Χρήστες OnLine

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Σύλληψη αντιεξουσιαστή - αναρχουπαλλήλου με όπλα


Μία σύλληψη στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα έβαλε σε κινητικότητα την ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για άνδρα που φέρεται να ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ευρήματα και στο σπίτι του. Παραπέμπεται στον εισαγγελέα.


Στον εισαγγελέα παραπέμπεται σήμερα 38χρονος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς σε έλεγχο που του έγινε στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα, βρέθηκε να κατέχει όπλα και διαρρηκτικά υλικά.

Αστυνομικοί του τμήματος Αλλοδαπών έλεγξαν τον 38χρονο άντρα στις περίπου δέκα το βράδυ και πάνω του βρήκαν:
Δύο πιστόλια, γεμιστήρες, ένα σιδερολοστό, ένα καπνογόνο, ενώ φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, γάντια κουκούλα
Ακολούθησε κατ οίκον έρευνα και βρέθηκαν δύο αεροβόλα, δύο πιστόλια ρέπλικα, ένα μαχαίρι, τέσσερις αντιασφυξιογόνες μάσκες, δύο χειροπέδες και γάντια.
Ο 38χρονος δεν φαίνεται να έχει απασχολήσει τις αρχές ενώ την ανάκριση έχει αναλάβει η κρατική ασφάλεια και όχι το αλλοδαπών ή η αντιτρομοκρατική.

πηγη

Γιάννης Ανδριόπουλος: Άκυρες οι παροχές ιθαγένειας και δικαιωμάτων ψήφου


ρεπορτάζ Δημήτρης Παπαγεωργίου

Mε μια απόφαση - σοκ για την αριστερά αλλά και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ περί της ιθαγένειας και του δικαιώματος ψήφου των αλλοδαπών αντισυνταγματικό, ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες. Ήταν μάλιστα ο πρώτος νόμος του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία.



Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος ‘νόμιμης' διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».


Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη
Ο Ν. 3838/2010 απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική: α) Η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο και η β) από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Όχι μόνο οι (λαθρο)μετανάστες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον συγκεκριμένο νόμο για να πολιτογραφηθούν Έλληνες, αλλά τίθεται πλέον και ζήτημα ακυρότητας των δημοτικών εκλογών.  

Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε περίπτωση που υπάρχει εκλεγμένος αλλοδαπός ή πολιτογραφημένος με το συγκεκριμένο νόμο που εξελέγη, τίθεται ζήτημα ακυρότητας όλων των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συμμετέχει. Με δεδομένο όμως, ότι σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές που πέρασαν 12.500 περίπου αλλοδαποί, τίθεται ζήτημα ακύρωσης και των ίδιων των εκλογών, καθώς η διαδικασία με την οποία πραγματοποιήθηκαν, είναι αντισυνταγματική.
Η απόφαση αυτή του ΣτΕ, προκάλεσε σύσσωμη την αντίδραση της αριστεράς σε όλες της τις εκφάνσεις, από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ έως το "Μέτωπο Αλληλεγγύης" του κ. Αλαβάνου, που χρησιμοποίησαν βαρείς χαρακτηρισμούς.


Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ιστορία "καίει" την αριστερά, καθώς σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ συμφωνήσει με την πρώτη απόφαση του τμήματός του, όχι μόνο χάνει ένα μεγάλο μέρος της δυνητικής εκλογικής της πελατείας, αλλά γκρεμίζεται και η προσπάθειά της να μετατρέψει την πολιτογράφηση αλλοδαπών ως Ελλήνων πολιτών, σε μια τυπική διαδικασία.

Ο "Ελεύθερος Κόσμος", είναι ίσως η μοναδική ή μία από τις ελάχιστες εφημερίδες, που κάλυπτε την ιστορία αυτή από την αρχή της, από τη στιγμή δηλαδή που υπεβλήθη η προσφυγή από τον κ. Ανδριόπουλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον γνωστό δικηγόρο, ο οποίος μας παραχώρησε μια συνέντευξη σχετικά με το αποτέλεσμα της προσφυγής.
Θα ήθελα μια σύντομη, επί της ουσίας περιγραφή του αποτελέσματος της απόφασης του ΣτΕ, για τους αναγνώστες που δεν γνωρίζουν από νομικούς όρους.
Η απόφαση 350/2011 του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (7μελής σύνθεση) ανακηρύσσει αντισυνταγματική την αυτόματη παροχή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς με πέντε έτη νόμιμης διαμονής των γονέων στην Ελλάδα, την αυτόματη παροχή ιθαγένειας σε αλλοδαπούς με έξι έτη φοίτησης σε ελληνικό σχολείο, το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι αλλοδαπών πλην ΕΕ στις δημοτικές εκλογές και παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου.


Πώς και το πήρατε απόφαση να προχωρήσετε σε αυτή την προσφυγή; Δεν σας φάνηκε... βουνό η διαδικασία;
Έκρινα ότι ο νόμος ήταν τόσο κατάφωρα αντισυνταγματικός, που έπρεπε να χρησιμοποιήσω κάθε ένδικο μέσο για την ανατροπή του ως Έλληνας πολίτης παρά το όποιο κόστος.

Τι σημαίνει επί τω έργω αυτή η απόφαση; Είναι άκυρες οι προηγούμενες εκλογές; Είναι άκυρες οι συνθέσεις των δημοτικών συμβουλίων που έχουν εκλεγμένους μετανάστες; Είναι άκυρες όσες ιθαγένειες δόθηκαν σε αλλοδαπούς μέσω αυτού του νόμου;
Επί τω έργω αυτή η απόφαση, εφόσον διατηρηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, συνεπάγεται ακύρωση των εκλογών τόσον των δημοτικών όσο και των περιφερειακών εκλογών, εφόσον συμμετείχαν στις εκλογές ελληνοποιηθέντες αλλοδαποί που η ιθαγένειά τους ακυρώθηκε.
Οι συνθέσεις που έχουν εκλεγμένους μετανάστες δημοτικών & τοπικών συμβουλίων είναι άκυρες, το ίδιο και οι ιθαγένειες που δόθηκαν με το Ν. 3838/2010

Για εσάς, πολιτικά τι σημαίνει αυτή η απόφαση που επί της ουσίας αναιρεί τον πρώτο νόμο του ΠΑΣΟΚ;
Σημαίνει την επαναφορά στη συνταγματική τάξη, όπου μόνο ο Έλληνας πολίτης απολαμβάνει πλήρη πολιτικά δικαιώματα και ο Ευρωπαίος περιορισμένα, υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

Υπήρξε κάποιος οργανισμός, κάποιο κόμμα, ο,τιδήποτε που στάθηκε στο πλάι σας κατά τη διάρκεια αυτής της προσφυγής; Αντίστοιχες προσφυγές στο εξωτερικό, συνήθως αποτελούν την αιχμή διαφόρων λόμπι, κομμάτων ή κινημάτων.
Κανένας οργανισμός & κανένα κόμμα, κάποιοι πολίτες μεμονωμένα στάθηκαν στο πλάι μου σε αντίθεση με το εξωτερικό, όπως στην Αυστρία, όπου ακυρώθηκε ο νόμος για συμμετοχή αλλοδαπών τρίτων χωρών στις δημοτικές εκλογές της Βιέννης, ύστερα από προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επιφανών στελεχών της αντιπολίτευσης.

Τι αναμένετε από την Ολομέλεια του ΣτΕ; Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις για την ανατροπή της αρχικής αποφάσεως;
Αναμένω να τηρήσει τη συνταγματική της επιταγή. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολιτικές πιέσεις, όπως πιστεύω, ότι υπήρξαν και εν όψει της απόφασης του Δ' Τμήματος.

Επί της ουσίας, το ΣτΕ έχει ακυρωτικό χαρακτήρα ή είναι γνωμοδοτικό, όπως διαβάσαμε μετά τη δημοσίευση της απόφασης;
Ακυρωτικό, όταν κρίνει επί αιτήσεων ακυρώσεως, όπως εν προκειμένω και γνωμοδοτικό όταν επεξεργάζεται προεδρικά διατάγματα.

Εσείς ως τι αντιλαμβάνεσθε την εθνικότητα, αφού κινηθήκατε δικαστικά κατά της προσπάθειας της χαλαρής απόδοσης της σε αλλοδαπούς;
Ως ένα κοινό σύνολο αξιών και χαρακτηριστικών ενός λαού, που συνδέεται με δεσμούς αίματος στο διάβα της ιστορίας του και που κατ' εξαίρεση ενσωματώνει με αυστηρά κριτήρια στο σώμα του αλλογενείς.

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανάλογες κινήσεις και γι' άλλους νόμους που θεωρείτε ότι βλάπτουν την έννοια του έθνους;
Σε προσωπικό επίπεδο επί του παρόντος όχι, αλλά επαγγελματικά εφόσον υπάρχουν σοβαροί εντολείς, μέσα και προϋποθέσεις για επιτυχή έκβαση, ναι.

elkosmos