Χρήστες OnLine

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Καθοδηγουμενα επεισοδια απο μεταναστες σε Ομονοια και Συνταγμα και την παρασκευη!! Ο αρχηγος κρατους παιζει το πουλι του και γελαει στα μουτρα μας

Σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος κατά την συγκέντρωση μουσουλμάνων μεταναστών. Οι συγκεντρωμένοι συγκρούονται με την Αστυνομία, πετώντας πέτρες, ξύλα και μάρμαρα και αυτή απαντά κάνοντας χρήση χημικών.


Οι μετανάστες αρχικά διαμαρτύρονταν για την κακή συμπεριφορά της Αστυνομίας, καθώς, όπως καταγγέλλουν, αστυνομικός, κατά τη διάρκεια ελέγχου σε ομάδα Σύρων, έσκισε και ποδοπάτησε το Κοράνι, το ιερό τους βιβλίο, στο οποίο βασίζεται η ισλαμική πίστη. Η Αστυνομία από την πλευρά της αρνείται το περιστατικό.


Για δεύτερη συνεχή ημέρα το κέντρο της Αθήνας αλώθηκε από μουσουλμάνους οικονομικούς μετανάστες που διαμαρτύρονταν για βάναυση σπίλωση του Κορανίου από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου στον Άγιο Παντελεήμονα.


Με καταστροφές προθηκών των καταστημάτων, συγκρούσεις με την Αστυνομία και συνθήματα όπως «Ο Θεός είναι μεγάλος» οι διαδηλωτές έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην Ομόνοια και το Σύνταγμα έως την Πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όντως μουσουλμάνος οικονομικός μετανάστης κατήγγειλε επώνυμα στις αστυνομικές Αρχές πως όργανο της τάξης, κατά τη διάρκεια ελέγχου, έσκισε και ποδοπάτησε ένα Κοράνι που είχε στην κατοχή του.

Κατά την Αστυνομία διεξάγεται έλεγχος για να διαλευκανθεί η υπόθεση.


Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα το αίτημα των μεταναστών έχει αλλάξει και είναι η οικοδόμηση ενός κύριου μεγάλου τζαμιού στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ακόμη και οι διοργανωτές της συγκέντρωσης δηλώνουν ότι αδυνατούν να ελέγξουν τους ταραξίες.


Είναι προφανές πως οι μετανάστες διαχωρίστηκαν σε μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικούς, όταν η πορεία έφθασε στη Βουλή. Μία ομάδα μεταναστών άρχισε να επιζητεί τη σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Λίγο μετά τις 19:00, οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ψηλά στην Πατησίων και μετά την πλατεία Βικτωρίας, στο ύψος της οποίας η ομάδα «ΔΕΛΤΑ» προέβη σε συλλήψεις.

Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Αθήνα. Τα γεγονότα παραπέμπουν σε αντίστοιχα που καταγράφτηκαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και την Ισπανία και την Ιταλία.



18:35 Γωνία Γ Σεπτεμβρίου και Φερρών έντρομοι ιδιοκτήτες καταστημάτων κατεβάζουν τα ρολά και οι κάτοικοι κλείνουν τα πατζούρια των σπιτιών τους. Οι διαδηλωτές σπάνε ό,τι βρουν στο διάβα τους.

18:45 Μάχες σώμα με σώμα στο ύψος Γ Σεπτεμβρίου και Χέυδεν. Μία ομάδα μοτοσικλετιστών της δύναμης «Δ» με συμβατικές πινακίδες διεμβόλισε τον κύριο όγκο των διαδηλωτών και κατευθύνεται προς το μέρος που εμφανίστηκε η στήλη καπνού.

18:50 Αθρόες συλλήψεις από δεκάδες μοτοσικλετιστές της Αστυνομίας στο ύψος της οδού Χέυδεν. Η πορεια εσπασε σε 4 σημεια απο τις αστυνομικες δυναμεις

19:00 Πολλες συλληψεις και προσαγωγες ατομων της πορειας που προξενησαν ζημιες. Λαθρομεταναστες τραυματιες μεταφερονται τραυματιες.

Εξαγριωμενοι κατοικοι και καταστηματαρχες επιχειρησαν να λυντσαρουν 2-3 ατομα που ειχαν συλληφθει για βανδαλισμους.


Η κεφαλή της διαδήλωσης των μουσουλμάνων, αποτελούμενη από 800 περίπου άτομα, έχει ήδη φτάσει στην αρχή της Στουρνάρη, επιστρέφοντας προς το ύψος της πλατείας Βικτωρίας, κατευθυνόμενη προς τον Αγ. Παντελεήμονα και σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούμενη από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Λίγο μετά τις 19:00 οι συγκεντρωμένοι είχαν διαλυθεί, ενώ μονάδες των ΜΑΤ είχαν για λίγο κλείσει τις οδούς γύρω από το ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Κατά τις 19:30 απεχώρησαν και αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί καταστροφές 5 αυτοκίνητα .



Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 30 άτομα στη ΓΑΔΑ.


ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ - ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΡΩΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.


ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ. ΗΛΙΘΙΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥς ΞΕΝΟΥΣ . ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ.


δΙΩΧΤΕ ΤΟΥς ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .. ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟΥς ΠΟΛΙΤΙΚΟΥς ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ. ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ


δειτε στις φωτογραφιες πως οι αριστεροι χρησιμοποιουν σαν μαριονετες τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!











Την ίδια στιγμή οι έρευνες τις αστυνομίας κρίνουν ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΕΣ τις φήμες για το σκίσιμο του Κορανίου που διέδωσε ο κύριος Κούλογλου και πλήθος ακόμα «προοδευτικών» δημοσιογράφων!

ΕΛΛΗΝΑ ΞΥΠΝΑ ΣΟΥ ΚΛΕΒΟΥΝ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ

Έγγραφο φωτιά-Επιδημία χολέρας και τύφου απειλεί την Αθήνα

Το έγγραφο φωτιά που αποκάλυψε χτες βράδυ ο Κώστας Χαρδαβέλας το είχαμε δημοσιεύσει από τον Σεπτέμβριο του 2008 (κλικ στον σύνδεσμο)

Νομάρχης Αθηνών: Οι λαθρομετανάστες θα κάνουν την Ομόνοια "Σόχο"

Ευτυχώς έστω και αργά κάποιοι αρχίζουν και βγάζουν την αλήθεια στο φως, αρχίζουν και ενημερώνουν τώρα πλέον που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι,

Αναδημοσιεύουμε από το vendeta

Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός εσωτερικών Πάκης Παυλόπουλος είναι γνώστες του εγγράφου και αδιαφορούν.






ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

5 εκατομμύρια θα είναι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα το 2018 και 10 εκατομμύρια το 2028 αν δεν ανακοπεί το ρεύμα εισόδου στην χώρα.

Νομάρχης Αθηνών:Οι λαθρομετανάστες θα κάνουν την Ομόνοια "Σόχο"

Επιστολή του νομάρχη Αθηνών προς τον πρωθυπουργό για τους λαθρομετανάστες

Το διαρκώς αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών τείνει να μετατρέψει τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας σε «Σόχο», επισημαίνεται στην επιστολή.

«Στο μείζον θέμα», όπως το χαρακτήρισε, «της σημαντικής αύξησης των λαθρομεταναστών στην περιοχή της Ομονοίας», αναφέρθηκε ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι «δυστυχώς, η ανεπάρκεια και οι αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης σε συνδυασμό με το διαρκώς αυξανόμενο κύμα λαθρομεταναστών, τείνουν να μετατρέψουν τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας σε «Σόχο».

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τείνει να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης, υπονομεύει τη ζωή των κατοίκων και δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια παρέμβασης. Αυτό που χρειάζεται είναι να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας και παραβατικότητας όχι μόνον στη λογική της καταστολής αλλά και με βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν».

Επεσήμανε δε ότι «τον τελευταίο καιρό εγκαθίστανται στην περιοχή της Ομόνοιας εκατοντάδες οικονομικοί λαθρομετανάστες που χρίζονται μαζικά «πολιτικοί πρόσφυγες». Στοιβάζονται κυριολεκτικά σε πολυκατοικίες με υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής με αποτέλεσμα οι χώροι αυτοί να γίνονται εστίες μόλυνσης για τους ίδιους αλλά και τους περιοίκους».


Ο κ. Σγουρός πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκδηλώνουν «παραβατική συμπεριφορά», καθώς δεν έχουν εργασία και πόρους, ενώ «παράλληλα, αρκετοί λαθρομετανάστες -όπως συμβαίνει και με τους τοξικομανείς- γίνονται υποχείρια των εμπόρων ναρκωτικών που αλωνίζουν στην περιοχή δημιουργώντας συμμορίες».

Χαρακτήρισε το πρόβλημα «εκρηκτικό» και «σύνθετο» και ανέφερε ότι «έχουμε χρέος έναντι των πολιτών να αλλάξουμε αυτή την άθλια εικόνα και να πάρουμε άμεσα μέτρα».

«Η Νομαρχία θα ζητήσει τη συνεργασία των αρμόδιων δικαστικών και αστυνομικών αρχών ώστε η ασυδοσία ορισμένων που μετατρέπουν κτίρια και καταλύματα σε δήθεν ξενοδοχεία, να πάρει τέλος», συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στο «δράμα» των πολιτικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών και κάλεσε τον πρωθυπουργό, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο για να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί «άμεσα, με ανθρωπιά αλλά πάνω από όλα με ρεαλισμό αυτή τη ζοφερή κατάσταση όσο είναι ακόμη καιρός».

Πηγή:Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Πορτοκαλί επανάσταση» λαθρομεταναστών με την χορηγία αριστεριστών

Oμαδική προσευχή στον αλλάχ στην …πλατεία Ομονοίας!

Ολοκληρώθηκε η … «πορεία διαμαρτυρίας» που πραγματοποίησαν από κοινού λαθρομετανάστες και αριστεριστές στην Πατησίων. Απολογισμός; Δεκάδες φθορές σε καταστήματα του κέντρου, σπασμένα αυτοκίνητα κατοίκων, επίθεση σε αστυνομικό τμήμα και μετά… ομαδική προσευχή στον αλλάχ στην …πλατεία Ομονοίας!



Νωρίς το μεσημέρι, λιγοστοί Έλληνες κάτοικοι, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πορεία των λαθρομεταναστών τονίζοντας πως αυτή θα εξελιχθεί σε πόλεμο κατά των ίδιων και των περιουσιών τους. Αν και αρχικά οι αφγανοί (κυρίως) δεν ξεπερνούσαν τα 100 άτομα, στην συνέχεια γνωστές ομάδες αναρχικών και αριστεριστών ενίσχυσαν τους λαθρομετανάστες σε μία προσπάθεια να γενικευτούν τα επεισόδια.

Το κράτος έδειξε για ακόμα μία φορά την ανικανότητά του την στιγμή που δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τα αστυνομικά τμήματα. Οι φήμες που διέδωσαν όλα τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ για το σκίσιμο ενός αντίτυπου από το Κοράνι, από αστυνομικούς κατά τον έλεγχο αυτοκινήτου με αφγανούς χθες το βράδυ, πυροδότησε το κλίμα που δεν θέλει και πολύ πλέον για να ξεσπάσουν γενικευμένες συρράξεις, αφού οι «οικονομικοί μετανάστες» στην Πατρίδα μας, αν και ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ δείχνουν να μην σέβονται κανέναν και τίποτε.

Μόνο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έχει ξεκάθαρη θέση επάνω στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών και αυτή δεν είναι άλλη από την ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ. Διαβάστε τι γράψαμε μόλις πριν λίγες ημέρες για το θέμα και θα καταλάβετε πως κάποιοι δρομολογούν μία «πορτοκαλί επανάσταση» με μοναδικά θύματα τους Έλληνες:


Μικροεπεισόδια στον Άγιο Παντελεήμονα

Ένταση επικράτησε χθες το βράδυ και έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα. Λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ ένας νεαρός Σύριος πέταξε μία βόμβα μολότοφ εναντίον του τμήματος.

Από την βόμβα δεν προκλήθηκαν ζημιές, τραυματίστηκε όμως ο νεαρός ελαφρά. Ο Πακιστανός συνελήφθη και αφού σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, συνοδεία της ομάδας Δέλτα.

Στην περιοχή επικρατεί ένταση από το βράδυ της Τετάρτης, μετά την επιχείρηση «σκούπα» της αστυνομίας. Όπως κατήγγειλε Ιρακινός, κατά τη διάρκεια της έρευνας αστυνομικός του έσκισε απόσπασμα από το Κοράνι που είχε πάνω του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιστατικό οργάνωσε η Αφγανική κοινότητα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι το αστυνομικό τμήμα Κυψέλης στην οδό Θήρας όπου στεγάζεται και η υποδιεύθυνση ασφάλειας Αθηνών.
Εκεί σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, κατά τα οποία προκλήθηκαν ζημιές σε ΙΧ, και οι αστυνομικοί απώθησαν τους περίπου 700 διαδηλωτές κάνοντας χρήση χημικών.

Μετανάστες στην Ελλάδα

Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Σμύρνης. Το ματς στην αλάνα έξω από την πισίνα έχει ανάψει. Δύο ομάδες Ιρακινών τρέχουν, φωνάζουν, μαλώνουν, γελάνε και κατά διαστήματα παίζουν ποδόσφαιρο στο υπαίθριο τσιμεντένιο γηπεδάκι. Φοράνε φανέλες του Ανελκά, του Μέσι, του Ιμπραΐμοβιτς. Τους αρέσει το ποδόσφαιρο και λυπούνται διότι στη χώρα τους ο πόλεμος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του αθλητισμού. «Ημασταν καλοί στο ποδόσφαιρο, δεν ξέρω αν το γνωρίζεις», λέει με παράπονο ο Μουχράτ, ο οποίος βρίσκεται από το 2002 στην Ελλάδα, υπάλληλος σήμερα σε παντοπωλείο. Λίγο πιο πέρα, στην παιδική χαρά, γυναίκες από τη Γεωργία συζητούν και παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν. Είναι απογοητευμένες με τη στάση που κράτησαν οι Ελληνες πέρυσι το καλοκαίρι.

Μετανάστες στην Ελλάδα

Ο λόγος για την ολιγοήμερη αλλά καταστροφική για την πατρίδα τους σύγκρουση με τους Ρώσους. «Χωρίς να γνωρίζετε τι συμβαίνει, πήρατε αμέσως το μέρος των Ρώσων», μας επιπλήττει η Κατερίνα, καθαρίστρια σε νοσοκομείο. Διαφορετικές ανθρώπινες φυλές, διαφορετικές πορείες, διαφορετικές κουλτούρες, προσδοκίες και ταμπεραμέντο. Οι δεκάδες φυλές των μεταναστών κουβαλάνε και στη χώρα μας την κουλτούρα και τις εθνοτικές ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τις χώρες προέλευσης και δημιουργούν στην πολυπολιτισμική, πλέον, Ελλάδα το πρώτο μεγάλο σταυροδρόμι επί ευρωπαϊκού εδάφους, ένα μοναδικό «χαρμάνι». Αλλες φορές το «χαρμάνι» αυτό είναι τόσο πλούσιο που μπολιάζει ακόμα και τον ίδιο τον κορμό της χώρας υποδοχής. Αλλες φορές, πάλι, είναι τόσο εκρηκτικό που δημιουργεί προβλήματα και στους μετανάστες και στους Ελληνες οικοδεσπότες.

Είμαστε πολλοί
Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πρώτους προορισμούς των μεταναστών από τον Τρίτο Κόσμο στην Ευρώπη. Το 2007, μάλιστα, βρέθηκε στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών που αποτελούν τις κύριες πύλες του μεταναστευτικού κύματος, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία και Αγγλία. Ταυτόχρονα, θεωρείται η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ανά 1.000 κατοίκους και το εκρηκτικό αυτό μείγμα εντείνεται όσο περνάει ο καιρός.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα το Υπ. Εσωτερικών, το 2008 καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα: Η αύξηση ανέρχεται σε 75,4% σε σχέση με το 2007 και οι νέοι μετανάστες πλησίασαν τις 150.000. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, οι μετανάστες αποτελούν το 7% του πληθυσμού που κατοικεί στην Ελλάδα, είναι όμως απόλυτα σίγουρο ότι το ποσοστό αυτό έχει ξεπεράσει σήμερα το 10% -κάποιοι υποστηρίζουν ότι αγγίζει πλέον το 15%.

Βάσει πορισμάτων του ερευνητικού προγράμματος που διεξήχθη στο Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, πορίσματα τα οποία επεξεργάστηκαν οι πανεπιστημιακοί Βύρων Κοτζαμάνης και Δημήτρης Σταθάκης, ο κύριος όγκος των μεταναστών βρίσκεται συγκεντρωμένος στην ανατολική Στερεά Ελλάδα (Αττική, Βοιωτία και Φθιώτιδα) και στο βορειοανατολικό και νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.

Οι δύο επιστήμονες, καθηγητής ο πρώτος, διδάσκων ο δεύτερος, αμφότεροι στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διακρίνουν τους μετανάστες σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: Στους προερχόμενους από τις ανεπτυγμένες χώρες, στους προερχόμενους από τις βαλκανικές χώρες, στους προερχόμενους από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον Τρίτο Κόσμο.

