Ο «Μπάμπουρας» πέρασε από την Denison, στην «Ενεργειακή Αιγαίου»
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρωινή», της Καβάλας, που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα, από το υπουργείο Ανάπτυξης, και από την εταιρεία «Ενεργειακή Αιγαίου», αλλά και που δεν έχει διαψευσθεί ως τώρα, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη η μεταβίβαση των δικαιωμάτων των πετρελαϊκών κοιτάσματων στα ανατολικά της Θάσου, (Μπάμπουρας κ.λπ), από την Denison στην «Ενεργειακή Αιγαίου», , που ιδρύθηκε πριν από δύο και στην οποία μετέχουν (άγνωστοι)Έλληνες εφοπλιστές ,με επικεφαλής , τον κ. Στάθη Τοπούζογλου.
Έτσι η «Ενεργειακή Αιγαίου», γίνεται «κυρίαρχος του παιχνιδιού», αφού έχει αυτή έχει πλέον,τα δικαιώματα στα ανατολικά της νήσου Θάσου.
Το κοίτασμα στα ανατολικά της Θάσου, που ανακαλύφθηκε επί χούντας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, θεωρείται το μεγαλύτερο στον ελλαδικό χώρο, ενδεχομένως μάλιστα να κρύβει απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου άνω των 500 εκατ. βαρελιών και να κατατάσσεται στην κατηγορία των «μεγάλων κοιτασμάτων».
Λόγω του εκτιμώμενου υψηλού κόστους ανάπτυξης του κοιτάσματος, αλλά και των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, το συγκεκριμένο κοίτασμα έχει παραμείνει επί δεκαετίες «ξεχασμένο», αποτελώντας ουσιαστικά μια από τις «εφεδρείες» του διεθνούς ενεργειακού συστήματος, η οποία θα κινήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων της πετρελαϊκής αγοράς, όταν οι διεθνείς τιμές σταθεροποιηθούν σε επίπεδα που να δικαιολογούν την άντληση «μαύρου χρυσού» από το βυθό του Αιγαίου.
Οι παλαιότεροι στην ενεργειακή αγορά θυμούνται καλά, ότι πίσω από την ελληνοτουρκική κρίση του 1987, που οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, κρύβονταν τα σχέδια της Denison, να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην επίμαχη περιοχή, εντός της ελληνικής υφαλοκριπιδας αλλά εκτός της ζώνης των 6 νμ, των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Για το «ανατολικό κοίτασμα», σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είχαν διαψευσθεί, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια η Shell, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μάλιστα να μεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επέτρεπε την ανάπτυξη του κοιτάσματος!
Είναι απορίας άξιο, πάντως ,το γιατι μια πληροφορία ,που αφορά στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ,σε ένα τόσο «ευαίσθητο» κοίτασμα ,εμφανίζεται εν μέσω της προεκλογικής περιόδου,σε επαρχιακή εφημερίδα, χωρίς μάλιστα να διαψεύδεται ή να επιβεβαιώνεται αμέσως.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, η ομάδα των «Ελλήνων εφοπλιστών του εξωτερικού», αποφάσισει να επενδύσει στα ελληνικά πετρέλαια ,σε μια εποχή που η τιμή του πετρελαίου αποτελούσε εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος. Η εγγυητική επιστολή που είχαν καταθέσει για την εξαγορά της KAVALA OIL, είχε εκδοθεί από τη Marfin,και αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν τότε, ότι πίσω από την "Ενεργειακή Αιγαίου ",κρύβονται τα κεφάλαια της Dubai Investment Group.
Δελτιο των 11
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου