Χρήστες OnLine

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Το ABECEDAR, και η παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση του Ουρανίου Τόξου





Την περασμένη Τρίτη διοργανώθηκε στην Αθήνα μια εκδήλωση από το φιλοσκοπιανό κόμμα Ουράνιο Τόξο. Το θέμα ήταν η προώθηση της έκδοσης ενός αποκαλούμενου από κάποιους αναγνωστικού της "Μακεδονικής" μειονότητας.

Καταρχήν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την έκδοση ενός αναγνωστικού του Σλαβικού ιδιώματος των δίγλωσσων Ελλήνων πολιτών της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που εννοχλεί από εθνικής και ιστορικής απόψεως είναι ο χαρακτηρισμός αναγνωστικό της “Μακεδονικής μειονότητας”!

Εθνικά, λόγω του διπλωματικού προβλήματος με τα Σκόπια, που επιδιώκει να σφετεριστεί τον όρο Μακεδονία και να τον αποσυνδέσει από την Ελλάδα.

Ιστορικά διότι: Πρώτον με βάση τα αρχαιολογικά εβρήματα και τις ιστορικές πηγές η Μακεδονική διάλεκτος ήτω αποδεδειγμένα Ελληνική και ουδεμία σχέση έχει η σημερινή Σλαβική διάλλεκτος που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί με την Ελληνική γλώσσα των Αρχαίων Μακεδόνων.

Δέυτερον μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του αναγνωστικού ABΕCEDER αποδεικνύει την τεχνιτή του προέλευση και σηματοδοτεί την χονική στιγμή της επιννόησης της πλασματικής εθνικής "Μακεδονικής" ταυτότητας.


Το Αλφαβητάρι και η επιννόηση της "Μακεδονικής" εθνικής ταυτότητας.


Το αναγνωστικό έχει τις ρίζες του στην διαθεση της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απόρρεαν από την συνθήκη των Σεβρών και το άκυρο Πρωτοκόλλο του Πολίτη-Καλφώφ. Το ιδίωμα των Σλαβόφωνων της Μακεδονίας ήταν ένα γλωσσικό μίγμα ομιλουμένης δίχως γραφή. Το χρησιμοποιούσαν στην Μακεδονία σαν ένα κοινό μέσο επικοινωνίας.


Η δημιουργία της "Μακεδονικής" Εθνικής ταυτότητας ήταν Ελληνική επιννόηση, ούτως ώστε να αποτρέψει η Ελλάδα τις Βουλγάρικες επιδιώξεις για την αναγνώριση βουλγάρικης μειονότητας στην Ελλάδα.


Θέλοντας να τηρήσει την υποχρέωση της στην Συνθ. των Σεβρών, και παρότι οι ανταλλαγές πλυθισμών με την Βουλγαρία είχαν ύσει το πρόβλημα των εθνικών μεινοντήτων με την γείτονα χώρα, η Πολιτεία συνέταξε το ABECEDAR, ένα κακογραμμένο αναγνωστικό του δημοτικού. Το αλαφαβητάρι συντάχθηκε με λατινικούς χαρακτήρες σε ενδειξη της διαφοροποίησης της "Μακεδονικής" από τα Βουλγάρικα που χρησιμοποιούν Κυριλικούς χαρακτήρες. Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Κοινωνία των Εθνών στης 10/11/1925 ο Έλληνας επιτετραμμένος Βασίλειος Δερδάμης δήλωνε πως «η μακεδονική γλώσσα είναι διαφορετική από την βουλγαρική και γι αυτό φτιάχτηκε αυτό το αλφαβητάρι της».


Η εισαγωγή του βιβλίο στο Αμυνταίο προκάλεσε έντονες αντιδρασεις απο Ελληνόφωνους και σλαβόφωνους και απεσύρθει άμεσα! Δεν διδάχθηκε ποτέ!


Την εποχή εκείνη, σε αντίθεση με τον σημερινό ΟΗΕ, η τότε αναφορά στους σλαβόφωνους της Δυτικής Μακεδονίας, του Πρόεδρου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων John Cambell, σημείωνε κατηγορηματικά ότι ήταν «ολοκληρωτικά Έλληνες στα αισθήματα, μολονότι μιλούσαν βουλγαρικά».


Η πραγματικές πολιτικές δυνάμεις πίσω από τα σχέδια για αυτονόμιση της Δ. Μακεδονίας ήταν το Βουλγάρικο VMRO, που αργότερα μέρος του μεταλλάχθηκε σε Γιουγκοσλαβικό σε συνεργασία με τους ηττημένους Έλληνες κομμουνιστές του εμφυλλίου. Οι δυνάμεις αυτές εκμεταλλέυτηκαν τις άστοχες διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας με την επιννόηση Μακεδονικής εθνότητας και την σύνταξη του αναγνωστικού για να προωθήσουν την απόσχιση Ελληνικών εδαφών!


Την "επανέκδοση" του αναγνωστικού συνέταξε ο γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του Γεώργιος Νακρατζάς. Αριθμεί 158 σελίδες και μόνο 40 από αυτές προέρχονται από το πρωτότυπο. Ο πρόλογος υπογράφεται από τον Πάυλο Βοσκόπουλο, και στόχος τους φυσικά είναι να αποδείξουν την ύπαρξη εθνικής "Μακεδονικής" μειονότητας.


Η ιστορία όμως του ίδιου του αναγνωστικού τους διαψέυδει. Η σημερινή πολιτική σκοπιμότητα δεν έχει σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέταξε το αλαφαβητάρι η Ελληνική Πολιτεία το 1925!


Περισσότερες πληροφορίες στο εξαιρετικό άρθρο του "Θύμιαμα Ελλήνων"



Σχετικά με την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής


Την ώρα της εκδήλωσης εισήλθαν μέλη της νεολαίας της Χρυσής Αυγής και διέκοψαν τις διαδικασίες. Αν και υπήρχαν φραστικοί προπθλακισμοί, δεν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια.
Σχετικά με την επέμβαση των μελών της Χρυσής Αυγής θέλω να προσθέσω δύο πράγματα.


Καταρχήν, καταννοώ την αγανάκτηση τους. Η αγανάκτηση αυτή πηγάζει από την αδιαφορία και την ΑΠΡΑΞΙΑ της Πολιτείας στις ενέργειες του Παύλου Βοσκόπουλου του Ουρανίου Τόξου και των κ. Βαλλιανάτου και Δημητρά του Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ).


Συγκεκριμένα, η Ελληνική πολιτεία έμεινε άπραγη όταν οι κύριοι αυτοι έφεραν στην Ελλάδα την Αρμοστού του ΟΗΕ στα θέματα μειονοτήτων, κ. Gay McDougal. Η ανεπίσημη επίσκεψή έλαβε επίσημο χαρακτήρα διότι οδήγησε στην καταδικαστική για την Ελλάδα επίσιμη έκδοση αναφοράς της κ. McDougal. ΝΑ σημειωθεί ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την προγραμματισμένη επίσκεψη!


Αναφορικά με την Μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η έκθεση επιχειρεί την υποβάθμιση της συνθήκης της Λωζάνης, και την απόδοση Τουρκικής εθνικής ταυτότητας στην μειονότητα. (βίντεο σχετικό με την επίσκεψη εδώ)


Η αγανάκτηση πηγάζει επίσης από το γεγονός ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα κάνουν λόγο για σύνθετη ονομασία όταν η πλειονότητα του Ελληνικού λαού σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% είναι αντίθετο με την παραχώρηση του όρου Μακεδονία σε οποιοδήπωτε σχήμα.


Τέλος η αγανάκτηση πηγάζει άπό το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ενωση ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ένα επίσημο και αναγνωρισμένο σωματείο!


«18:00 Συνέντευξη Τύπου από την Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με θέμα 'Κοινοτικοί Υπήκοοι στην Ελλάδα' @ αίθουσα Κώστα Τσατσαρώνη

19:30 Παρουσίαση βιβλίου από τις Εκδόσεις 3ΟΡΑ @ αίθουσα Κώστα Τσατσαρώνη»


Να σημειωθεί ότι το ίδιο βήμα έχει χρησιμοποιήσει για συνεντεύξεις τύπου και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κ. Καραμανλής! Πληροφορίες εδώ .Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τακτικές συνεντεύξης τύπου στην Ένωση! Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι γνωστοί προώθητές της Σκοπιανής προπαγάνδας:


Victor Friedman – Καθηγητής Βαλκανικών και Σλαβικών Γλωσσών.University of Chicago* Παρίσης Θανάσης - Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής EBLUL (Γραφείο για τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες)
Δρ. Riki Van Boeschoten - Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Λιθοξόου Δημήτρηs –Συγγραφέας


Ο Victor Friedman είναι γνωστός για την άνευ προηγουμένου παραποίηση της Βαλκανικής Ιστορίας.


Παρομοίως, σε Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν κατα το παρελθον οργανωθεί τουλάχιστον δύο εκδηλώσεις: Μια εκδήλωση σχετική με την φερόμενη «γεννοκτονία» των Τσάμηδων, των σφαγέων συνεργατών των Ναζί (!), από φερόμενους Αριστερούς προοδευτικούς (!), καθώς και μια εκδηλώση υπέρ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ.


Η συνεχόμενη απραγία της Πολιτείας οδηγεί τους αγανακτισμένους πατριώτες σε ενέργειες που για κάποιους ίσωςχαρακτηριστούν ακραίες. Ίσως και να είναι... Αλλά όταν το κράτος μας έχει αφήσει την κατάσταση να φτάσει στο σημείο να μας εμπαίζουν ανενόχλητοι οι Σκοπιανοί μέσα στην ίδια μας την χώρα, τότε για κάποιους το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο. Από αυτή την άποψη μια τέτοια ενέργεια είναι θετική διότι επιτέλους δείχνουμε στην πολιτεία ότι η περίοδος της ανοχής τελέιωσε και η περίοδος της δράσης έρχεται.


Έχοντας πει όλα αυτα, θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη.


Πέρα από τις αντιδράσεις μας θα πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η πιο εποικοδομιτική πρακτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στην χώρα μας κατοικούν κάποιες χιλιάδες δίγλωσσοι κάτοικοι που παράλληλα με την Ελληνική, μιλούν το σλαβικό ιδίωμα. Οι ίδιοι άνθρωποι έχουν Ελληνική Εθνική συνείδηση, Οφείλουμε λοιπόν να παροτρύνουμε τους διγλωσσους Σλαβόφωνους να στηρίξουν κομματικούς σχηματισμούς που δεν εξυπηρετούν υπόγειες γεωπολιτικές, αλλά ενισχύουν το Ελληνικό εθνικό αίσθημα.Έτσι η κοινωνία τους, θα απομονώσει τα "επικίνδυνα στοιχεία" που ανήκουν στο Ουράνιο Τόξο.


Δεν γνωρίζω εάν οι ίδιοι οι Σλαβόφωνοι επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως μειονότητα. Εάν πράγματι υπάρχουν αρκετή από αυτόυς, τότε η Ελληνική Πολιτεία θα μπορούσε να αναγνωρίσει μια ΣΛΑΒΙΚΗ μειονότητα, όπως έπραξε το 1926 η δικτατορία Πάγκαλου με την αναγνώριση Σερβικής μειονότητας και όχι φυσικά εθνικά Μακεδονικής! Το πρόβλημα λοιπόν δεν πρέπει να εντοπίζεται στην ύπαρξη μειονότητας Σλαβόφωνων στην Ελλάδα, αλλά στον χαρακτηρισμό της ως «Μακεδονικής». Διότι Μακεδονική εθνική ταυτότητα δεν υπήρξε ΠΟΤΕ! Το σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα μιλούταν από ανθρώπους με Ελληνική Βουλγαρική ή Σερβική εθνική συνείδηση, και χόρι "Μακεδονική".


Πέρα από αυτό, καλό θα είναι για τον πατριωτικό χώρο να προβαίνει σε ενέργειες που να ενισχύουν το Ελληνικό πατριωτικό αίσθημα των δίγλωσων Ελλήνων, δίνοντας στους ίδιους την δυνατότηα να αποβάλουν στοιχεία σαν τον κ. Βοσκόπουλο. Ας μην ξεχνούμε ότι ο Νομάρχης Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, ξάδελφος του επικεφαλή του Ουρανίου Τόξου, αποτελέι παράδειγμα Έλληνα πατριώτη! Ο ίδιος ο Πάυλος Βοσκόπουλος δηλώνει άεθνος και πως η εθνική του ταυτότητα αποτελέι πολιτική επιλογή. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το ζήτημα ουσιαστικά δεν υφίσταται από εθνική απόψεως αλλά πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι το οποίο έχει σκοπό να εγγείρει διαμάχη μεταξύ των δίγλωσσων και της Ελληνικής Πολιτείας!


Γι αυτό τον λόγο, οι δράσεις και οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι προσεκτικές. Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο αντίκτυπο στην διεθνή κοινή γνώμη είναι ασήμαντο σε σχέση με το αντίκτυπο στην κοινή γνώμη του Σλαβόφωνης κοινότητας στην Ελλάδα που είναι αυτό που θα πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα!


Δίχως λοιπόν να γνωρίζω την απάντηση στο επόμενο ερώτημα, πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε με νηφαλιότητα το κατα πόσο οι ενέργειες σαν την διακοπή της εκδήλωσης των πρακτορίσκων του Ουρανίου Τόξου, συμπλέουν με τον παραπάνω στόχο; Είναι όμως γεγονός, ότι όταν η Ελληνική Πολιτεία μένει άπραγη, κάποιος πρέπει να αντιδράσει. Η αντίδραση αυτή θα πρέπει να είναι στα πλάισια του νόμου και προπάντων καλά ζυγισμένη.


http://ellinopsychos.blogspot.com/2009/06/blog-post_3956.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου