Χρήστες OnLine

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΠΛΑΣΤΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ- Χρυσοφόρο κύκλωμα είχαν στήσει δυο Πακιστανοί



Το περιστατικό που αποκαλύφθηκε αφορά μια “εταιρεία” προώθησης και ελεύθερης διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, από αλλοδαπούς που τους χορηγούσαν (έναντι αδράς προφανώς αμοιβής) πλαστές κάρτες ασύλου.

Το περιστατικό - ενδεικτικό της πλημμέλειας και της αδιαφορίας, με την οποία αντιμετωπίστηκε ιδίως τα τελευταία χρόνια το θέμα της λαθρομετανάστευσης δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και σύνθετο και δεν αρκούν για την αντιμετώπισή του μόνο η συμπάθεια και η αλληλεγγύη, αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά από κανόνες, που να γίνονται σεβαστοί απʼ όλους μέσα απʼ την σχολαστική τήρησή τους.

Αναλυτικότερα:

Κανονική επιχείρηση παραλαβής και προώθησης λαθρομεταναστών είχαν στήσει δυο Πακιστανοί στη Λέσβο φροντίζοντας να χορηγούν στους “πελάτες τους” μέχρι και πλαστές κάρτες ασύλου προκειμένου να μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ανενόχλητοι σε όποιο σημείο της Ελλάδας ήθελαν.

Οι δυο Πακιστανοί έκαναν “χρυσές δουλειές” έχοντας στήσει εδώ και καιρό τη “μηχανή” στο νησί μας με επικοινωνία και πελάτες από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας, καθώς η δραστηριότητά τους δεν περιορίζονται μόνο στη χορήγηση των πλαστογραφημένων δημοσίων εγγράφων αλλά και στην παραλαβή λαθρομεταναστών από τα παράλια της Λέσβου, πριν οι αλλοδαποί που φτάνουν στο νησί μας γίνουν αντιληπτοί από τις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές.

Υπεράνω πάσης υποψίας

Οι δυο Πακιστανοί ήταν άτομα υπεράνω πάσης υποψίας καθώς φαινομενικά έδειχναν ως ταλαίπωροι αλλοδαποί λαθρομετανάστες που ξέμειναν στη Μυτιλήνη κάνοντας διάφορες δουλειές του ποδαριού προκειμένου να τα βγάλουν πέρα. Το κυριότερο επάγγελμα τους ήταν η διάθεση του πλαστών cd στις καφετέριες και στην αγορά της Μυτιλήνης, ενώ πουλούσαν κατά καιρούς και άλλα εμπορεύματα όπως δερμάτινα είδη κ.λπ.

Αυτό όμως ήταν μόνο η βιτρίνα, καθώς οι αλλοδαποί διέθεταν (εκτός από τους πλαστογραφημένους μουσικούς δίσκους) και πλαστές κάρτες ασύλου παρέχοντας εξαιρετικά σημαντική εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.

Υπʼ αυτήν την έννοια οι δυο φερόμενοι ως δράστες “έλυναν τα χέρια” των αλλοδαπών με τους οποίους συνεργαζόταν, καθώς τους χορηγούσαν σε ελάχιστες μέρες το πολυπόθητο άσυλο στην Ελλάδα... έστω και πλαστό!

Η παραπάνω παράνομη δράση που δυστυχώς δεν αποτελεί το μοναδικό κρούσμα πλαστογραφίας ελληνικών δημόσιων έγγραφων στην περιοχή μας, αναδεικνύει περίτρανα και το μέγεθος της εγκληματικότητας που έχει αναπτυχθεί από αλλοδαπούς, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι άλλους ταλαίπωρους ομοεθνείς τους ή λαθρομετανάστες άλλων κρατών, θησαυρίζουν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Άλλωστε πριν από λίγους μήνες σε σχετικό ρεπορτάζ μας είχαμε επισημάνει το θράσος άλλων αλλοδαπών, οι οποίοι στα Τσαμάκια πουλούσαν στη μέση του δρόμου χαρτιά νομιμοποίησης σε αλλοδαπούς που είχαν φθάσει στη Μυτιλήνη παράνομα και δεν είχαν ακόμα εντοπιστεί από τις τοπικές αρχές.

Το παραπάνω σκηνικό μόνο με τριτοκοσμική χώρα μπορεί να παρομοιαστεί, καθώς η ασυδοσία των αλλοδαπών που προβαίνουν σε παράνομες πράξεις έχει φτάσει στο κατακόρυφο, όπως και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Κι όλα τούτα ενώ το ελληνικό κράτος περί άλλων τυρβάζει έχοντας αποψιλωμένες από προσωπικό και εξοπλισμό τις κατά τόπους λιμενικές και αστυνομικές υπηρεσίες.

Και όσο το κράτος θα έχει αυτήν την αντιμετώπιση στα σώματα ασφαλείας, τόσο θα ενθαρρύνονται όλο και περισσότεροι αλλοδαποί ώστε “να τα οικονομήσουν” με πλαστές εξυπηρετήσεις ομοεθνών τους ή άλλων λαθρομεταναστών.

Είναι σημαντικό δε να αναφέρουμε ότι, οι λαθρομετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την καταγραφή και ιδιαίτερα την δακτυλοσκόπηση από την τοπική Αστυνομία, ώστε να μπορούν έτσι να κινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πράγμα το οποίο δεν μπορεί να συμβεί, όταν έχουν καταγραφεί και έχουν ληφθεί τα αποτυπώματά τους.

Οι Ειδικές Αποστολές

Τη δράση του κυκλώματος ανακάλυψαν οι άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, που αξιοποιώντας συγκεκριμένες πληροφορίες κατάφερε να εντοπίσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης 6 αλλοδαπούς Αφγανικής προέλευσης, οι οποίοι είχαν φτάσει στο νησί μας και ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής, το απόγευμα της Πέμπτης χωρίς να έχουν περάσει από κανέναν έλεγχο.

Το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών προσήγαγε τους αλλοδαπούς, οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονται νόμιμα να κινούνται στη χώρα μας δείχνοντας τις κάρτες ασύλου που διέθεταν. Όπως αποκαλύφθηκε, οι κάρτες ήταν πλαστές, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν άριστα παραχαραγμένες, καθώς το χαρτί που είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση τους ήταν πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιεί το ελληνικό δημόσιο, ενώ οι σφραγίδες που χρησιμοποιήθηκαν είναι το πιθανότερο κλεμμένες από υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα.

Κάρφωσαν” τους Πακιστανούς

Πιεζόμενοι από τους λιμενικούς των Ειδικών Αποστολών, οι Αφγανοί σκιαγράφησαν τα άτομα από το Πακιστάν που τους εξυπηρέτησαν, οπότε απʼ το πρωί της Παρασκευής οι λιμενικοί εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου μένουν οι δυο “φτωχοί πλανόδιοι μικροπωλητές” στην περιοχή των Παμφίλων. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, είχε συλληφθεί ο ένας εκ των δυο, ενώ το άλλο άτομο αναζητούνταν. Ο Πακιστανός απολογήθηκε στον Εισαγγελέα ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα και τον παρέπεμψε για απολογία στον Ανακριτή τη Δευτέρα.

Το Λιμεναρχείο ερευνά την υπόθεση σε βάθος, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία, εάν οι κάρτες τυπώνονταν σε τυπογραφείο της Λέσβου ή αν αποστέλλονταν από την Αθήνα. Επιπλέον διερευνά και το ενδεχόμενο πιθανής εμπλοκής και ντόπιων ατόμων ή άλλων αλλοδαπών.

Εξάλλου, το Λιμεναρχείο εστίαζε την έρευνα του και σε συγκέντρωση πληροφοριών για τα άτομα με τα οποία πιθανώς συνεργάζονταν οι δυο Πακιστανοί στην Αθήνα, ώστε να κινηθούν και σε κεντρικό επίπεδο οι διαδικασίες συλλήψεων για να εξαρθρωθεί το κύκλωμα.

Αυτό πάντως που αποκαλύφθηκε είναι ότι, πέραν της χορήγησης πλαστών καρτών ασύλου, οι δυο Πακιστανοί, (έχοντας προφανώς επικοινωνία με τα απέναντι παράλια), παραλάμβαναν αλλοδαπούς από τα παράλια της Λέσβου, πριν γίνουν αντιληπτοί από το Λιμεναρχείο ή την Αστυνομία. Στη συνέχεια τους μετέφεραν στο δωμάτιο τους στα Πάμφιλα, όπου τους χορηγούσαν στέγη έναντι αμοιβής και στη συνέχεια εισέπρατταν κι άλλα χρήματα, για τους χορηγήσουν τις πλαστές κάρτες ασύλου, ώστε οι λαθρομετανάστες να μπορέσουν να κινηθούν απευθείας από τη Μυτιλήνη για Αθήνα χωρίς να περάσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο από την Αστυνομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος έχοντας σημειώσει άλλη μια επιτυχία η οποία δυστυχώς καταδεικνύει ότι, στη Μυτιλήνη πλέον αρχίζουν να επικρατούν... συνθήκες Ομόνοιας.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου