Χρήστες OnLine

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου μεταξύ Πάφου - Ρόδου

αποκλειστικό:ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Μόνιμη πλέον παρουσία και προκλήσεις τουρκικών πολεμικών

Oι τελευταίες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην υποθαλάσσια περιοχή τους απεκάλυψαν την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ανατολικές ακτές της Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» από άριστα ενημερωμένες πηγές, τόσο της Λευκωσίας όσο και της Αθήνας (μεταξύ των οποίων υπάρχει συνεχής αλληλοενημέρωση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα).

Aυτές είναι οι δεύτερες έρευνες (με σκοπό την επιβεβαίωση προηγουμένων ενδείξεων) για τις οποίες υπάρχουν σχετικές εκθέσεις εμπειρογνωμόνων νορβηγικής εταιρείας και αμερικανικού κολοσσού που ασχολείται με τα ενεργειακά.

Οι εκθέσεις είναι μεν απόρρητες, αλλά πρέπει να λεχθεί ότι: Και η Άγκυρα έχει τις δικές της έρευνες, τα στοιχεία των οποίων δεν απέχουν, όπως φαίνεται, από τις προαναφερθείσες.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι: Αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται κυρίως στη ζώνη αποκλειστικής ευθύνης της Λευκωσίας, αλλά προεκτείνονται δυτικότερα στην ελληνική περιοχή, μέχρι το Καστελλόριζο.

Μέρος δε νοτίως της ελλαδικής ζώνης αποκλειστικής εκμεταλλεύσεως ανήκει στη Λιβύη και άλλο ανατολικότερα εφάπτεται προς αιγυπτιακά σύνορα.

Ενήμερες οι κυβερνήσεις
Λιβύης και Αιγύπτου

Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών χωρών (Λιβύης και Αιγύπτου) είναι απολύτως ενήμερες για το θέμα και αποφασισμένες να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, που είναι από τα μεγαλύτερα γνωστά στην περιοχή.

Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τη νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή Καστελλορίζου μέχρι και την Πάφο, έξω από την οποία εμφανίζονται συνεχώς τουρκικά πολεμικά, που διακινούνται μέχρι τις παρυφές της Ρόδου, προκαλώντας συνεχώς σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της περασμένης Τρίτης, οπότε και απειλήθηκε, εξαιτίας πολύ επικίνδυνων ελιγμών, κρουαζιερόπλοιο που κατευθυνόταν στο Καστελλόριζο.

Επαφές με εταιρείες εξόρυξης

Η Λευκωσία δεν αποκρύπτει μεν τις ανησυχίες της, δείχνει ωστόσο αποφασιστικότητα όσον αφορά τη διαχείριση των συμφερόντων της στις περιοχές όπου με βάση το διεθνές δίκαιο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου.

Βρίσκεται δε σε επαφή και προωθεί συμφωνίες με γνωστές διεθνείς εταιρείες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Κάτι που φαίνεται ότι ενδιαφέρει και τις Βρυξέλλες ιδιαίτερα, πέραν άλλων.

Πηγή:
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου