Χρήστες OnLine

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης στην ατζέντα της κυβερνητικής επιτροπής

Λήψη έκτακτων μέτρων

Η εντατικοποίηση του έργου της κυβέρνησης ξεκινά από τον τομέα της ασφάλειας, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή για να εγκρίνει έκτακτα μέτρα, όπως επιχειρήσεις-σκούπα για τους παράνομους μετανάστες, κράτησή τους σε στρατόπεδα και προσπάθεια επαναπατρισμού τους.

Ενδεικτικό των προθέσεων είναι ότι χθες, Τετάρτη, προχώρησε η επαναπροώθηση 55 Πακιστανών στη χώρα τους, έπειτα από συνεννοήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κ.Μπίτσιου και του πρεσβευτή του Πακιστάν. Οι 55 αλλοδαποί με τη συνοδεία 40 ελλήνων αστυνομικών αναχώρησαν για το Πακιστάν με πτήση τσάρτερ.


Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος, χωρίς να δώσει δείγματα ότι αλλάζει ριζικά η υφιστάμενη πολιτική της κυβέρνησης, μιλώντας προς την εφημερίδα Το Βήμα διευκρίνισε ότι μετά την επιτυχή έκβαση της μάχης που έδωσε στις Βρυξέλλες για τους οικονομικούς μετανάστες αναμένει τις συμφωνίες επανεισδοχής, τις οποίες θα υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τρίτες χώρες, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις επανεισδοχής από την Ελλάδα.


Η επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών κρίνεται ότι θα αποθαρρύνει και τη δράση των δουλεμπόρων μετά και την απόφαση της Ένωσης να εντάξει ως όρο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει με την Τουρκία τη συμμόρφωσή της με το πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τη χώρα μας.


Στόχος, ως εκ τούτου, δεν είναι να δημιουργηθούν νέοι χώροι υποδοχής στην Αθήνα, αλλά να ενισχυθούν οι υφιστάμενοι στη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, κυρίως στις περιοχές όπου διαμένουν οι μετανάστες. Γι' αυτόν τον σκοπό, εκτός από την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, περίπου 1.500 ειδικοί φρουροί θα ριχτούν άμεσα στη μάχη της αστυνόμευσης σε αυτές τις περιοχές.


Παράλληλα, προκειμένου να αρχίσει επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει δύο στρατόπεδα εκτός Αττικής σε κέντρα υποδοχής αλλοδαπών. Στόχος του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του σχεδίου, είναι σε λίγες ημέρες να αρχίσει σαφάρι εντοπισμού, σύλληψης και μεταφοράς στα νέα κέντρα υποδοχής περίπου 5.000-7.000 «στάσιμων λαθρομεταναστών» από το κέντρο της Αθήνας.


Παρόμοιο σχέδιο εκπονείται και για τους λαθρομετανάστες που περιμένουν να επιβιβασθούν λαθραία σε φεριμπότ, στο λιμάνι της Πάτρας. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει «ανοικτή γραμμή» μεταξύ των υπουργών Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη και Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη για να ρυθμισθεί το ζήτημα των στρατιωτικών κέντρων υποδοχής των λαθρομεταναστών.

Εξάλλου, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας, η κυβέρνηση προωθεί δύο νομοσχέδια -για τα κινητά και τις κουκούλες- άμεσα προς συζήτηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.


«Τα νομοσχέδια αυτά είναι ήδη έτοιμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης και θα έλθουν άμεσα στη Βουλή» είπε ο κ. Παυλόπουλος.


Παρά ταύτα, στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν διατυπώνουν ενστάσεις μόνο για το περιεχόμενο των διατάξεων των εν λόγω νομοσχεδίων, αλλά και για το κατά πόσον είναι εφικτή η συζήτησή τους σε θερινό τμήμα της Βουλής, καθ' ότι αφορούν ζητήματα τα οποία άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι ωστόσο που αναμένεται να διευκρινιστεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1022555&lngDtrID=244



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου