Χρήστες OnLine

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΕΚΑΝΑΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΚΑΙ…ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι, αφού ζουν έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη

Ένα σκηνικό ντροπής έχει στηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Την ίδια ώρα που η Ελλάδα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για να πάρει πίσω τα κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα και οι εικόνες από τη σύμπτυξη του αρχαίου με τον νεοελληνικό πολιτισμό κάνουν τον γύρο του κόσμου, κάποιοι επιμένουν να θεωρούν ότι οι…πέτρες είναι για τα σκουπίδια. Ίσως γι αυτό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, έναν από τους σημαντικότερους της χώρας, έχει στηθεί μία παράνομη χωματερή και έχουν μπει γουρούνια για βοσκή!

Οι εικόνες είναι τραγικές αλλά υπάρχουν και πιο δυσάρεστα. Γιατί τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι φαίνονται. Σκεφτείτε μόνο ότι σε πολύ μικρή απόσταση από την παράνομη χωματερή που έχει στηθεί στο δελφικό τοπίο βρίσκεται το κανάλι που μεταφέρει νερό από τη λίμνη του Μόρνου στην περιοχή. Άρα, δεν δηλητηριάζεται μόνο η πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και η υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Χωματερή και γουρούνια στα αρχαία!

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, καθημερινά ζουν έναν εφιάλτη από την αβάσταχτη δυσωδία, ενώ ο πολιτισμός της χώρας διασύρεται. Σε απόσταση μόλις 500 μέτρων από το μουσείο και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει παράνομη χωματερή, στην είσοδο της οποίας έχει τοποθετηθεί ταμπέλα που ενημερώνει ότι ο χώρος είναι…κλειστός. Πρόκειται για την παλιά χωματερή του Δήμου Δελφών, η οποία έχει κλείσει, αλλά μόνο στα χαρτιά, αφού κάποιοι οδηγοί φορτηγών αδειάζουν εκεί τα σκουπίδια που φορτώνονται.

«Τόσον καιρό σιωπούσαμε. Φτάνει όμως! Πρέπει αυτό το αίσχος για τον πολιτισμό μας να τελειώσει. Πρέπει να προστατέψουμε την περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τι θα λένε οι τουρίστες που τα βλέπουν αυτά;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι λένε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, αφού οι τουρίστες φωτογραφίζουν τις απαράδεκτες εικόνες και διασύρουν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Σαν να μην έφτανε όμως ο σκουπιδότοπος που έχει στηθεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ο διασυρμός του πολιτισμού μας συνεχίζεται. Σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, στην περιοχή του μουσείου περιφέρονται ακόμα και γουρούνια, τα οποία παράνομες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής αφήνουν ελεύθερα εκεί και στη χωματερή να βόσκουν.

Μήπως αυτό αποτελεί πραγματικά ντροπή για τον τόπο μας; Μήπως κάποιος θα έπρεπε να βάλει φρένο σε ενέργειες που αμαυρώνουν την όλη εικόνα της Ελλάδας, μετά και την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης; Ένα είναι το σίγουρο: ευθύνες έχουν όλοι! Και οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού χώρου που έχουν καθήκον να τον προφυλάσσουν, αλλά και οι τοπικές δημοτικές αρχές που θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να μη μετατραπεί η πολιτιστική μας κληρονομιά σε χωματερή. Και αν δεν μπορούν να οδηγήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης τους ενόχους, τουλάχιστον ας φροντίσουν να μένει μια αξιοπρεπής εικόνα σε όσους επισκέπτονται τον ιστορικό χώρο από κάθε άκρη της γης. Γιατί αυτοί σίγουρα δεν έρχονται για να δουν ούτε χωματερές ούτε γουρούνια. Τέτοια έχουν και στον τόπο τους.


Πηγή:presstime
αρ.φυλ.162
σελ.23

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου