Στα εγκαίνια της νέας γεώτρησης στο κοίτασμα του Πρίνου, χάρη στην οποία αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή, παρευρέθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος επεσήμανε ότι σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη σύσταση εθνικού φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξουν και στην Ελλάδα επενδύσεις για έρευνα όπως γίνεται σε όλες τις γειτονικές χώρες.
Η γεώτρηση, που ξεκινά σήμερα, εντάσσεται σε πρόγραμμα συνολικής επενδυτικής δαπάνης άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την αύξηση της παραγωγής του Πρίνου στα 5.000 βαρέλια την ημέρα, ώστε η ετήσια παραγωγή να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο βαρέλια για το 2011, ποσότητα 50% μεγαλύτερη από την τρέχουσα χρονιά.
Ο υφυπουργός, μετά και τις θετικές έρευνες των επιστημόνων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, ξεκαθάρισε ότι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση, ώστε «να μη μείνουμε στη σφαίρα της φαντασίας και να μη γίνονται συζητήσεις χωρίς στοιχεία».
Μαζί του συμφωνεί και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Energean, Ρήγας Μαθιός, ο οποίος στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Καβάλα ανέφερε ότι «αν δεν γίνουν επενδύσεις και ερευνητικές γεωτρήσεις, που να πιστοποιούν την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, οι αναφορές περί εκατομμυρίων ή δισεκατομμυρίων βαρελιών υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια στερούνται βάσης».
Το επιχειρησιακό σχέδιο της Energean
Tο επιχειρησιακό σχέδιο της Energean στην περιοχή περιλαμβάνει:
- Νέες ερευνητικές δραστηριότητες στον κόλπο της Καβάλας.
- Κατασκευή υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της νότιας Καβάλας. Για την υλοποίηση της επένδυσης αυτής και για το επιχειρηματικό σχήμα, που θα την αναλάβει, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα το πόρισμα επιτροπής, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό.
- Αύξηση της παραγωγής των κοιτασμάτων πετρελαίου με εισπίεση διοξειδίου του άνθρακα, που παράγεται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Γίνονται σχετικές συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τη μεταφορά διοξειδίου από την Πτολεμαΐδα, είτε απευθείας με αγωγό, είτε μέσω Κατερίνης και από εκεί με πλοία. Η τεχνική αυτή μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του Πρίνου από 18 εκατομμύρια βαρέλια συνολικά σε 25.
- Ερευνητικές γεωτρήσεις στην Αίγυπτο, σε δύο περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρία, όπου θα μεταφερθεί ελληνική τεχνογνωσία από την περιοχή της Καβάλας.
Διαβάστε ακόμη: «Τεράστια ανεκμετάλλευτη ευκαιρία οι πόροι του Αιγαίου» λένε οι επιστήμονες!
Χρήστες OnLine
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010
Νέα γεώτρηση στον Πρίνο αυξάνει κατακόρυφα την παραγωγή. Απο εκέι που "δεν είχαμε" κοιτάσματα, τώρα βρίσκουν το ενα μετά το αλλο...
Αναρτήθηκε από
Alexandros
στις
5:31 μ.μ.
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Tωρα το καταλαβατε πουλημενοι;
ΑπάντησηΔιαγραφή