Χρήστες OnLine

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ


ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ

Στις 17 Μαρτίου, ανακοινώθηκε η μονογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας.


Ενώ το αλβανικό κοινοβούλιο καλείται σε λίγες ημέρες (19 Οκτωβρίου) να επικυρώσει την συμφωνία αυτή, στα αλβανικά ΜΜΕ δημιουργείτε θόρυβος κατά της συμφωνίας. Στρατιωτικοί και πολιτικοί παράγοντες, προσπαθούν να πείσουν πως με την συμφωνία αυτή παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;


Από νομικής απόψεως, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας ακολουθεί κατά γράμμα την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Το όριο χαράσσεται με βάση τη μέθοδο της μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως ανάμεσα στις ακτές Ελλάδος-Αλβανίας.


Τα νησιά της περιοχής έχουν πλήρη επήρεια επί της οριοθετήσεως. Λαμβάνεται, επίσης, υπ’ όψιν μελλοντική επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Τέλος, το όριο είναι είναι μία σύγχρονη γραμμή διότι οριοθετεί εκτός από την υφαλοκρηπίδα και άλλες θαλάσσιες ζώνες, όπως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Για όσους δεν κατάλαβαν, οι παραπάνω όροι είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που διεκδικούμε στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι κάποια συμφέροντα κρύβονται γύρω από τον ανυπόστατο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου