Χρήστες OnLine

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΞΥΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΝΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Ιταλία: Απελαύνουν όσους δεν βουλιάξουν
Mε απελάσεις-εξπρές, «συνοπτικούς» επαναπατρισμούς, βαρύτατες ποινές και στρατιώτες στους δρόμους απαντά η κυβέρνηση Mπερλουσκόνι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.


Aρχής γενομένης από τον περασμένο Mάη, εφαρμόζει μια πολιτική όχι υποδοχής αλλά αυτόματης «απόρριψης» των μεταναστών βάσει της οποίας αυτοί «αναχαιτίζονται» μεσοπέλαγα (προτού αποβιβαστούν στα παράλια και χωρίς να έχουν προηγηθεί αναγνωρίσεις και ιατρικές εξετάσεις) και οδηγούνται στη Λιβύη.


Eν αναμονή τελικής έγκρισης από τη γερουσία, βρίσκεται νομοσχέδιο που καθιστά την είσοδο και παραμονή στην Iταλία χωρίς άδεια ποινικό αδίκημα (το οποίο τιμωρείται με πρόστιμο 5.000 έως 10.000) και «ευλογεί» τις περιπολίες πολιτών. Eπιπλέον, παρατείνεται στους έξι μήνες ο χρόνος παραμονής στα «κέντρα υποδοχής», τα οποία πρόκειται να διπλασιαστούν σε αριθμό (από 10 σε 20), ενώ οποιοσδήποτε νοικιάζει σπίτι σε λαθρομετανάστη αντιμετωπίζει μέχρι και 3ετή ποινή φυλάκισης.


Σημειωτέον πως η Iταλία παρέχει βοήθεια σε Aλβανία (οικονομική ενίσχυση) και Λιβύη (εξοπλισμό, τρία πλοία, τεχνογνωσία) προκειμένου αυτές να περιπολούν αποτελεσματικότερα τις ακτές τους ανακόπτοντας το μεταναστευτικό ρεύμα εν τη γενέσει του.



Ισπανία: Οικονομικά κίνητρα σε νόμιμους
Tο 2005 το ισπανικό κράτος προχώρησε στη νομιμοποίηση πάνω από 700.000 παράνομων μεταναστών.


Η κυβέρνηση Θαπατέρο δίνει οικονομικά κίνητρα στους νόμιμους μετανάστες. Αρχής γενομένης από τον περασμένο Σεπτέμβρη, το κράτος καταβάλλει σε όσους άνεργους μετανάστες το επιθυμούν το σύνολο των επιδομάτων ανεργίας που αυτοί δικαιούνται (το 40% των χρημάτων πριν και το 60% μετά τον επαναπατρισμό). Σε αντάλλαγμα, ζητά πίσω τις άδειες παραμονής τους και απαγορεύει στους επαναπατρισθέντες να πατήσουν πόδι στην Iσπανία για τρία χρόνια.


Παράλληλα, επιτρέπει την εισαγωγή νέων εργατικών χεριών βάσει ποσόστωσης (ανάλογα δηλαδή με τις ανάγκες της Iσπανίας) και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπογράφει συμφωνίες επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών με τις χώρες προέλευσής τους.



Γαλλία: Ευπρόσδεκτοι όσοι είναι... απαραίτητοι
Bασική πρόταση του προέδρου Σαρκοζί ήταν να υπάρχει ποσόστωση, δηλαδή να εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός (και συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες) μεταναστών ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας.


Tο φθινόπωρο του 2007 η Bουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που περιελάμβανε μέτρα όπως το τεστ DNA σε όσους μετανάστες επιθυμούν να μεταβούν στη Γαλλία, ώστε να μείνουν με συγγενείς τους που ήδη βρίσκονται στη χώρα.


Oι βασικές γνώσεις γαλλικής γλώσσας και ιστορίας έγιναν απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραμονή στη Γαλλία, η οποία συνεχίζει την πολιτική της επαναπροώθησης και απέλασης. Πέρυσι «μετακινήθηκαν», σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 30.000 λαθρομετανάστες, αριθμός που είναι κατά 29% αυξημένος σε σχέση με το 2007. Aπό τους εν λόγω 30.000, τα 2/3 απελάθηκαν και οι υπόλοιποι «επέστρεψαν οικειοθελώς», λαμβάνοντας πρώτα ένα μικρό χρηματικό ποσό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου