Χρήστες OnLine

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΒΙΒΛΟΣ- Ανακάλυψη Σιναϊτικού Κώδικα με Ελληνική γραφή


Σύμφωνα με την independent ,στις 1-9-09,ο ακαδημαϊκός που ονομάζεται Νικόλας Σαρρής και έχει έδρα του τη Βρετανία, αποκάλυψε κομμάτι του Σιναϊτικού Κώδικα της Βίβλου.

Ο Σιναϊτικός Κώδικας χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα και ανακαλύφθηκε το 1844 σε γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του ΄Ορους Σινά στην Αίγυπτο, έκτοτε κομμάτια του αποσπάστηκαν και κατέληξαν στη Βρετανία, Γερμανία, Αίγυπτο και Ρωσία.

Ο κώδικας είναι γραμμένος σε κεφαλαιογράμματη τετραγωνισμένη Ελληνική γραφή ,το υλικό των φύλλων του είναι εξαιρετικής ποιότητας περγαμηνή, προερχόμενη από δέρμα γαιδουριού ή αντιλόπης. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο Νικόλας Σαρρής είναι Ελληνικής καταγωγής, ζει με την οικογένειά του στην Πάτμο και είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου συντήρησης βιβλίων και χειρογράφων της Ιεράς Μονής Πάτμου. Είναι φοιτητής και κάνει το διδακτορικό του στη Βρετανία.

Η διδακτορική του διατριβή αφορά χειρόγραφα του Σινά και της Πάτμου, Στην Αίγυπτο, στο Σινά, μελέτησε και φωτογράφισε κάποιες βιβλιοδεσίες στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

Στο πέρασμα των αιώνων οι μοναχοί της μονής της Αγίας Αικατερίνης χρησιμοποιούσαν αρχαίες περγαμηνές για το δέσιμο βιβλίων, επειδή ήταν αρκετά σκληρές -από δέρμα ζώου-

Ο 30χρονος Νικόλας Σαρρής συμμετείχε στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Σιναϊτικού Κώδικα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, εξοικειωμένος λοιπόν με τη μορφή των ελληνικών γραμμάτων του Κώδικα, εντόπισε αμέσως τα δυσδιάκριτα Ελληνικά γράμματα σε φωτογραφίες 18 τουλάχιστον βιβλιοδεσιών. ΄Εστειλε email στον βιβλιοθηκάριο του μοναστηριού και με την έρευνα που ακολούθησε, βεβαιώθηκε η ανακάλυψη κομματιού του Σιναϊτικού Κώδικα.
Ο κώδικας αποτελούνταν αρχικά από 1.460 σελίδες. Τουλάχιστον 800 σελίδες του κώδικα, είναι -από τον Ιούλιο του 2009- προσβάσιμες στο Ίντερνετ, με τη γνήσια μορφή τους.

Οι εικόνες του χειρογράφου βρίσκονται την ιστοσελίδα http://www.codexsinaiticus.org/

Κύπρος 6-2-09. ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Οι αρχές στη Βόρεια Κύπρο θεωρούν ότι βρέθηκε μια αρχαία έκδοση της Βίβλου, σε κρησφύγετο λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων.

Το βιβλίο φέρει αποσπάσματα της Βίβλου τυπωμένα με χρυσά γράμματα, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που διένειμε το πρακτορείο “Reuters”, ενώ σε μια σελίδα υπάρχει σκίτσο ενός δέντρου και σε άλλη οκτώ αράδες γραμμένες στα Συριακά, διάλεκτο της Αραμαϊκής, της μητρικής γλώσσας του Ιησού που κάποτε μιλούσαν στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Η ανακάλυψη, όμως, έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς κάποιοι θεωρούν την Βίβλο πλαστή, ενώ άλλοι επιμένουν πως είναι αυθεντικό χειρόγραφο και επομένως ανεκτίμητης αξίας αν και θεωρούν πως τα χρυσά γράμματα μαρτυρούν πως η ηλικία του δεν είναι 2.000 χρόνια αλλά 1.000.

Σύμφωνα με την CyBC τηλεόραση τον Ιούλιο του 2009, συνελήφθησαν 3 άτομα για κατοχή καμπάνας εκκλησίας 145 χρόνων. Τα ως άνω εκκλησιαστικά κειμήλια είναι ανεκτίμητης αξίας.

Πηγή

"Ancient" Syriac bible found in Cyprus
6-2-09
By Sarah Ktisti and Simon Bahceli Sarah Ktisti And Simon Bahceli – Fri Feb 6


Reuters – An undated handout photo released to Reuters February 6, 2009 shows an ancient manuscript which authorities …


NICOSIA (Reuters Life!) – Authorities in northern Cyprus believe they have found an ancient version of the Bible written in Syriac, a dialect of the native language of Jesus.

The manuscript was found in a police raid on suspected antiquity smugglers. Turkish Cypriot police testified in a court hearing they believe the manuscript could be about 2,000 years old.

The manuscript carries excerpts of the Bible written in gold lettering on vellum and loosely strung together, photos provided to Reuters showed. One page carries a drawing of a tree, and another eight lines of Syriac script.

(Ευχαριστούμε την Αλεξάνδρα Σ. για το e-mail)


πηγη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου