Χρήστες OnLine

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Συντονισμένες κινήσεις για λαθρομετανάστευση

Σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος της λαθρομετανάστευσης και της παροχής αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Παράλληλα, εγκρίθηκε η δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους και νεκροταφείου στην Αττική, ενώ συζητήθηκαν και οι κινήσεις της κυβέρνησης σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να συμμορφωθεί η Τουρκία στα πρωτόκολλα επανεισδοχής μεταναστών που έχουν υπογραφεί από το 2001.


Συντονισμός υπουργείων

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσαν ότι δημιουργείται συντονιστική επιτροπή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να λαμβάνονται συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα. Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των ποινών για τους δουλέμπορους, με άμεση κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα τις μετατρέπει από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Όσον αφορά στους ήδη ευρισκόμενους στη χώρα παράνομους μετανάστες, ανακοίνωσε ότι θα οργανωθούν κέντρα υποδοχής, όπου θα φιλοξενούνται για 12 μήνες, βάσει της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας, αντί για 3 που ισχύει σήμερα.


Κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.


Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (στις 18 και 19 Ιουνίου).


«Σήμερα η Ευρώπη έχει κοινοτικό κεκτημένο για τη μετανάστευση, το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει γενική πολιτική στα θέματα αυτά, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από κάθε χώρα μεμονωμένα. Αυτή η πολιτική "δένει" προς δύο κατευθύνσεις: στο να υποχρεωθούν χώρες που μέχρι σήμερα δεν υπέγραφαν συμφωνίες επανεισδοχής να υπογράψουν ή να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν συμφωνίες επανεισδοχής, όπως ιδίως είναι η Τουρκία. [...] Το δεύτερο σημείο είναι η ενίσχυση και μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, ώστε η προσπάθεια φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, που είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, να είναι κοινοτική υπόθεση», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.


Μετακίνηση ΟΚΑΝΑ

Ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι αποφασίστηκε η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας, η οποία θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι, σε χώρους που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Υγείας, καθώς και ότι θα προωθηθεί η δημιουργία του τεμένους και του μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό.


Ζητούν ασφαλή Αθήνα

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ-Α) με παρέμβασή της ζήτησε από την πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι στην ανακοίνωσή τους, «μεσούσης μιας απογοητευτικής τουριστικής περιόδου καλούμεθα να διαμαρτυρηθούμε εκ νέου για τα θέματα ασφάλειας στην πόλη, κι αυτό γιατί, αντί τα ως άνω φαινόμενα να περιορισθούν, δυστυχώς, παίρνουν νέες και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Δεν αρκεί πλέον να μας δίνονται υποσχέσεις ή προσωρινές, πρόσκαιρες-βραχυπρόθεσμες λύσεις». Παράλληλα, τονίζουν ότι η Αθήνα πρέπει να υπερασπιστεί καλύτερα την εικόνα της «αιώνιας και ασφαλούς πόλης».


http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=67474



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου