Δεν έχει τέλος η προκλητικότητα της Τουρκίας, που με τις αποφάσεις της και τις λογικές της οδηγεί τις εξελίξεις σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας είναι ουσιαστικά παρωνυχίδα μπροστά στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που είναι δημοσιευμένη από χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αλλά απλώς δεν έχει υλοποιηθεί.
Σε άλλες εποχές, μάλιστα, η σχετική είδηση θα είχε προκαλέσει σεισμό στην Αθήνα, αλλά τώρα κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται.
Η τουρκική κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα έδωσε την εξουσιοδότηση στην κρατική Τουρκική Εταιρεία πετρελαίου TPAO TURKYE PETROL να πραγματοποιήσει έρευνες εντοπισμού και εξόρυξης πετρελαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κοντά στην Κύπρο.
Και στις δύο περιπτώσεις οι έρευνες είναι εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Η ιστορία των ελληνοτουρκικών διενέξεων φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται, μόνο που δεν μοιάζει με φάρσα αλλά με μια σκληρή πολιτική πραγματικότητα, που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο των εσχάτως πολλαπλασιαζόμενων τουρκικών προκλήσεων και της απόλυτης αδιαλλαξίας της γείτονος.
Η Τουρκία είναι προφανές ότι κινείται βάσει σχεδίου.
Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, οι εικονικές προσβολές ελληνικών εδαφών, όπως το Φαρμακονήσι, η άρνηση συνεργασίας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, το Κυπριακό, και τώρα η εντολή για σεισμολογική έρευνα με στόχο τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο και κοντά στην Κύπρο.
Μιλώντας στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Ζαμάν, διπλωματικές πηγές έδωσαν το σαφές στίγμα της τουρκικής πολιτικής, όπως αυτό διαφαίνεται και από τις πολιτικές της αποφάσεις.
«Το βήμα αυτό της Τουρκίας είναι σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα (με πρώτη την Ευρωπαϊκή Ένωση) σχετικά με την εφαρμογή της κρατικής πολιτικής της Τουρκίας στη Μεσόγειο».
Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας
Η εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως στο χθεσινό της φύλλο δημοσίευσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου εξουσιοδοτείται η κρατική εταιρεία πετρελαίου να κάνει έρευνες για πετρέλαιο εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Οι έρευνες θα γίνουν σε τέσσερις περιοχές -δυο στην περιοχή της Αττάλειας και δυο στην περιοχή της Μούγλα- συνολικής θαλάσσιας έκτασης 2 εκατομμυρίων εκταρίων.
Η πρώτη περιοχή «δέσμευσης» για τις σεισμολογικές έρευνες βρίσκεται ανοιχτά της πόλης Μούγλα και εκτείνεται σε μια απόσταση 681 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η περιοχή εκτείνεται σε μια ακτίνα από τα βόρεια της νήσου Κω έως τα νότια της Ρόδου.
Το δεύτερο «δεσμευμένο» από τους Τούρκους θαλάσσιο κομμάτι είναι νότια της Αττάλειας, σε μια ακτίνα 227 χιλιάδων τετραγωνικών εκταρίων.
Η απόφαση του τουρκικού υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ότι η εντολή - άδεια στην κρατική εταιρεία για σεισμολογικές έρευνες έχει αρχικά διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα παράτασης για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, της επιτρέπεται να κάνει τις έρευνες μόνη της ή σε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες.
Το θέμα είναι ότι η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα μιας θαλάσσιας έκτασης, όπου εδώ και καιρό η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει έρευνες για πετρέλαιο -και μάλιστα έχει προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.
Κλιμάκωση ή ανατολίτικο παζάρι για το Κυπριακό;
Η ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα, εκ μέρους της Κύπρου, ότι θα προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.
Άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της φιλοκυβερνητικής Ζαμάν αναφέρει ότι «η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κοντά στα κυπριακά παράλια, αναμένεται να προκαλέσει διαμάχη, καθώς πιθανότατα θα ερμηνευτεί από πολλούς ως επίδειξη της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατέψει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην περιοχή, όταν αντιμετωπίσει μια μονομερή κίνηση εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων σχετικά με την έρευνα για πετρέλαιο».
Νέα κρίση;
Είναι προφανές ότι η Τουρκία οδηγεί τις εξελίξεις σε μέρες του '87, καθώς σκηνοθετεί υπόθεση Χώρα - Σισμίκ - Πίρι Ρέις -ή όπως αλλιώς μετονομάζουν οι γείτονες το ερευνητικό τους σκάφος, που έχει φέρει δυο φορές της Ελλάδα και τη Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης.
Την ώρα, πάντως, που η Τουρκία κινείται με το ''αποφασίζουμε και διατάσσουμε'', στην Αθήνα επικρατεί... σιγή ασυρμάτου. Αλλά και στην Κύπρο ο πρόεδρος Χριστόφιας, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να απαντήσει καθώς η Λευκωσία κρατά στάση αναμονής, θέλοντας να δει εάν η εντολή για έρευνες θα γίνει πραγματικότητα.
Αιματοκύλισμα βλέπει ο Ταλάτ
Δήλωση που μπορεί να έχει πολλές «μεταφράσεις» και διπλωματικές εξηγήσεις έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αιματοχυσίας, σε περίπτωση αποχώρησης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο, πριν από την επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό», προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλάτ.
Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ταλάτ ισχυρίστηκε επίσης ότι, σε περίπτωση αποχώρησης του στρατού, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα προσπαθήσει να επεκτείνει την κυριαρχία της και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων, ο Ταλάτ χαρακτήρισε το αίτημα των Ελληνοκυπρίων μη ρεαλιστικό και υποστήριξε ότι «καμιά ελληνοκυπριακή ηγεσία μέχρι σήμερα δεν ζήτησε κάτι τέτοιο».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε τον πρόεδρο Χριστόφια να είναι, όπως είπε, ρεαλιστής και πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστόφιας πρέπει να αντιληφθεί ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικές για τους Τουρκοκύπριους.
Και νέες παραβιάσεις
Σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε το μεσημέρι στον εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.
Μία ώρα μετά, τα τέσσερα από τα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπερπτήση στο Αγαθονήσι και εξήλθαν από το FIR Αθηνών.
Έφτασαν δε να πετούν σε ύψος μόλις 500 ποδών από το ελληνικό ακριτικό νησί.
Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Η χθεσινή δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας αποφάσεως η οποία είχε ληφθεί στις 30 Ιουλίου 2008 περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα Νότια και Ανατολικά του Καστελορίζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.
Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ήδη ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμοδίους αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και προβαίνει σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.»
ΞΥΠΝΑΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ , ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΤΙΛΗΣΤΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ . Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΕΣΤΕ ΑΠΡΑΓΟΙ ΕΝΩ ΤΟΥΡΚΟΙ - ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ.
ΞΥΠΝΑΤΕ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου