Χρήστες OnLine

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Θα γίνει η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2010 - Τα σενάρια και τα επί μέρους τμήματα


Μετά από δύο χρόνια διακοπής (πέρσι αναβλήθηκε λόγω εκλογών και εν συνεχεία ματαιώθηκε) η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων με την συμμετοχή και του κρατικού μηχανισμού, η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ, θα διεξαχθεί εφέτος μεταξύ 4 και 8 Οκτωβρίου σε όλο το μήκος του δυνητικού ελληνοτουρκικού μετώπου.

Υπήρχαν σκέψεις να αναβληθεί-ματαιωθεί λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά επικράτησε (αυτή την φορά...) η λογική και η ανάγκη "μέτρησης" της πολεμικής ετοιμότητας μονάδων και κρατικού μηχανισμού και με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, θα άσκηση θα διεξαχθεί κανονικά και με αναβαθμισμένα σενάρια.

Εφέτος, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέρα από τα συμβατικά σενάρια θα υπάρξουν και ειδικά σενάρια κρίσεων και εν συνεχεία αντιμετώπισης απειλών. Βασικός χώρος της άσκησης η περιοχή από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, ενώ για το Π.Ν. και την Αεροπορία ο χώρος ενδιαφέροντος και δράσης εκτείνεται «πολύ ανατολικότερα του Καστελλόριζου», όπως σημείωνε πηγή του ΓΕΕΘΑ.

Το τρίπτυχο που θα κινηθεί εφέτος ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ αποτελείται από τις εξής επί μέρους κύριες δραστηριόητες:

-Μετάπτωση των Ενόπλων Δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού από ειρηνική περίοδο σε περίοδο πολέμου. Εξετάζονται διαφορά υποσενάρια, όπως με την μεσολάβηση κρίσης «θερμού επεισοδίου» ή κατ’ευθείαν πλήρους γενικής πολεμικής κινητοποίησης, από μαζική επίθεση π.χ. σε νησί ή στην περιοχή του Έβρου.

-Δεύτερον εξετάζεται η «αντοχή» του μηχανισμού στρατηγικής συγκέντρωσης. Δηλαδή πόσο γρήγορα μπορούν να συγκεντρωθούν ετοιμοπόλεμες εφεδρείες από την φάση της αποστολής των φύλλων επιστράτευσης της συγκέντρωσης και του εφοδιασμού τους με ιματισμό και ατομικό εξοπλισμό και την μεταφορά τους στα σημεία απ’όπου θα αρχίσει η διάχυσή τους στις μονάδες πρώτης γραμμής, δηλαδή λιμάνια, σταθμοί τρένων ή εναλλακτικά οδικώς.
Είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο της όλης διαδικασίας, όπου η πικρή εμπειρία του 1974, όπου λειτούργησε αποτελεσματικά η αποστολή φύλλων επιστράτευσης στην συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν τα αναγκαία υλικά για τον εφοδιασμό τόσων κλάσεων που κλήθηκαν αιφνιδιαστικά (π.χ. το 1940-’41 η τελευταία κλάση κλήθηκε προς επιστράτευση ... τον Μάρτιο του '41 ακριβώς για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο και καταρρεύσει το σύστημα υποστήριξης).

-Το τρίτο και πιο σημαντικό μέρος, βέβαια, είναι η εφαρμογή των σχεδίων και των σεναρίων. Πιθανότατα θα υπάρξουν και «εκπλήξεις» στους σχηματισμούς με το να κληθούν να βρούν λύσεις σε έκτακτες καταστάσεις οι οποίες δεν προβλέπονται από τα αρχικά σενάρια.
Οπωσδήποτε οι κατά τόπους μονάδες και σχηματισμοί θα εφαρμόσουν και δικά τους σενάρια.
Το μεγάλο στοίχημα του εφετινού ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ είναι ένα: Να αποδειχθεί ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι Έλληνες πολίτες που θα κληθούν να επιχειρήσουν μαζί με τα τακτικά στρατεύματα, είναι ετοιμοπόλεμοι και σε ποιο βαθμό. Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα το ξέρουμε...

http://pentapostagma.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου