Χρήστες OnLine

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Στα πρόθυρα... κραχ τα κέντρα προσφύγων

Εντονα αντιδρούν οι φορείς που διαχειρίζονται τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων για την ελλιπή χρηματοδότησή τους και ενώ τα χρήματα προέρχονται από κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων. Εργαζόμενοι και προμηθευτές τροφίμων μένουν απλήρωτοι όχι μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2009 που λήγει, αλλά και για σημαντικό μέρος των δαπανών του 2008!


Αύριο οι εκπρόσωποι των φορέων που λειτουργούν τα «Κέντρα Προσφύγων» συναντώνται στην Αθήνα, για να συζητήσουν το πρόβλημα και να αναζητήσουν λύσεις.

Στα πρόθυρα... κραχ τα κέντρα προσφύγων

Πρώτος έθεσε το θέμα δημόσια ο πρόεδρος του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» Ανδρέας Μαρτίνης, που επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον ενημέρωσε για την άρνηση της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις συμβατικές της υποχρεώσεις για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων (Λαυρίου, Βόλου, Σπερχειάδας, Πολυδύναμο Αθηνών).


Ενδεικτικό είναι ότι για τη λειτουργία του Κέντρου Προσφύγων Λαυρίου -σε ετοιμόρροπα κτίρια, που ελλείψει πιστώσεων δεν επισκευάζονται- το 2008 τα έξοδα έφτασαν τo 1.640.000 ευρώ. Η επιχορήγηση ήταν 1.250.000 ευρώ. Είχε «δεσμευτεί» η αρμόδια επιτροπή του υπ. Υγείας ότι το 1ο τρίμηνο του 2009 θα καλύψει τη διαφορά των 390.000 ευρώ. Φέτος όμως για έξοδα που φτάνουν πάλι τo 1.640.000 ευρώ δίνονται μόνο 800.000 ευρώ.


Αλλά και στη Σπερχειάδα, ενώ το πρόγραμμα στοιχίζει 600.000 ευρώ τον χρόνο, πέρσι το υπουργείο έδωσε μόνο 260.000 ευρώ. Υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του επομένου θα καλυπτόταν η διαφορά. Τελικά δίνει και για φέτος 260.000 ευρώ και μέχρι στιγμής ούτε αυτά δόθηκαν.


Την ίδια ώρα το υπ. Υγείας διαφημίζει ότι έχει στα... σκαριά, πρόγραμμα χρηματοδότησης για το 2009, που φτάνει συνολικά τα 10.317.830,77 ευρώ. Κι όμως τα χρήματα αυτά δεν τα έχει ακόμη, καθώς αναμένεται έγκριση από την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή» του «Ετήσιου Προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2009». Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 2.405.000 ευρώ.


Παρόμοια είναι η εικόνα και στους άλλους φορείς, «Arsis», «Praksis», «Κοινωνική Αλληλεγγύη» κ.ά. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές» μας εξηγεί ο Αλέκος Αναστασίου, εκ μέρους του «Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων».


Υπηρεσίες. Από ένα σύνολο 19.884 προσφύγων που ζήτησαν τον περασμένο χρόνο άσυλο στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το υπ. Εσωτερικών ενέκρινε μόλις 14 αιτήσεις και εκκρεμούν για εξέταση άλλες 3.483. Εξαιρετικά μικρός αριθμός, μόλις 2.844 προσφύγων, εξυπηρετείται από τα υπάρχοντα 11 Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων.

Στους «λίγους τυχερούς» προσφέρεται στέγη, τροφή, ένδυση, νομική συνδρομή, εκμάθηση Ελληνικών και καταβάλλεται προσπάθεια να βρουν εργασία.



250 έως 1.000 ευρώ η ταρίφα για τα χαρτιά τους

Δουλέμποροι, «δικηγόροι» και... ταρίφα για πλαστά έγγραφα. Σκοτεινά κυκλώματα στα δρομάκια γύρω από την Ομόνοια ή την Αχαρνών απομυζούν τις ελπίδες χιλιάδων λαθρομεταναστών στους οποίους υπόσχονται «νομιμοποίηση».


«Ο φτωχός ξένος είναι ευάλωτος. Υπάρχει ταρίφα για κάθε έγγραφο που χρειάζονται. Για αίτηση του νόμου 105 μπορεί να τους ζητήσουν 100 ευρώ και για ΑΦΜ 200 ευρώ», λέει ο κ. Δανιήλ Εσδράς, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.


Σωρεία καταγγελιών έχει η Γραμματεία Μεταναστών της ΓΣΕΕ που στηλιτεύει την ύπαρξη κυκλωμάτων. «Για να βγάλουν χαρτιά, πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να πληρώνουν υποτιθέμενους δικηγόρους, οι οποίοι ανοίγουν ένα γραφείο, πουλάνε ΑΦΜ ή βιβλιάρια του ΙΚΑ και εξαφανίζονται.


Μια κυρία από τη Βουλγαρία έδωσε 250 ευρώ σε... δικηγόρο, ο οποίος της έδωσε ΑΦΜ ανθρώπου που όπως αποδείχθηκε είχε πεθάνει», λέει ο κ. Γιώργος Αλεβιζάκης, υπεύθυνος της Γραμματείας. «Η ταρίφα κυμαίνεται από 250 έως 1.000 ευρώ για να τους φτιάξουν τα χαρτιά, ενώ πάντα υπάρχουν και αλλοδαποί μεσάζοντες που προσεγγίζουν συμπατριώτες τους.


Υπάρχει περίπτωση όπου για οικογενειακή συνένωση ζητήθηκαν 9.000 ευρώ, ενώ Ρωσίδες χορεύτριες, έναντι 1.000 ευρώ απέκτησαν κάρτα πολιτικού πρόσφυγα».


«Υπάρχουν διάφοροι... εθελεοντές που πείθουν, με το αζημίωτο, μετανάστες ότι μπορούν να υποβάλουν π.χ. αίτηση ασύλου, ενώ γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν το δικαιούνται», λέει ο κ. Αλ. Ζαββός, επικεφαλής στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Ετσι υπάρχει μεγάλος αριθμός αιτήσεων, π.χ. το 2007 ήταν 25.000 και το 2008 άλλες 19.000. Αυτό δημιουργεί προβλήματα, απαιτείται χρόνος για να εξεταστούν και τελικά υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν χορηγεί άσυλο. Μετανάστες πληρώνουν 400-500 ευρώ για αίτηση ασύλου και το χειρότερο είναι ότι πέφτουν θύματα ανθρώπων που παρουσιάζονται ως δικηγόροι». Γ.Α.



10 εκ. ευρώ στοιχίζει η λειτουργία των κέντρων

Τεράστιο κόστος επωμίζεται η Ελλάδα για την υποδοχή χιλιάδων λαθρομεταναστών. Το 2008 είχαμε 146.000 (επισήμως) παράνομους μετανάστες, ενώ η δρομολόγηση πτήσης τσάρτερ για επανεισδοχή τους π.χ. στο Πακιστάν έχει κόστος 300.000 ευρώ! Το κόστος λειτουργίας των 4-5 κέντρων υποδοχής αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εθνικούς πόρους.


«Το κέντρο υποδοχής έχει δυνατότητα για 280 άτομα, σήμερα στεγάζει 370, ενώ για κάποιο διάστημα ζούσαν 740 άνθρωποι εκεί. Το κόστος δημιουργίας μαζί με τον εξοπλισμό κόστισε 3 εκατ. ευρώ», λέει ο κ. Στυλιανός Θάνος, αντινομάρχης Σάμου.


«Το 2008 το κόστος έφτασε τα 1,2 εκ. ευρώ για διοικητική μέριμνα και λειτουργικά έξοδα (σίτιση, είδη υγιεινής, φάρμακα, ρουχισμό και εισιτήρια για να φύγουν από τη Σάμο). Αν βάλουμε και τους μισθούς 15 υπαλλήλων, τότε έχουμε άλλες 255.000 ευρώ, που καταβάλλονται από κονδύλια του υπ. Εσωτερικών. Από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 692.000 ευρώ, ενώ οφείλονται 1.277.000 ευρώ για έξοδα τροφοδοσίας και συντήρησης που περιμένουμε από το υπουργείο». Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στον Εβρο, όπου στο κέντρο υποδοχής κοντά στην Ορεστιάδα διαβιούν 300-400 μετανάστες.


«Η Νομαρχία χειρίζεται την υγιεινή και τη διατροφή τους. Για κάθε μετανάστη προβλέπονται 10 ευρώ την ημέρα. Συνολικά, σε ετήσια βάση, το κόστος ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ», λέει ο νομάρχης Νίκος Ζαμπουνίδης. «Ενα ακόμα κέντρο υποδοχής υπάρχει στον Πέπλο, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ακόμα στον Δήμο Φερρών».


Αρμόδια στελέχη της διοίκησης παραδέχονται ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα δεν αξιοποίησε όπως θα έπρεπε τα ευρωπαϊκά προγράμματα.


Με συνοπτικές διεργασίες, πλέον, θα απλοποιείται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Με νέο προεδρικό διάταγμα, που έχει σταλεί στο ΣτΕ, προβλέπεται αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στις νομαρχίες, με στόχο η εξέταση αιτήσεων να ολοκληρώνεται σύντομα. Σήμερα χιλιάδες αλλοδαποί, που δεν δικαιούνται άσυλο, παραμένουν επί χρόνια στην Ελλάδα μέχρι να απορριφθεί η αίτησή τους.


Γιώργος Αποστολίδης


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4086848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου