Χρήστες OnLine

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

17 ΜΑΙΟΥ 1914: Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.. ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ



Σαν σήμερα, στις 17 Μαΐου 1914 υπογράφτηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου.

Με την υπογραφή του, τερματίστηκαν οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ αλβανικής χωροφυλακής-ατάκτων και Βορειοηπειρωτών (Ιερών Λόχων) και αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ο ελληνικός της χαρακτήρας και κατοχυρώνεται πλήρως η θρησκευτική, γλωσσική και εκπαιδευτική ελευθερία του πληθυσμού της.

Οι όροι
Η περιοχή αποκτούσε επίσημα την αυτονομία της, υπό την αιγίδα του πρίγκηπα Βηντ της Αλβανίας, ο οποίος όμως δεν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Η αλβανική κυβέρνηση θα είχε το δικαίωμα να διορίζει και να απολύει τους κυβερνήτες και τους ανώτερους υπαλλήλους. Άλλοι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την στρατολόγηση αυτοχθόνων στην χωροφυλακή, την απαγόρευση παραμονής στρατιωτικών μονάδων αποτελούμενων από μη εντόπιους στην περιοχή, παρά μόνο σε περίπτωση πολέμου ή επανάστασης.

Προβλέπονταν επίσης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία, αν και στις τρεις πρώτες τάξεις η αλβανική θα διδάσκονταν παράλληλα με την ελληνική. Η θρησκευτική διδασκαλία, όμως, θα γίνονταν μόνο στα ελληνικά.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εγγυόνταν για την διατήρηση και την εκτέλεση των παραπάνω μέτρων.


Όργιο κομμουνιστικής προπαγάνδας στην κρατική τηλεόραση. Ύμνοι για τον προδότη Ζαχαριάδη!



Ζούμε στην κατεχόμενη Ελλάδα του μνημονίου. Στον αστερισμό του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης. Όπου το μεγάλο, δίχως Πατρίδα, κεφάλαιο ασύδοτο θησαυρίζει σε βάρος του Λαού και της δημόσιας περιουσίας.

Σ΄ ότι αφορά, όμως, την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων η Ελλάδα παραμένει η τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης. Πάμπολλα και καθημερινά τα πράγματα που αποδεικνύουν περίτρανα την συγκεκριμένη διαπίστωση. Σ’ αυτή την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, την μονομερή και μονόπλευρη παρουσία των γεγονότων του ιστορικού παρελθόντος συμμετέχει, εκτός των άλλων, και η κρατική τηλεόραση.