Χρήστες OnLine

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τον Αύγουστο η «σκούπα»

Ο Αύγουστος θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Αστυνομίας, ο πιο «καυτός» μήνας, όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασιών, αλλά στο «μέτωπο» των λαθρομεταναστών, που άνοιξε μετά την ήττα της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές.


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τότε υπολογίζεται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα «κέντρα υποδοχής» που θα στεγαστούν σε παλιά στρατόπεδα και άλλους χώρους στην Ελλάδα, οπότε θα αρχίσει η «σκούπα» για λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα κρατούνται σε αυτά τα κέντρα μέχρι και 12 μήνες.

Τον Αύγουστο η «σκούπα»

Οπως δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης, τα κέντρα αυτά θα διαθέτουν παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λουτρά, εστιατόρια και ό,τι απαιτείται για ανθρώπινη διαβίωση, ενώ τη σίτιση θα αναλάβουν «κέτερινγκ» που θα μεταφέρουν εκεί τα φαγητά. Ωστόσο, οι χώροι αυτοί θα χρειαστούν περίπου 1,5 μήνα για να ετοιμαστούν.


Προτεραιότητα, πάντως, του υπουργείου Εσωτερικών είναι η μίσθωση του πλοίου στο οποίο θα φιλοξενούνται σε πρώτη φάση οι λαθρομετανάστες οι οποίοι θα παραλαμβάνονται από τα νησιά, μέχρι να μεταφερθούν στα στρατόπεδα.


Φιλοξενία για 5.000

Τον Αύγουστο η «σκούπα»
Οι «χώροι υποδοχής» υπολογίζεται ότι θα μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 5.000 άτομα, και στόχος είναι να ανακυκλώνονται οι λαθρομετανάστες το συντομότερο, με το να απελαύνονται αυτοί που δεν μπορούν να παραμείνουν ή να δίνεται άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε πολύ συντομότερο χρόνο απ ό,τι τώρα. Κανείς δεν διευκρινίζει όμως τι θα γίνει με όσους δεν εξακριβώνονται τα στοιχεία και δεν τους δέχονται οι χώρες από τις οποίες υποτίθεται ότι προέρχονται.


Τα στρατόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας έχουν καταλήξει σε πέντε από τα σαράντα που τους παραχωρεί ο στρατός.


Αυτά συζητήθηκαν προχθές σε σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.


Το βέβαιο είναι ότι για την Πάτρα επελέγη το στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ, όπου αρχίζουν άμεσα εργασίες και θα στηθούν σκηνές και προκατασκευασμένα κτίρια για τους λαθρομετανάστες του καταυλισμού στο λιμάνι.


Χθες, συνελήφθησαν άλλοι 70, οι οποίοι κρατούνται προσωρινά στα κρατητήρια του Πύργου, του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, αφού στην Πάτρα έχουν πλέον γεμίσει.


Για την Αθήνα συζητούνται οι εγκαταστάσεις του υπουργείου Γεωργίας στα Μέγαρα και το στρατόπεδο της Αεροπορίας στη Ριτσώνα, ενώ έχουν καταλήξει σε ένα ακόμα στρατόπεδο στη Φθιώτιδα και ένα στη Βόρειο Ελλάδα.



«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ»
Αντιδράσεις προκαλεί στον Εβρο η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει κέντρο φύλαξης παράνομων λαθρομεταναστών στην περιοχή, όπου όμως ήδη λειτουργούν ήδη δύο στο Φυλάκιο και στα Βρυσικά στην περιοχή της Ορεστιάδας.


«Ο Εβρος δεν θα γίνει ο χώρος που θα υποδέχεται το πρόβλημα», δήλωσε ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης. Ο ίδιος χαρακτήρισε «ευκαιριακή» την πολιτική που μέχρι σήμερα έχει ασκηθεί για το θέμα των λαθρομεταναστών, τονίζοντας πως ο Εβρος βιώνει εδώ και πολλά χρόνια τις συνέπειες της αναποτελεσματικότητάς της.


Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκληθεί σε εννέα περιοχές της Μακεδονίας από τη διαρροή του υπουργείου Αμυνας ότι έχει δώσει συγκεκριμένη λίστα ανενεργών στρατοπέδων για να χρησιμοποιηθούν ως χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών. Πρόκειται για στρατόπεδα στα Διαβατά, στα Λαγκαδίκια και στο Σόχο Θεσσαλονίκης, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, στις Σάπες Ροδόπης, στους Ευζώνους Κιλκίς, στο Κλεισοχώρι Εδεσσας, στο Κιλκίς και στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας. Η επιλογή των παραπάνω στρατοπέδων έγινε από τον στρατηγό Δ. Γράψα Α/ΓΕΕΘΑ και τον Σ. Κορομάτζο, διευθυντή του κ. Μεϊμαράκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΜΑΡΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

ΝΗΣΙΑ
Συνελήφθησαν πάνω από 200 πρόσφυγες και 6 διακινητές


«Κύματα» μεταναστών προσπαθούν να φτάσουν από τα τουρκικά παράλια και την παραμεθόριο στα ελληνικά νησιά. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και χτες άνδρες του Λιμενικού συνέλαβαν πάνω από 200 μετανάστες, ανάμεσά τους 32 γυναίκες και 16 παιδιά, που επιχειρούσαν να φτάσουν με διάφορα σκάφη κυρίως σε Σάμο, Μυτιλήνη και Αγαθονήσι.


Παράλληλα συνελήφθησαν 6 διακινητές, ενώ ένας τέταρτος Τούρκος υπήκοος, ηλικίας 20-25 χρονών, έπεσε στη θάλασσα για να διαφύγει και έπειτα από έρευνες ανασύρθηκε νεκρός κοντά στην παραλία «Γαβάθα» Αντισσας, κοντά στο Σίγρι της Μυτιλήνης.


Το τελευταίο τετραήμερο από τους παράνομους μετανάστες, που συνελήφθησαν οι περισσότεροι, 126 προσπάθησαν να φτάσουν σε ακτές της Μυτιλήνης, ενώ 57 επιχείρησαν να αποβιβαστούν στη Σάμο και 34 στο Αγαθονήσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή οι ακτές της Σάμου είναι πιο κοντινές προς τα παράλια της Τουρκίας, τις περισσότερες φορές τα «κυκλώματα» διακίνησης στέλνουν τους μετανάστες με βάρκες που τους προμηθεύουν και σπάνια τους συνοδεύει διακινητής.


Ετσι, ένας 24χρονος διακινητής συνελήφθη στο Αγαθονήσι, όπου προσπαθούσε να αποβιβάσει από φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα 34 μετανάστες και δύο άλλοι, ένας 29χρονος και ένας 28χρονος, συνελήφθησαν στη Λέσβο.


Πρόσφυγες σε κρύπτη
Στη Θεσσαλονίκη διακινητής έκρυψε τρεις ενήλικες εύσωμους άντρες σε ειδική κρύπτη στο φορτηγό του, ανάμεσα στο τιμόνι και στη μηχανή, με τον κίνδυνο να σκάσουν από ασφυξία, ενώ Ιρακινός διακινητής που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη εισέπραττε 2.000 ευρώ από κάθε συμπατριώτη του και 4.000 ευρώ από κάθε Πακιστανό που έφερνε στην Ελλάδα. Ο 36χρονος Ιρακινός είχε στοιβάξει 8 λαθρομετανάστες ασιατικής καταγωγής σε ένα μικρό φορτηγό.


Στις Σάπες Ροδόπης συνελήφθη 26χρονος Βούλγαρος οδηγός φορτηγού και οι 11 λαθρομετανάστες που βρέθηκαν στο εσωτερικό του.


Χθες το πρωί στην Εγνατία Οδό στο τμήμα Ξάνθης - Καβάλας, συνελήφθη 29χρονος Σύριος, καθώς μετέφερε με το ΙΧ του πέντε λαθρομετανάστες (3 Ιρακινούς και 2 Πακιστανούς).


ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8400&pubid=4118883#


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου