Χρήστες OnLine

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Για κίνημα «φυλετικής επιστροφής» έκανε λόγο το 1937 ο Στρατής Μυριβήλης!

Ο αντικομμουνιστής λογοτέχνης μας, ο άνθρωπος που όρθωσε το ανάστημά του στους «κόκκινους», κρατώντας αναμμένη την εθνική δάδα, είχε δώσει μια συνέντευξη το 1937 στην εφημερίδα «Ελληνικός Αθλητισμός», όπου επ' ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 και μετά την επικράτηση της 4ης Αυγούστου, είπε μιλώντας μεταξύ άλλων για το αθλητικό πνεύμα, τα κάτωθι:

«Η χαρά μου είναι για τη μεταπολεμική Ελληνική Νειότη, πως βγήκε από τον καφενέ, πως άφησε και το τάβλι και τον σαχλό αισθηματισμό της ρωμαντικής νοσηρότητας. Αυτό το χρωστάμε στο αθλητικό πνεύμα που φύσηξε πάνω σ' όλους τους λαούς μετά την πολεμική καταστροφή. Για μας αυτό το κίνημα ήταν φυλετικής επιστροφής. Δείτε τα αποτελέσματα.»

Όπως διαβάζουμε στο lesvos.gr, «το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο ντοκουμέντο, μας το έφερε η 65χρονη Κωνσταντίνα Μεντήρα – Γαλάνη από το Μόλυβο, η οποία κατά την ανακαίνιση του αρχοντικού της, ανακάλυψε την εφημερίδα, να είναι κρυμμένη πίσω από μία κορνίζα του σπιτιού της».

Εμείς, θυμηθήκαμε την ομιλία του σπουδαίου λογοτέχνη μας (που προτάθηκε τρεις φορές για το Νόμπελ) και λάτρη της ελληνικής παράδοσης στην Καλαμάτα, το Νοέμβριο του 1948, με θέμα τον κομμουνισμό και το παιδομάζωμα.