Χρήστες OnLine

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Τώρα θυμήθηκε την λαθρομετανάστευση ο Πάκης

6.6.09

Δριμύ κατηγορώ στην Τουρκία για την μη υιοθέτηση και εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, εξαπέλυσε από το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο όποιος τόνισε ότι η μη τήρηση των κανόνων επανεισδοχής των λαθρομεταναστών θα αποτελέσει πρόβλημα στην ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών μετά την συνεδρίαση δήλωσε: «Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε τέθηκε το θέμα του σεβασμού εκ μέρους της Τουρκίας των κανόνων που αφορούν την επανεισδοχή των μη νόμιμων μεταναστών, σε επίπεδο ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Πολύ απλά θέσαμε το θέμα ο,τι από την στιγμή που η Τουρκία θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., οφείλει να τηρεί το κοινοτικό κεκτημένο.

Μέρος του, μετά τον περασμένο Οκτώβριο, είναι το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Κανόνες που η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει και δεν το κάνει μέχρι σήμερα. Η Τουρκία λοιπόν, θα υποχρεωθεί από την Ε.Ε να υπογράψει Συμφωνία και με την Ε.Ε. και υποχρεούται πλέον να εφαρμόσει την Συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα μαζί της από το 2001.


Η Τουρκία είναι σε διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε, πράγμα που της παρέχει αρκετά προνόμια, πλην όμως συνεπάγεται και σαφείς υποχρεώσεις, τόσο έναντι της ΕΕ όσο και, συνακόλουθα, έναντι των κρατών μελών της που συνορεύουν με αυτή, όπως π.χ. η Ελλάδα. Η Τουρκία τώρα με συνέπειες, σε ο,τι αφορά την ενταξιακή της διαδικασία, θα εφαρμόσει και αυτή την Συμφωνία».


Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η Τουρκία, μόνο για τα έτη 2007 και 2008, έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 95 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών της στην αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Για τα επόμενα δε έτη πρόκειται να χρηματοδοτηθεί με κοινοτικά κονδύλια ύψους 700 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των υποδομών της στον τομέα του ελέγχου των συνόρων, του ασύλου, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών.


Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων αυτών αλλά, παράλληλα, θεωρούμε ως αυτονόητα αναμενόμενη την ύπαρξη σαφών αποτελεσμάτων, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ένωση και τα κράτη - μέλη, στους τομείς αυτούς. . Είμαστε ανοιχτοί στα βήματα που θα κάνει η Τουρκία στην Ευρώπη αλλά με ταυτόχρονα βήματα εκσυγχρονισμού της και κυρίως σεβασμού του κοινοτικού κεκτημένου εφόσον θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και να συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.


Ακόμη θέλοντας να τονίσει τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης ο υπουργός είπε: «Για να υπάρχει απλώς και μόνο μια εικόνα του προβλήματος, αναφέρω ότι από περίπου 65.947 μη νόμιμους μετανάστες για τους οποίους ζητήσαμε την επανεισδοχή, η Τουρκία έκανε δεκτούς, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, μόνο 2.271, σε επτά χρόνια».


http://ventetta.blogspot.com/2009/06/blog-post_29.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου