Χρήστες OnLine

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Φωτογραφίες που διαθέτει η Frontex δείχνουν την τουρκική ακτοφυλακή να συνοδεύει δουλεμπορικό

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Αποδεικτικά στοιχεία για την ανοχή που επιδεικνύουν οι τουρκικές αρχές απέναντι στους δουλέμπορους που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαθέτει πλέον η Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που τράβηξε την περασμένη Δευτέρα (14/9) λεττονικό ελικόπτερο της Υπηρεσίας Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex) και την αναφορά του πιλότου, είναι σαφές ότι η τουρκική ακτοφυλακή, στην καλύτερη περίπτωση, δεν εμποδίζει τα δουλεμπορικά σκάφη να αποπλεύσουν από τις ακτές της. Στη δε χειρότερη, τα συνοδεύει μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

. Στην αναφορά συμβάντος, το πλήρωμα του λεττονικού ελικοπτέρου της Frontex (YL - HMK) καταγράφει τον εντοπισμό φουσκωτής βάρκας που μετέφερε 24 μετανάστες στις 08.06 π.μ. «ενώ κατευθύνεται προς το Φαρμακονήσι».

«Πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την αναφορά του εναέριου μέσου, στις 08.01 εντοπίστηκε ύποπτος στόχος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο οποίος κατευθυνόταν ανατολικά. Στις 08.02 ο ύποπτος στόχος αναγνωρίστηκε σαν περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (φωτογραφίες NVE00018, 00019)», σημειώνεται στην αναφορά της Frontex.

Στις διαδοχικές φωτογραφίες που τράβηξε το ελικόπτερο της Frontex είναι σαφές, σύμφωνα με τα στοιχεία που διακρίνονται, δηλαδή το γεωγραφικό στίγμα και η ώρα λήψης, ότι το τουρκικό περιπολικό της ακτοφυλακής παρακολουθεί από κοντά το δουλεμπορικό σκάφος την ώρα που αυτό εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το λεττονικό ελικόπτερο, τη στιγμή που κατέγραφε τις κινήσεις του σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής, δέχθηκε διπλή παρενόχληση από την τουρκική πλευρά. Συγκεκριμένα, καθώς πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου εκλήθη, μέσω ασυρμάτου, να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι, σύμφωνα με τους χειριστές του τουρκικού ραντάρ, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου