Χρήστες OnLine

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Αλλοδαποί στην Ελληνική Αστυνομία; ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!

του Γιάννη Τσιλιμίγκρα
καθηγητή - ιστορικού
μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.


Ο αστυνόμος της γειτονιάς μας


Το διαβάσαμε και αυτό.


Για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής όξυνση της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών, πρέπει η ΕΛ.ΑΣ. να προσλάβει αλλοδαπούς αστυνομικούς («Μετανάστες κατά του εγκλήματος», Μ.Ροζάκος, «Ελεύθερος Τύπος», 27/3/2009). Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι συνεργάτες του Υφυπουργού Εσωτερικών Χρήστου Μαρκογιαννάκη εξετάζουν σοβαρά το θέμα, ενώ αντίστοιχη εισήγηση έχει καταθέσει παλαιότερα και ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστας Μπίτσιος.

Στόχος της πρόσληψης αλλοδαπών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. είναι «να αυξήσουν την εμπιστοσύνη προς την Αστυνομία και να πείσουν τους μετανάστες να προχωρούν σε καταγγελίες για εγκλήματα που πέφτουν στην αντίληψή τους, χωρίς να φοβούνται, αν είναι παράνομοι, ότι ενδέχεται να απελαθούν». Συμπέρασμα: οι ιθύνοντες ομολογούν πως το πολυπολιτιστικό μοντέλο που βασίζεται στη διαφορετικότητα έχει αποτύχει, και πως οι Έλληνες αστυνομικοί αδυνατούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Θέλω να εκφράσω όμως ορισμένες σκέψεις. Οι αλλοδαποί αστυνομικοί θα τύχουν όντως της εμπιστοσύνης των κοινοτήτων τους, ή μήπως οι ίδιοι οι μετανάστες θα τους αντιμετωπίσουν σαν δωσίλογους-συνεργάτες του «ρατσιστικού» ελληνικού κράτους που αισθάνονται να τους καταπιέζει;

Ακόμα χειρότερα, φοβούμαι μήπως παρατηρηθεί το φαινόμενο, π.χ. ο Αφγανός αστυνομικός να καλύπτει στο μέτρο του δυνατού παραπτώματα των ομοεθνών του. Είναι γνωστή η περίπτωση της Αλβανίδας που μετέφραζε εξωραϊσμένες τις καταθέσεις των συμπατριωτών της στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκότερη απόφαση. Όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε πως δρα εξισορροπητικά, καθώς θεωρεί πως οι Αλβανοί αδικούνται στις δικαστικές αποφάσεις.

Επίσης, μήπως στηθεί ένας κερδοφόρος μηχανισμός εκβιασμού ή νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών με εγκεφάλους υψηλά ιστάμενους στο Υπουργείο Εσωτερικών και εκτελεστικά όργανα τους αλλοδαπούς αστυνομικούς; Οι ανάπηροι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους μας δεν μπορούν να μας εγγυηθούν το αντίθετο.

Ύστερα, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει απαγορεύσει στο Υπουργείο Εσωτερικών από το 2007 την αναγραφή του θρησκεύματος και της εθνικότητας στις αιτήσεις των μεταναστών από χώρες εκτός Ε.Ε. για άδεια διαμονής στη χώρα μας. Πώς λοιπόν το Υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. την ακριβή αναλογία των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας; Επομένως, είναι πρακτικά αδύνατη η εφαρμογή του μέτρου είτε η πρόσληψη των αλλοδαπών αστυνομικών θα γίνει με υπολογισμούς στο «περίπου» και το μέτρο θα καταλήξει «περίπου» αποτελεσματικό.

Η πρόσληψη αλλοδαπών στην ΕΛ.ΑΣ. ή στο ελληνικό Δημόσιο, αν τελικά εφαρμοστεί, θα είναι το πρώτο βήμα σε μία δέσμη μέτρων θετικών διακρίσεων υπέρ των μεταναστών. Αυτό σίγουρα θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στον ελληνικό πληθυσμό και θα οξύνει περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και ξένων, παρά θα τις ενισχύσει. Μόνη λύση για να αποφύγουμε τις ακρότητες ένθεν κακείθεν, ο περιορισμός των ξένων στην Ελλάδα στο ποσοστό του μέσου όρου των μεταναστών στα κράτη της Ε.Ε., δηλ. στο 4%. Αυτό το ποσοστό αντέχει να ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου