Χρήστες OnLine

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010

"Σταυροφορία" της πολιτικής ηγεσίας της Αυστραλίας για την ελληνική γλώσσαΣε μαζική εκδήλωση υπέρ του να συμπεριληφθεί η ελληνική γλώσσα στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών εξελίχθηκε η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ "Αντίποδες" το Σάββατο το βράδυ στην Λόνσντεϊλ Στριτ,στο κέντρο της Μελβούρνης.Το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος ο πολιτειακός πρωθυπουργός ...
Τζον Μπράμπι ο οποίος κήρυξε την έναρξη της εκδήλωσης, πλέκοντας το εγκώμιο της ελληνικής παροικίας.

Όπως και στην δεξίωση που παρέθεσε για την 25η Μαρτίου, ο κ. Μπράμπι είπε ότι στηρίζει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στα κρατικά σχολεία ολόκληρης της επικράτειας.

Ο κ. Μπράμπι εξήρε - και πάλι -την πολύμορφη προσφορά των Ελλήνων στη Βικτωρία και την Αυστραλία γενικότερα και δήλωσε ότι η ελληνική γλώσσα πρέπει να περιληφθεί στις οκτώ γλώσσες που θα διδάσκονται στα κρατικά σχολεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να διαβιβάσει τις απόψεις της πολιτειακής κυβέρνησης στην κυβέρνηση της Καμπέρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εκτιμά απεριόριστα την προσφορά του Ελληνισμού στην οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη της πολιτείας.

Ο κ. Μπράμπι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα διαθέσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για τον καλλωπισμό της ελληνικής γωνιάς της Λόνσντεϊλ Στριτ.

"Ήδη",είπε,"διαθέσαμε 1,2 εκατομμύρια, ενώ άλλα δυο εκατομμύρια θα προσφέρουμε για το προτεινόμενο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Γλώσσας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αντίποδες.

Προφανώς ο κ.Μπράμπι αναφερόταν στο Κοινοτικό Κέντρο ή, ενδεχομένως και στο λεγόμενο "Ελληνικό Πύργο".

Ο κ. Μπράμπι χαρακτήρισε το φεστιβάλ "Αντίποδες" ως "έναν από τους πιο αξιόλογους πολιτιστικούς θεσμούς της Μελβούρνης".

Το ίδιο ένθερμoς ήταν και ο δήμαρχος Μελβούρνης όσον αφορά το αίτημα για τη γλώσσα αλλά και την καθιέρωση του ελληνικού φεστιβάλ, που, όπως είπε, αναβιώνει και το πνεύμα του Επίκουρου.

Την στήριξη του στην ελληνική γλώσσα επανέλαβε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τεντ Μπάϊου, ο οποίος έστειλε και σχετική επιστολή στην αρμόδια υπουργό Παιδείας κα Γκίλαρντ.

"Είμαι πεπεισμένος ότι η συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών θα εμπλουτίσει το πολιτισμικό προφίλ της Αυστραλίας και θα ενισχύσει το μαθησιακό υπόβαθρο των παιδιών σχολικής ηλικίας", είπε ο κ.Μπέϊλιου.

Τον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ εκπροσώπησε ο υπουργός Οικονομίας Λϊντσαϊ Τάνερ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε στα ελληνικά το μήνυμά του προς την εκδήλωση και το οποίο διάβασε ο κ.Τάνερ (φυσικά στα ελληνικά).

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε:

"Με μεγάλη μου χαρά στέλνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους παρευρισκομένους στο Φεστιβάλ "Αντίποδες 2010". Το Φεστιβάλ "Αντίποδες" διοργανώνεται στη Μελβούρνη από το 1987 και αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη ανά τον κόσμο γιορτή του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας.Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, η πλατύτερη κοινότητα συμμετέχει με την ελληνοαυστραλιανή παροικία στον εορτασμό του ελληνικού πολιτισμού.Το Ανοιχτό Γλέντι έχει γίνει ένα σημαντικό οικογενειακό γεγονός στο ημερολόγιο εκδηλώσεων της Βικτώριας.

Οι Ελληνοαυστραλοί έχουν προσφέρει μια σημαντική συνεισφορά στον πλούσιο κοινωνικό και πολιτισμικό ορίζοντα της Αυστραλίας. Με πάνω από μισό εκατομμύρια μέλη, η ελληνοαυστραλιανή παροικία έχει ένα υπερήφανο ιστορικό συμμετοχών και επιτευγμάτων στις τέχνες, επιχειρήσεις, πολιτική, παιδεία και ιατρική.

Κατά κάποιον τρόπο, οι Ελληνοαυστραλοί καταφέρνουν να διατηρούν τον μοναδικό πολιτισμό τους, ενώ παράλληλα μοιράζονται τις ζωντανές παραδόσεις τους με την πλατύτερη κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου