Χρήστες OnLine

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΞΥΠΝΗΣΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ? ... Η ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ?

Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης μετά από πολλές ώρες η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου εξετάστηκαν σειρά θεμάτων ασφάλειας με προεξάρχον το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης των επιπτώσεών της στα αστικά κέντρα και τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπου συνωστίζονται χιλιάδες άνθρωποι.


Εξερχόμενος ο Προκ.Παυλόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια να αποσυνδεθεί η συνεδρίαση και οι αποφάσεις που ελήφθησαν, από την τρέχουσα μετεκλογική συγκυρία και κυρίως την «επίθεση» του ΛΑΟΣ, που εκμεταλλεύεται την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας.


Κέντρα υποδοχής... φοβιών

Η κυβερνητική συνεδρίασε επειδή έπεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το ίδιο θέμα, υποστήριξε ο υπουργός Εσωτερικών.


Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Κ.Καραμανλής είχε ιδιαίτερες επαφές με τον Χρ.Μαρκογιαννάκη επί μία ώρα πριν τη συνεδρίαση, δείχνει ότι το Μαξίμου επιδιώκει σαφώς να ενισχύσει το προφίλ του πρωθυπουργού σε θέματα αστυνόμευσης.


Πού θα βρεθούν τόσα κτίρια;

Η κύρια είδηση βγήκε από τον Χρ.Μαρκογιαννάκη που εξήγγειλε κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών («υποδοχής» θα τα λέμε) όπου θα μεταφέρονται όλοι οι εντοπιζόμενοι αλλοδαποί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, τόσο από τους ελέγχους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα όσο και από αντίστοιχους στην υπόλοιπη Ελλάδα.


Η διάρκεια της παραμονής τους εκεί θα μπορεί να φτάσει το ένα έτος, σύμφωνα με σχετική κοινοτική οδηγία όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και υπεύθυνος για τη Δημόσια Τάξη, ενώ μέχρι σήμερα στις υπάρχουσες υποδομές ο χρόνος παραμονής δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.


Φυσικά, το μείζον ερώτημα από τις πρώτες δηλώσεις του κ.Μαρκογιαννάκη είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν οι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις λαθρομεταναστών που βρίσκονται σήμερα μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αφού θα απαιτούντο τεράστιες κτιριακές υποδομές με πλήρεις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, κάτι μάλλον απίθανο να δημιουργηθεί άμεσα.


Ο επικεφαλής της Δημόσιας Τάξης προανήγγειλε επίσης την μετατροπή των αδικημάτων που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση λαθρομεταναστών, από πλημμελήματα σε ελαφρά κακουργήματα, προκειμένου οι αυστηρότερες ποινές να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν αποτρεπτικά.



Κυνήγι σε καταληψίες... γενικώς!

Στο περιθώριο των εντυπωσιακών παραπάνω εξαγγελιών, ωστόσο, η κυβερνητική αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες κινήσεις για την αυξημένη αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας, όσον αφορά όχι μόνο τους λαθρομετανάστες αλλά συνολικά τους πολίτες.


Ηδη από τις επόμενες ημέρες αναμένεται σταδιακά να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί επιχείρηση «σκούπα», από την οποία ουσιαστικά θα γίνει «διαλογή» με βάση την εθνικότητα και, για τις εθνικότητες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία από τις χώρες προέλευσής τους, θα δρομολογηθεί η απέλαση των εντοπιζόμενων λαθρομεταναστών.


Η επιχείρηση όμως θα επεκταθεί και στις εδώ και δεκαετίες καταλήψεις αναρχικών σε εγκαταλελειμένα κτίρια, προκειμένου αυτά να εκκενωθούν. Μία τέτοια κίνηση, φυσικά, θα προκαλέσει σαφώς βίαιες συγκρούσεις οι οποίες θα ενισχύσουν το «αστυνομικό» προφίλ της κυβέρνησης.


Για να «δέσει η σούπα», οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιδιώκει νομοθετικά περιορισμό των διαδηλώσεων, ώστε μικρές ομάδες ατόμων να μην διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων!



Φεύγουν τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ

Εξάλλου, όσον αφορά την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε προηγούμενες εξαγγελίες για τη μεταφορά του ΟΚΑΝΑ από την περιοχή της Ομόνοιας εντός του καλοκαιριού.


Οι τέσσερις χώροι θα μεταφερθούν εντός νοσοκομειακών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστούν φαινόμενα εγκληματικότητας που σχετίζονται είτε με την εμπορία της μεθαδόνης που χορηγούν, είτε συνολικά με την παραβατική συμπεριφορά ναρκομανών.



Και ολίγη από... θρησκευτική ευαισθησία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δηλώσεων μετά την κυβερνητική, ο Προκ.Παυλόπουλος επανέφερε για πολλοστή φορά το θέμα της κάλυψης των αναγκών της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ελλάδα, σε χώρους λατρείας και ταφής.

Όπως είπε, θα προωθηθεί η δημιουργία ισλαμικού τεμένους και αντίστοιχου νεκροταφείου, με το δεύτερο να χωροθετείται και πάλι στο Σχιστό, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάποια εξέλιξη σε σχέση με την σημερινή στάσιμη κατάσταση.



«Να γίνει ευρωπαϊκό το πρόβλημα»

Σε θεσμικό και διπλωματικό επίπεδο ο κ.Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εντός της ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τη Σύνοδο του Γκρόνινγκεν το 2005 με στόχο κατ' αρχήν να αναδείξει το πόσο μεγάλο ζήτημα είναι για αυτήν και για την ίδια την ΕΕ η η ανεξέλεγκτη είσοδος λαθρομεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Η ελληνική θέση στην Σύνοδο θα περιλαμβάνει τέσσερα κύρια σημεία:


  • επέκταση των συμφωνιών επανεισδοχής με όμορες της ΕΕ χώρες για λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν να διαβαίνουν παράνομα τα σύνορα
  • επιβολή εφαρμογής των συμφωνιών αυτών από χώρες που τις έχουν υπογράψει, όπως η Τουρκία
  • ειδικά για την Τουρκία, σύνδεση της ενταξιακής της πορείας με την άμεση συμμόρφωση όσον αφορά την τήρηση συμφωνιών και την ενεργή αντιμετώπιση του προβλήματος
  • προώθηση δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ώστε να ενισχυθούν οι ελληνικές δυνάμεις και υποδομές στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων

Η συνολική επιτήρηση και ο συντονισμός για την υλοποίηση των παραπάνω θα γίνει από νεοσύστατη υπουργική επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων, προσέθεσε.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=4064804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου