Χρήστες OnLine

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας στο χώμα, χίλιάδες στον αγώνα



Την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στον ελληνικό σχολείο της Χιμάρας η αλβανική αστυνομία κάλεσε... του επτά αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν εκεί και τους ανακοίνωσε πως παραβίασαν τον αλβανικό νόμο παραμένοντας στην Αλβανία επί μακρό και ασκώντας… επαγγελματική δραστηριότητα.


Τους ζήτησαν να υπογράψουν δηλώσεις ότι αποδέχονται τα αδικήματα που διέπραξαν. Οι πέντε εκ των επτά υπέγραψαν οι δε άλλοι δυο δεν υπέγραψαν. Στην συνέχεια τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την αλβανική επικράτεια διαφορετικά θα συλληφθούν.


Κίνηση για την Αναγέννηση της β. Ηπείρου: Ενημερωτικό Δελτίο 50
Ήταν 12 Αυγούστου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Αλβανοί τραμπούκοι, παρακρατικοί δολοφόνησαν τον Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Τον πρόλαβαν όταν ανέβηκε στην μοτοσυκλέτα του. Πέσανε απάνω του με το αυτοκίνητο που οδηγούσαν, τον έριξαν στο έδαφος και πέρασαν δύο φορές πάνω από το σώμα του με το αυτοκίνητό τους για να σιγουρευτούν πως τον αποτελείωσαν. Το… έγκλημα που είχε διαπράξει το θύμα τους ήταν πως μιλούσε… Ελληνικά.

Οι Αλβανοί τραμπούκοι είχαν φθάσει στις 9 Αυγούστου και είχαν αρχίσει να επιτίθενται σε όποιον άκουγαν να μιλάει ελληνικά. Την πρώτη ημέρα ξυλοκόπησαν στο Λιβάδι της Χιμάρας έναν… ελλαδίτη τουρίστα επειδή μιλούσε στο κινητό του… Ελληνικά με την οικογένειά του στην Αθήνα. Οι τραμπούκοι συνέχισαν να προκαλούν, να βρίζουν, να απειλούν και να χειροδικούν. Ομάδα Χιμαριωτών επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα ζητώντας από τον διοικητή να καταθέσουν μήνυση και να επιληφθεί η αστυνομία του θέματος. Ο διοικητής τους απομάκρυνε βίαια με ύβρεις συνεπικουρούμενος από αστυνομική δύναμη. Η κατάσταση ήταν πλέον ανυπόφορη. Το βράδυ οι τραμπούκοι έφθασαν σε κατάστημα στο Καμπί όπου υπήρχαν αρκετοί Χιμαριώτες και τους είπαν να μην μιλάνε ελληνικά γιατί εδώ είναι Αλβανία. Οι Χιμαριώτες αντιδράσανε, υπήρξε συμπλοκή, μεταξύ αυτών ήταν και ο Αριστοτέλης, τον οποίο ύστερα από λίγο τον εντοπίσανε στην μοτοσυκλέτα του και τον σκοτώσανε. Οι Χιμαριώτες ξεσηκώθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο ζητώντας την σύλληψη και τιμωρία των δραστών. Ακόμα να προστατευθεί η ελληνική εθνική καταγωγή τους σύμφωνα με το δίκαιο και να απομακρυνθεί ο αστυνομικός διοικητής. Ο νεκρός Αριστοτέλης Γκούμας ετάφη με το φέρετρο τυλιγμένο στην γαλανόλευκη. Όλη η Χιμάρα παρευρέθη και συνόδευσε την κηδεία απαγγέλλοντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Διαδηλώσεις έγιναν τις επόμενες ημέρες με ανάμενα κεριά.

Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ένας στο χώμα, χίλιοι στον αγώνα. Τελικά η αστυνομία συνέλαβε επτά τραμπούκους, ο ένας όμως μόνο προφυλακίστηκε και οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι αφού τους απαγγέλθησαν κατηγορίες. Τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν στην αρχή να περάσουν την δολοφονία σαν ένα απλό αυτοκινητιστικό ατύχημα, κάποιοι ηρωοποίησαν τους δράστες και ακόμα υπήρξε δήλωση πως δεν θα υπάρξει Αλβανός δικαστής που θα δικάσει αυτούς τους πατριώτες.

Ο Αλβανός Υπουργός Εσωτερικών Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε πως εγκληματική ενέργεια είναι το κλείσιμο του δρόμου (από τους Χιμαριώτες;) και αυτή πρέπει να τιμωρείται. Βέβαια ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την δολοφονία διότι σίγουρα δεν μπορούσε να πράξει και διαφορετικά δεδομένης της προσπάθειας της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά και η δήλωσή του ήταν τέτοια που αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες (π.χ. «αν είναι πραγματικά τα γεγονότα όπως καταγγέλλονται».

Τα πράγματα όμως δεν σταματούν εδώ. Στην συνέχεια άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της οικίας όπου κατοικεί η οικογένεια του θύματος. Μετά από αυτό είχαμε σειρά πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της Χιμάρας. Ο τρόπος που εκδηλώθηκαν δείχνει καθαρά εμπρησμούς. Στις 24 Αυγούστου δε από αυτοκίνητο Φολκσβάγκεν σκαραβαίος (αρ. TR7755) όπου επέβαιναν τέσσερεις Αλβανοί, πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα πολλές φορές κατά της καφετέριας που διατηρεί στο Λιβάδι της Χιμάρας ο Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χιμαριωτών και άτομο που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις μετά την δολοφονία. Η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους τέσσερεις δράστες και κατάσχεσε το αυτοκίνητο και το όπλο

Μαθητές του διδασκαλείου μας στην Νίβιτσα στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα
Ομάδα δεκατεσσάρων μαθητών του διδασκαλείου μας στην Νίβιτσα της Βορείου Ηπείρου φιλοξενήθηκε από τις 27 Ιουλίου ως τις 10 Αυγούστου στην κατασκήνωση του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής. Κατά την παραμονή τους οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο. Οι μαθητές προσέφεραν στον πρόεδρο της Βουλής δώρα με προϊόντα που παράγει η Νίβιτσα και απάγγειλαν πατριωτικά ποιήματα και τραγούδια. Ο κ. Πετσάλνικος τους έδωσε και αυτός δώρα. Στην συνέχεια επισκέφθηκαν το Υπουργείο Εξωτερικών όπου απάγγειλαν τον Εθνικό μας Ύμνο στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπυρίδωνα Κουβέλη στον οποίο προσέφεραν επίσης δώρα από την Νίβιτσα. Ακόμα επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και το νέο μουσείο Ακροπόλεως. Πραγματοποίησαν εκδρομές και ξεναγήθηκαν στους Δελφούς, στο Χάνι της Γραβιάς, στις Θερμοπύλες, στα Καμένα Βούρλα και στον Μαραθώνα. Στις 8 Αυγούστου στο θέατρο της κατασκήνωσης, μαζί με άλλα σχολεία που φιλοξενούντο εκεί, τραγούδησαν με εξαιρετικό τρόπο πατριωτικά και παραδοσιακά τραγούδια. Τα παιδιά έφυγαν με τις ωραιότερες αναμνήσεις και εμπειρίες. Όλα τα ανωτέρω μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν χάρη στην συνεργασία μας με τον σύλλογο «Οι φίλοι της Μαριούπολης». Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα την κ. Ειρήνη Κατσαρού, Δήμαρχο του Ψυχικού, την κ. Ασπασία Σχοινά Γ.Γ. του συλλόγου «Οι φίλοι της Μαριούπολης», τον Δήμο Αθηναίων και την Βουλή των Ελλήνων.


Κλείνει το ελληνικό σχολείο Βουλιαρατίου η αλβανική κυβέρνηση
Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαρχίας Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί» μας έστειλε Δελτίο Τύπου - Διαμαρτυρία, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρεται «Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την κατασκευασμένη απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στο ιστορικό σχολείο του Βουλιαρατίου. Το εν λόγω σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης, στην ατελεύτητη ροή των χρόνων, διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της γλώσσας μας και στη διατήρηση της παιδείας μας… ΔΥΣΤΥΧΩΣ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου εμποδίζει πλέον συμφέροντα κάποιων κύκλων εις βάρος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Με μεθοδευμένες ενέργειες και με τους δήθεν νόμους της η αλβανική κυβέρνηση στοχεύει στον αφανισμό της Άνω Δρόπολης… Ζητάμε από τον Υπουργό Παιδείας της Αλβανίας να ακυρώσει την ληφθείσα απόφαση… Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις αρχές και τους ιθύνοντες, ότι ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να μην πραγματοποιηθούν σχέδια σκοτεινών κύκλων που στοχεύουν στον εκπαιδευτικό μαρασμό της περιοχής μας».

Ημερίδα «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας»
(12.7.2010) Διοργανώθηκε στην Αθήνα, στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ημερίδα με διοργανωτές τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές, την Νεολαία Κ.Ε.Α.Δ. και την ΜΚΟ InetCosmos. To θέμα της ημερίδας ήταν «Οι μειονότητες στα Βαλκάνια, εν όψει της ευρωπαϊκής προοπτικής των κρατών. Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας». Ο συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς. Εισηγητές ήσαν ο Γραμματέας της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης και ο καθηγητής Σταμάτης Γεωργούλης.

Τοποθετήσεις: Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος ΚΕΑΔ, Άρης Κατσαλίδας και Θανάσης Δαλιάνης, νεολαία ΚΕΑΔ, Νίκος Ανδρουλάκης, μέλος Π.Σ. ΠΑΣΟΚ, Αλέξανδρος Θεοδωράκος, Γραμματέας ΠΑΣΠ - ΤΕΙ και Γιώργος Στασινός Πρόεδρος ΕΣΥΝ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Βαγγέλη Ντούλε. Να σημειώσουμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι είδαμε κάποιους να ασχολούνται για πρώτη φορά με το βορειοηπειρωτικό. Ακούσαμε λόγο πατριωτικό από πολιτικό χώρο που δεν ακούγεται συχνά κάτι τέτοιο και ακόμα σημειώνουμε την υπόσχεση πως θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές ημερίδες.

Προβλήματα στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου
Την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στον ελληνικό σχολείο της Χιμάρας η αλβανική αστυνομία κάλεσε του επτά αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν εκεί και τους ανακοίνωσε πως παραβίασαν τον αλβανικό νόμο παραμένοντας στην Αλβανία επί μακρό και ασκώντας… επαγγελματική δραστηριότητα. Τους ζήτησαν να υπογράψουν δηλώσεις ότι αποδέχονται τα αδικήματα που διέπραξαν. Οι πέντε εκ των επτά υπέγραψαν οι δε άλλοι δυο δεν υπέγραψαν. Στην συνέχεια τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν την αλβανική επικράτεια διαφορετικά θα συλληφθούν. Οι δυο που δεν υπέγραψαν εκλήθησαν να αναχωρήσουν άμεσα στους δε άλλους πέντε έθεσαν διορία μερικών ημερών. Είναι φανερό πως μετά από αυτό οι αλβανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία και υπάρχει απαγόρευση εισόδου πλέον των εκπαιδευτικών στην Αλβανία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι έφεραν ελληνικά υπηρεσιακά διαβατήρια και ήσαν αποσπασμένοι από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας. Το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας λειτουργεί με άδεια του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρωινός Λόγος, των Ιωαννίνων, το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να διακόψει τις αποσπάσεις από την νέα σχολική χρονιά Ελλήνων εκπαιδευτικών στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου αλλά και του εξωτερικού γενικά. Ακόμα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας υπάρχει η σκέψη στο Υπουργείο Παιδείας να παραχωρηθούν τα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν με αποσπασμένους δασκάλους από την Ελλάδα στην δικαιοδοσία του Αλβανικού Υπουργείου Παιδείας. Να σκεφθούμε μόνο πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παραδώσει στις αλβανικές αρχές το Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου που λειτουργούσε από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και είχαν επιστρέψει οι Έλληνες ιατροί που υπηρετούσαν εκεί. Με την ελληνική αποχώρηση το νοσοκομείο έπαυσε να λειτουργεί όπως πριν και μετά από λίγο καιρό οι αλβανικές αρχές το έκλεισαν στερώντας από τους Βορειοηπειρώτες αλλά και από όλο τον πληθυσμό της περιοχής την εξαιρετική περίθαλψη και φροντίδα που είχαν.

Επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλη Παντούλα ο οποίος μας δήλωσε πως είχαν υπάρξει κατ’ αρχάς τέτοιες σκέψεις από την Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Δραγώνα αλλά τελικά δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο. Τα σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν όπως πριν και ότι θα αποσπαστούν και πάλι Έλληνες εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τα σχολεία.

Ελπίζουμε πως όσα μας μετέφερε ο κ. Παντούλας θα συμβούν, θα πρυτανεύσει τελικά το εθνικό συμφέρον και τα σχολεία θα λειτουργήσουν και πάλι όπως πριν προσφέροντας στους Βορειοηπειρώτες μαθητές παιδεία υψηλού επιπέδου.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ραγκούση
Στις 14 Ιουλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, εκκλήθησαν από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση τα Δ.Σ. των βορειοηπειρωτικών οργανώσεων για ενημέρωση σχετικά με τον νέο μεταναστευτικό νόμο 3838/2010 για την απονομή ελληνικής ιθαγένειας και ειδικότερα για τις σχετικές διατάξεις που αφορούν τους ομογενείς. Παρευρέθη ο ίδιος ο Υπουργός, η Υφυπουργός κ. Θεοδώρα Τζακρή και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, οι περισσότεροι πρόεδροι β/Ηπειρωτικών οργανώσεων καθώς και πλήθος Βορειοηπειρωτών. Μετά την σχετική ενημέρωση ακούστηκαν και πολλά παράπονα από τους μετέχοντες όπως «Μας εξισώνετε με τους αλλοδαπούς» «Ζητάτε από την αλβανική αστυνομία να σας υποδείξει αν κάποιος είναι βορειοηπειρώτης ή όχι»

«Γιατί θα πρέπει να πληρώνουμε παράβολα όπως οι αλλοδαποί». Κάποιος παρατήρησε πως η Βουλγαρία δίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς την βουλγαρική ιθαγένεια σε υπηκόους της ΤΓΔΜ, ο κ. Γενικός έλαβε τον λόγο και απάντησε «Οι Βούλγαροι μπορεί να παίζουν τα παιχνίδια τους εμείς όμως είμαστε σταθεροί στις αξίες μας, δεν διεκδικούμε». Κύριε Γενικέ αυτό δεν έπρεπε να το πείτε, άλλος είναι ο βαθύτερος πόθος των Βορειοηπειρωτών και αυτός δεν είναι άλλος από το να διεκδικήσουμε επιτέλους και εμείς τα δίκαιά μας.

infognomonpolitics.blogspot

ΜΟΛΙΣ 2.000 (ΛΑΘΡΟ)ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ...


Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Βορειοηπειρώτες, Αλβανοί, Μπανγκλαντεσιανοί και Πακιστανοί θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη δημάρχου Αθηναίων!!!


Η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων έληξε στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ομογενών αλλά και των (λαθρο)μεταναστών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έφθασε τις 17.000 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ...

πληρούσαν τις προϋποθέσεις και είχαν το δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους 190.000.

Από όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον, αιτήσεις κατέθεσαν επισήμως οι 11.600 και τουλάχιστον 5.400 δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αφού υπάρχουν προβλήματα με τη συγκέντρωση στοιχείων και εγγράφων τα οποία είναι απαραίτητα.

Ετσι, εκτιμάται από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει αρχίσει να συγκεντρώνει τα στοιχεία, ότι τελικά στην εκλογική διαδικασία θα συμμετάσχουν 6.000- 7.000 άτομα. Στον Δήμο της Αθήνας από την 1η Ιουνίου που ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής ως και την περασμένη Τρίτη στους εκλογικούς καταλόγους ενεγράφησαν 2.227 άτομα.

Οι 400 από αυτούς φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με ορισμένα έγγραφα και τελικά θα συμμετάσχουν στην επόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη δημάρχων, δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων.