Χρήστες OnLine

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Φωνή απελπισίας και από το Ηράκλειο Κρήτης για γκετοποίηση της περιοχής τους



Ζητούν παρέμβαση της Νομαρχίας και του δήμου καταγγέλλοντας ότι ζουν σε “γκέτο”

Οι κάτοικοι της οδού Αγ. Νίκωνος

Ζούμε σε συνθήκες “γκέτου”, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της οδού Αγ. Νίκωνος στην περιοχή Νέος Κόσμος, ζητώντας με επιστολή τους στην “Π” την παρέμβαση της Νομαρχίας και του δήμου.

Στην επιστολή τους αναφέρεται:

“Αγαπητοί κύριοι,

ζούμε στην οδό Αγ. Νίκωνος του Μετανοείτε και στην οδό Σαρπηδόνος, κάθετοι δρόμοι της Χριστομιχάλη Ξυλούρη στην περιοχή Νέος Κόσμος. Η περιοχή αλλά και συγκεκριμένα τα στενά μας, εκ των πραγμάτων ήταν προβληματικά λόγω των αυθαίρετων κτισμάτων.

Τα τελευταία όμως τρία χρόνια τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Οκτώ ισόγεια δωμάτια “τρύπες”, διαστάσεων 15-20 τ.μ. έκαστο, ενοικιάζονται σε Βούλγαρους τσιγγάνους. Στο κάθε δωμάτιο διαμένουν από τέσσερα άτομα και πάνω.

Οπως καταλαβαίνετε, αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν μέσα στο δωμάτιό τους, “σπίτι” επομένως είναι το καθιστικό, σαλόνι, τραπεζαρία, και χώρος ψησίματος είναι ο δρόμος. Στον δρόμο κάθονται (κατά διαστήματα βγάζουν έξω και καναπέ, μπαουλοντίβανο γιατί εκεί δέχονται και τους επισκέπτες τους σε καθημερινή βάση), τρώνε, ψήνουν, κουρεύονται, κόβουν τα νύχια τους, χορεύουν, έχουν τις απλώστρες τους και όταν έχουμε διακοπή νερού, πράγμα συχνό τους καλοκαιρινούς μήνες, αντί να χρησιμοποιούν την τουαλέτα, κάνουν χρήση των κοινόχρηστων χώρων της περιοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ βρίσκονται στα σπίτια τους πράγμα που σημαίνει ότι δεν εργάζονται. Κάθε πρωί βρίσκονται έξω από γνωστό πολυκατάστημα στην περιοχή μας, μαζεύουν πράγματα από τους κάδους των σκουπιδιών και περιμένουν να τους δώσουν τα ληγμένα προϊόντα.

Υπάρχουν “πολλές φήμες” για τον τρόπο που βρίσκουν χρήματα για να πληρώσουν τα ενοίκιά τους.

Κάποιους απʼ αυτούς τους έχουμε δει να ζητιανεύουν στα φανάρια.

Τα παιδιά τους βέβαια ούτε λόγος για να πάνε στο σχολείο. Ολη μέρα γυρίζουν, παίρνουν από άλλα παιδιά παιχνίδια που δεν τους ανήκουν και τελευταία βλέπουμε ένα απʼ αυτά τα παιδιά, 5-6 χρονών, να οδηγάει ένα μηχανάκι και να πηγαίνει πάνω - κάτω στην γειτονιά. Χρειάζεται να πούμε κάτι πάνω σʼ αυτό; Μπορείς να βγεις έξω από την πόρτα σου;

Το τραγικότερο όμως όλων είναι τα μεγαλύτερα παιδιά, ηλικίας 14 χρονών και άνω, έχουν αποκλίνουσα συμπεριφορά. Δεν δουλεύουν, δεν πάνε σχολείο, γυρίζουν όλη μέρα και δημιουργούν φασαρίες.

Προκαλούν τα δικά μας παιδιά τα οποία τολμούν να περάσουν ανάμεσα από την παρέα τους σε καυγά και τους έχουν βγάλει επανηλειμμένα μαχαίρι
. Πρέπει να κάνουν τον κύκλο για να πάνε στον προορισμό τους αλλιώς κινδυνεύουν. Τι γίνεται σʼ αυτή την περίπτωση;! Τι πρέπει να κάνουμε; Να περιμένουμε πότε θα μαχαιρώσουν κανένα παιδί για να δούμε το ενδιαφέρον των αρμοδίων;

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι γειτονιές μας έχουν γίνει καταυλισμός αθίγγανων. Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε υπό αυτές τις συνθήκες. Εχουμε παιδιά και οικογένειες. Δεν μπορούμε να περάσουμε από τον δρόμο με τα πόδια γιατί πρέπει να περάσουμε ανάμεσά τους, αλλά και με το αυτοκίνητο είναι εξίσου δύσκολο γιατί πρέπει να περάσεις από δίπλα τους με μεγάλη προσοχή για να μην πατήσεις κανένα πόδι, μιας και ενοχλούνται, εκνευρίζονται και δεν μετακινούνται καν.

Οι περισσότεροι από τους επιτήδειους που παρέχουν αυτά τα δωμάτια ενοικιάζοντάς τα σʼ αυτούς τους ανθρώπους, δεν μένουν στην γειτονιά και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να περάσουν μια φορά τον μήνα με το αυτοκίνητό τους σαν “κύριοι” για να πάρουν το ενοίκιο. Το πιο πιθανόν να έχουν υπερκοστολογίσει την περιουσία τους και να ενοικιάζουν τις “γκαρσονιέρες” τους παράνομα χωρίς απόδειξη είσπραξης ενοικίου και έτσι έχουν συνάψει εκατέρωθεν μια επιτυχημένη δοσοληψία.

Ο καυγάς μεταξύ μας τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, λόγω της φασαρίας και της αναστάτωσης που προκαλούν, αλλά και πάλι δεν τους κάνουμε παρατήρηση όσο συχνά θα έπρεπε γιατί έχουν “γκέτο” και φοβόμαστε μην κάνουν κανένα κακό στα παιδιά μας και στην περιουσία μας. Εχουμε καταντήσει μειονότητα
.

Εχουμε ενημερώσει επανηλειμμένα τη Δημοτική Αστυνομία και την Αστυνομία, όμως κανείς δεν μας δίνει σημασία.

Εχουμε φτάσει στο σημείο να θέλουμε να φύγουμε από τα ίδια μας τα σπίτια και να νοικιάσουμε κάπου αλλού γιατί το επίπεδο της καθημερινής μας ζωής έχει φτάσει στο κατώτερο σημείο.

Ντρεπόμαστε για την όλη κατάσταση και ντρεπόμαστε να καλέσουμε έναν γνωστό στο σπίτι μας. Οποιος περάσει από τις γειτονιές μας, μας ρωτά πώς μπορούμε και ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Πείτε μας εσείς τί πρέπει να κάνουμε;!

Καταλαβαίνουμε ότι και αυτούς τους ανθρώπους τους έφερε εδώ η ανάγκη και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γιʼ αυτούς και τα παιδιά τους. Το σεβόμαστε και γιʼ αυτό και αποφεύγουμε τις αψιμαχίες όσο το δυνατόν και κάνουμε υπομονία τρία χρόνια τώρα! Πού θα πάει όμως αυτή η κατάσταση;

Κι εμείς για το καλύτερο των παιδιών μας παλεύουμε, νιώθουμε όμως ανασφάλεια μέσα στα ίδια μας τα σπίτια αλλά και έξω απʼ αυτά.

Φοβόμαστε για τα παιδιά μας και νιώθουμε απροστάτευτοι γιατί από παντού βλέπουμε μόνο αδιαφορία.

Αυτοί οι ανεύθυνοι που τους επέτρεψαν να μπούνε στην χώρα μας ανεξέλεγκτα, να τους βρουν κατοικία και δουλειά ώστε να ενσωματωθούν και αυτοί όπως και οι Αλβανοί στην κοινωνία μας. Δεν είμαστε ρατσιστές. Στην γειτονιά μας έχουμε και Αλβανούς τους οποίους δεν τους ξεχωρίζουμε από εμάς, γιατί δουλεύουν, έχουν το σπίτι τους, τα παιδιά τους πάνω στο σχολείο και κάνουν παρέα με τα δικά μας παιδιά, και δεν μας έχουν ενοχλήσει ποτέ.

Μακάρι να βρεθεί και γιʼ αυτούς τους ανθρώπους μια λύση και να κλείσουν τα σύνορα να μην μπουν άλλοι αν δεν είμαστε άξιοι να τους ζήσουμε.

Το να μπαίνουν όλοι χύμα στην χώρα μας και να ζουν στην εξαθλίωση και την παραβατικότητα, δε σημαίνει ανθρωπιά, αλλά κατάντια.

Θα σας παρακαλέσουμε να διαβάσετε προσεκτικά την επιστολή και να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα ως οφείλετε. Αν δεν δράσετε ΑΜΕΣΑ, φοβόμαστε ότι θα γίνει κάτι κακό και τότε θα είστε όλοι υπόλογοι και υπεύθυνοι.

Αν δεν κινηθείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, θα καλέσουμε ΜΜΕ και θα δημοσιοποιήσουμε την επιστολή στον Τύπο, γιατί μάλλον μόνο η δημοσιότητα μπορεί να κινήσει τα γρανάζια της εξουσίας.

Με εκτίμηση

οι κάτοικοι των οδών

Αγ. Νίκωνος του Μετανοείτε και Σαρπηδόνος

Υ.Γ. Μια επίσκεψη στις γειτονιές μας θα σας πείσει για την κατάσταση που βιώνουμε.

ΥΓ2 Τα ονόματα και τα στοιχεία των ενοικιαστών μπορούμε να σας τα δώσουμε ανά πάσα στιγμή αν σας είναι χρήσιμα.

Πηγή

(Ευχαριστούμε τον Κρητικό για το e-mail)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου