Χρήστες OnLine

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Αιφνιδιαστική κινητικότητα με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τα τελευταία 24ωρα παρατηρούνται διεργασίες στην Άγκυρα με επίκεντρο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινεί ο τουρκικός Τύπος, οι Βρυξέλλες φέρονται να είναι διατεθειμένες να «κλείσουν» τα μάτια στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά μέσα μεταφοράς, υπό τον όρο να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.


Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας, με το οποίο ο Τούρκος πολιτικός υπονοεί πως πρέπει να αναγνωριστεί ο ψευδομουφτής στην Ξάνθη, αλλά και να υπάρξει κίνηση από πλευράς της κυβέρνησης της Κύπρου προς τα κατεχόμενα με άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν στη Λευκωσία.


Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, παρεμβαίνοντας σε αυτήν την υπόθεση, δήλωσε:

«Ο κ. Erdoğan γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.


Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα. Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα.


Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας. Πολύ περισσότερο, όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα.


Η Ελλάδα είναι περήφανη για την πολιτική που ακολουθεί. Στη Θράκη εφαρμόζουμε και εμβαθύνουμε την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας, με πλήρη σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Λαμβάνουμε θετικά μέτρα ενίσχυσης του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας.


Και μια τελευταία παρατήρηση: Οι Μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι αυτό».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου