να επιχειρήσει στο κοίτασμα Ε, που θεωρείται το πλέον ελπιδοφόρο στην περιοχή, με στόχο γεώτρηση σε βάθος 5.500 μέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερα οι δοκιμές που είχαν γίνει στην περιοχή αυτή, είχαν δώσει ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, με δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 3.000 βαρελιών ημερησίως. Επιπλέον 700 βαρέλια ημερησίως εκτιμάται ότι μπορεί να δίνει και η εν εξελίξει γεώτρηση στη θέση PP14 του κοιτάσματος του Πρίνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, με τιμές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα το επιχειρηματικό εγχείρημα είναι βιώσιμο, ενώ την παραγωγή αγοράζουν, βάσει νόμου, τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Εξάλλου η Ενεργειακή αιγαίου σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει με την εταιρία Calfrac –πρώην Dennison– την απόκτηση του 75% των δικαιωμάτων στις περιοχές Aθως και Αμμώδη. Το υπόλοιπο 25% των περιοχών αυτών ανήκουν στα ΕΛΠΕ. Η συμφωνία εξαγοράς των δικαιωμάτων της πρώην Dennison, βρίσκεται υπό την αίρεση του Yπουργείου Ανάπτυξης. Στις περιοχές αυτές έχουν πραγματοποιηθεί γεωτρήσεις στη δεκαετία του 'Α80 χωρίς θετικά αποτελέσματα, αλλά φαίνεται ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ενεργειακή Αιγαίου από δικές της έρευνες σεισμικών πείθουν ότι αξίζει μία νέα γεωτρητική προσπάθεια.

Εν τω μεταξύ το Yπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, και Εξωτερικών με αντικείμενο την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτό προβλέπει άλλωστε νομοθετική ρύθμιση που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», το περιεχόμενο, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης .

Το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού και θα προβλέπει τη δημιουργία 20 θέσεων ειδικών επιστημόνων στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), οι οποίες θα πληρωθούν με μεταφορά προσωπικού από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Πρόκειται, ουσιαστικά, για στελέχη της παλαιάς ΔΕΠ-ΕΚΥ, του τομέα δηλαδή που ήταν επιφορτισμένος με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τα δικαιώματα σε περιοχές προς έρευνα και εκμετάλλευση είχαν προ διετίας περάσει, με νόμο, και πάλι στο Eλληνικό Δημόσιο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία πάντως εξακολουθούν να εγείρουν ζήτημα αποζημίωσής τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Στην περσινή έκθεση του ΣΕΕΣ για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό είχαν περιληφθεί εκτιμήσεις κατά τις οποίες στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν περιοχές αξιοποιήσιμες στην εκμετάλλευση πετρελαίου, οι οποίες μπορούν να δώσουν ακόμη και 200.000 βαρέλια ημερησίως, τουτέστιν περί το 40% των συνολικών εγχώριων αναγκών.

http://totefteri.blogspot.com


Σάββας Καλεντερίδης: «Τούρκοι καίνε τα δάση μας, τα νησιά μας, τα χωριά μας»!


Τον Φεβρουάριο του 1999, ο Σάββας Καλεντερίδης είχε τον βαθμό του ταγματάρχη. Τυπικά ανήκε στα Τεθωρακισμένα, αλλά ήταν από καιρό ενταγμένος στο δυναμικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αποστολή του, η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών που αφορούσαν την Τουρκία. Τούρκοι εμπρηστές


Με αφορμή την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας έγινε λόγος και για τις δασικές πυρκαγιές. Ο κ. Καλεντερίδης αποκάλυψε ότι στο παρελθόν το τουρκικό παρακράτος ασκούσε «πολιτική» βάζοντας φωτιές στην Ελλάδα:
«Είναι βέβαιο ότι μας έβαζαν φωτιές. Έχουμε μία ομολογία. Ο Γιασάρ Οζ ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης που ήταν συνάμα συμμορία της μαφίας. Στο εσωτερικό της Τουρκίας έκαναν δολοφονίες και χτυπήματα σε κουρδικούς στόχους. Κάποια στιγμή συνελήφθη με δέκα κιλά ηρωίνης. Νομίζω το 1997. Όταν τον έπιασαν οι αρχές ασφαλείας και τον οδηγούσαν στη φυλακή, βρίσκονταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκεί με τις κάμερές τους. Παρ’ όλο που του είχαν κλείσει το στόμα για να μη μιλήσει, εκείνος πρόλαβε και φώναξε: “Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;”. Τότε είχα προτείνει η Ελλάδα να ζητήσει δικαστική συνδρομή από την Τουρκία, να πάει κάποιος δικός μας εισαγγελέας να ανακρίνει τον Γιασάρ Οζ και να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Αν θυμάμαι καλά, σε πυρκαγιά στην Ικαρία είχαμε δεκατρείς νεκρούς και αυτό το ενδεχόμενο των εμπρησμών από τους Τούρκους παρακρατικούς έπρεπε οπωσδήποτε να εξεταστεί. Επίσης, δεν θα ξεχάσω ποτέ ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Turkiye”, το 1995, όπου είχε μια τεράστια φωτογραφία από την πυρκαγιά στην Πεντέλη και έγραφε “Είδατε τι πάθατε;” Στην ουσία μας έστελναν μήνυμα ότι μας έκαψαν αυτοί».


Ασύμμετρες απειλές Είχε δίκιο λοιπόν ο κ. Πολύδωρας, όταν το 2007 μιλούσε για «ασύμμετρες απειλές»;
«Αυτός ο όρος δεν στερείται βασιμότητας. Το 2007, όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, κάποιοι προσπάθησαν να κάψουν τον Υμηττό. Παράλληλα γίνονταν και παραπλανητικά τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική, με αναφορές για ανύπαρκτες πυρκαγιές, ώστε να την υποχρεώσουν να διασπείρει τις δυνάμεις της. Αυτό το γεγονός είναι χειροπιαστό. Τα τηλεφωνήματα στην Πυροσβεστική καταγράφονται και από τη στιγμή που η ανάκριση δεν κατάφερε να εντοπίσει από πού προέρχονταν, μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπήρχε ένα κέντρο που κατηύθυνε τις ενέργειες. Και μιλάμε για ένα κέντρο που είχε την τεχνογνωσία να κάνει μυστική δράση και να μην αφήνει ίχνη. Συνεπώς, υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο - τουλάχιστον για την υπόθεση που αναφέραμε. Το σχέδιο εκπονήθηκε και ετέθη σε εφαρμογή είτε από κέντρο στην Ελλάδα, που θεωρεί το κράτος ως αντίπαλη οντότητα και προσπαθεί να το εξουθενώσει, είτε από μια ξένη χώρα».


Απαράδεκτη τιμωρία εκπαιδευτών της Εθνικής Φρουράς για αντιτουρκικά και φιλελληνικά πατριωτικά συνθήματα!!!!


Αντιγράφω από το άρθρο του Πολίτης Online.

Καμπάνες έπεσαν σε εκπαιδευτές στα Κέντρα Εκπαίδευσης Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι διέταξαν νεοσυλλέκτους να εκφωνήσουν συνθήματα τα οποία δεν προβλέπονταν στη διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Στους εκπαιδευτές επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή φυλάκισης, ενώ απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ο υπουργός 'Αμυνας Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στο περιθώριο της τελετής διαβεβαίωσης των 12 απόφοιτων μαθητών από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών της Ελλάδας, είπε πως μετά από μια πρόχειρη διοικητική έρευνα που έχει γίνει, έχουν δυστυχώς επαληθευτεί οι πληροφορίες για εκφώνηση απαράδεκτων συνθημάτων και χαρακτήρισε λυπηρό, απαράδεκτο και αξιόποινο το γεγονός.

Τρία φαίνεται πως είναι τα συνθήματα τα οποία οδήγησαν στην απομάκρυνση των εκπαιδευτών. Τα συνθήματα «Τούρκος καλός είναι μόνο ο εχθρός» και «Τούρκος καλός είναι μόνο ο νεκρός», τα οποία δεν προβλέπονται από το ΓΕΕΦ, αφού κρίνεται ότι αντιστρατεύονται τον αγώνα για επανένωση του νησιού και φανατίζουν τους στρατιώτες. Το δεύτερο σύνθημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς», το οποίο θεωρείται εθνικιστικό. Υπενθυμίζεται ότι το σύνθημα είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, όταν είχε εκφωνηθεί από άγημα λοκατζήδων στο προαύλιο του Προεδρικού.

ΣΧΟΛΙΟ
Τί γίνεται εδώ; Τι διαταγές είναι αυτές; Μπράβο στα παλικάρια που δεν υπάκουσαν.
Δηλαδή για να καταλάβω οι Τούρκοι έχουν καταλάβει το νησί μου εδώ και 35 χρόνια....
Μπορεί να σκότωσαν την μάνα μου τον πατέρα μου κι όλο μου το σόϊ....
Μου πήραν το σπίτι με την βία, βίασαν και έσφαξαν αδιακρίτως.....
Και τώρα έρχεται μια κατάπτυστη κυβέρνηση προδοτών και μου ζητάει να μην λέω αντιτουρκικά συνθήματα; Δηλαδή η Εθνική Φρουρά θα βγαίνει να μαζεύει λουλουδάκια;
Μήπως κ. Χριστόφια να κλείνατε και μια συμμαχική συμφωνία με τον στρατό κατοχής;

Δηλαδή κλείνουν τα στρατόπεδα, μειώνουν την δύναμη της Εθνικής Φρουράς και μετά τους απαγορεύουν να είναι αντιτούρκοι......

Στο μεταξύ έχω κι ένα πολυ ευχάριστο νέο, ο Τουρκικός κατοχικός στρατός έδωσε διαταγή να τραγουδούν οι άντρες του τραγουδάκια για τον Σολωμό Σολωμού και τον Τάσο Ισαάκ.......

Μα δεν ντρέπεστε; Και ποιό πολύ οι στρατιωτικοί. Καλά οι πολιτικοί πάντα ήταν πουλημένοι, εσείς; Σας δίνουν τέτοιες διαταγές σας λένε ποιά τραγούδια και συνθήματα θα λέτε και το δέχεστε; Που είναι οι παραιτήσεις σας και οι διαμαρτυρίες σας;

Το φρόνημα των ανδρών κύριοι δεν ανεβαίνει με τραγουδάκια για κοπέλλες και λουλουδάκια......

Δεν πρέπει λέει να φανατίζεται η Εθνική Φρουρά......Στρατός που δεν είναι φανατικός δεν είναι στρατός. Εδώ τους καλείται, υποτίθεται, να τα βάλουν με μια χώρα από τις μεγαλύτερες δυνάμεις (στρατιωτικώς) του ΝΑΤΟ. Τους καλέιται να προστατέψουν την ελεύθερη Κύπρο από υπέρτερες δυνάμεις, δηλαδή μια αποστολή αυτοκτονίας και δεν θα είναι φανατικοί; Κι έχουν και χίλια δίκια με το μέρος τους......
Μα τι άνθρωποι είστε;

Λυπάμαι όσους ψήφισαν το ΑΚΕΛ και όλους όσους υποστηρίζουν άτομα οποιουδήποτε κόμματός που έχουν τέτοιες ιδέες. Ξέραμε ότι αν γίνει κυβέρνηση το ΑΚΕΛ θα βλέπαμε σημεία και τέρατα αλλά σε τέτοιο βαθμό...........

Θυμηθείτε ότι σύντομα η κυβέρνηση αυτή θα απαγορεύση των Εθνικό Υμνο στην Εθνική Φρουρά γιατί μιλάει για τα κόκκαλα των Ελλήνων τα Ιερά.......ειναι εθνικιστικός πως να το κάνουμε........

Αλλά και η έννοια ελευθερία δεν μου ακούγεται πολύ καλά αφού όπως καταλαβαίνετε η κυβέρνηση αυτή απέργάζεται λύση χωρίς ελευθερία. Μια λύση που θα υποχρεώνει την ελληνική πλειοψηφία στην Κύπρο σε ΙΣΟΤΙΜΗ διαβίωση με την τουρκική μειοψηφία. Πράγμα που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Και να θυμάστε ότι αν ποτέ δεχθούν οτιδήποτε οι Τούρκοι, ο κατοχικός στρατός εννοείται πως δεν πρόκειται να φύγει........ Θα είναι στον σβέρκο μας για πάντα.
Ο Τούρκος φεύγει μόνο όπως ήρθε...με πόλεμο.

Οι πολιτικοί νομίζουν ότι στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες οι κατοχικοί στρατοί φεύγουν με διπλωματικά μέσα......
Ναί σε κάποιες περιπτώσεις, φεύγουν, αλλά μόνο όταν έχουν βάλει στην εξουσία μια κυβέρνηση ανδρεικέλων..........(Γρενάδα, Κόσοβο, σε λίγο Ιράκ και Αφγανιστάν). Αλλες φορές πάλι δεν φεύγουν ποτέ...(Θιβέτ, Β. Κύπρος, Β. Ιρλανδία)

Απορώ η Βρετανία γιατί να στείλει ολόκληρη αρμάδα για να απελευθερώσει στα 2000 χλμ τα νησιά Φώκλαντ που κατέλαβαν οι Αργεντινοί το 1982!!!!! Γιατί δεν αποφάσιζαν να λύσουν το θέμα διπλωματικά..........

Το δεύτερο σύνθημα «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς», σηκώνει παρεξήγηση. Χριστόφια είσαι τυχερός που δεν ζούνε τα παλικάρια της ΕΟΚΑ. Γιατί μάλλον μετά από αυτό θα ήταν και πάλι στα βουνά ΕΟΚΑ Γ΄.
Θα τους έκλεινες στα μπουντρούμια και θα τους βασάνιζες.....

Σου υπενθυμίζω δύο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αχ να μην ζεί.........

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
Σκλαβωμένη μου Κύπρος, λατρευτή μου πατρίδα
που δεμένη στενάζεις με βαριάν αλυσίδα.
Τα δεσμά τα βαριά σου σε λιγάκι θα σπάσεις
και στης μάνας Ελλάδας την αγκάλη θα φτάσεις.
Της σκλαβιάς η φουρτούνα ολοένα σε δέρνει
και τη νίκη ζητάει και γιαλός και στεριά.
Όμως νάτην, η νίκη με χαμόγελο φέρνει
σαν σε όνειρο μέσα τη γλυκιά Λευτεριά
στο κεφάλι σου, Κύπρος, με χαρά στο φορεί.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Μόνο λίγο ακόμα
και στο μαύρο σου χώμα
που η σκλαβιά και ο πόνος τώρα τρυπά,
η γλυκειά Λευτεριά,
καρτερούν τα παιδιά σου ξανά,
πως με φλόγα και πάλι κοντά σου θαρθεί.
Κύπρος, Κύπρος, γλυκειά μας Πατρίδα,
κάνε τώρα να λάμψει του σπαθιού σ' η λεπίδα.
Από σε καρτερούμε τη σκλαβιά για να διώξεις από σένα,
ω Κύπρος γλυκειά, με τη μάνα Ελλάδα να βρεθείς αγκαλιά.
Μόνο λίγο ακόμα ένας ήλιος θα λάμψει
πιο λαμπρός και για μας.

Χριστόφια πάνω στην φωτογραφία βλέπω στους τάφους των παλικαριών, ελληνικά σημαιάκια ή μου φαίνεται....τρέχα βγάλτα γρήγορα..............