Οπως υποστηρίζουν στο βιβλίο «Διάλογοι για τον σχεδιασμό του χώρου και την ανάπτυξη» (Κριτική - 2008), καθεμία από τις τέσσερις ομάδες χωρών προέλευσης των αλλοδαπών έχει διαφοροποιημένες μεταναστευτικές ιστορίες, ρόλους και δημογραφική δομή. Η πληθυσμιακή πυραμίδα των μεταναστών είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και διαφέρει αισθητά από εκείνην των Ελλήνων. Οπως γράφουν, «σε αντίθεση με την πυραμίδα των Ελλήνων (πληθυσμός ώριμος με σαφείς τάσεις γήρανσης, συρρίκνωση της βάσης και ισορροπημένη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα μέχρι τα 65 έτη), οι πυραμίδες των αλλοδαπών ?με εξαίρεση εκείνων που προέρχονται από τις ανεπτυγμένες χώρες? είναι εξαιρετικά νεανικές και αυτό αποτυπώνεται και στη μέση ηλικία τους τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο». Για την εργασιακή διασπορά των μεταναστών και τη θέση τους στην παραγωγική διαδικασία δεν έχουν γίνει ακόμα πολλές έρευνες. Οι αλλοδαποί αποτελούν το 13% των μισθωτών, ενώ εμφανίζουν πολύ χαμηλά ποσοστά μεταξύ των εργοδοτών (2,3%) και των λοιπών αυτοαπασχολούμενων (3,4%). Οι περισσότεροι μετανάστες, όμως, απασχολούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ή έργου.

Η αφύπνιση της πολιτείας
Το τελευταίο διάστημα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει οξυνθεί. Για να καταγράψουμε τις θέσεις της πολιτείας ζητήσαμε τη γνώμη του Αθανάσιου Νάκου, που ως υφυπουργός Εσωτερικών, έχει την εποπτεία πολλών σχετικών θεμάτων. Ο Αθ. Νάκος υποστηρίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει έργο για τους μετανάστες και η μεταναστευτική πολιτική είναι στο προσκήνιο της ελληνικής δημόσιας ζωής. Αναγνωρίζει, όμως, πως η μετανάστευση είναι δυναμικό φαινόμενο και πολλές φορές εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να ακολουθήσει.

«Εχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα σε θεσμικό επίπεδο: Εχουμε ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό μεταναστευτικό νόμο, έχουμε ενσωματώσει όλες τις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε., διαδραματίσαμε ως χώρα πρωταγωνιστικό ρόλο στην υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση».

Υπεύθυνος για την επούλωση διοικητικών πληγών, ο Θεσσαλός βουλευτής στοχεύει στην ανακούφιση των μεταναστών από το Ελληνικό Δημόσιο. Ενα από τα μέτρα του ήταν η μετεγκατάσταση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, από το άθλιο κτίριο της Πλατείας Θεάτρου σε ένα κτίριο με σύγχρονες υποδομές, στην Πέτρου Ράλλη. Το Υπουργείο Εσωτερικών κυκλοφορεί εύχρηστο φυλλάδιο στις έξι κυριότερες γλώσσες των μεταναστών, από το οποίο ενημερώνονται εύκολα και άμεσα στη γλώσσα τους για τα δικαιώματά τους αλλά και τις υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα, ενώ τον άλλο μήνα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία στον Πειραιά το πρώτο, πιλοτικό One-Stop-Shop για μετανάστες. Πρόκειται για υπηρεσία που θα εξυπηρετεί πλήρως τους μετανάστες σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανανέωσης των αδειών διαμονής τους.

«Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι τα One-Stop-Shops να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, θέτοντας τέλος στα γραφειοκρατικά προβλήματα των μεταναστών», υπόσχεται ο Αθ. Νάκος. Η επίλυση διοικητικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς το ζητούμενο είναι η ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και έτοιμα σχέδια», μας προκαταλαμβάνει ο υφυπουργός όταν του θέτουμε το ερώτημα και συμπληρώνει: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και υιοθετούμε μια σειρά από μέτρα που θα διευκολύνουν την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και συγχρόνως θα διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή». Ο νόμος 3386/05 εισήγαγε τη μέριμνα για την κοινωνική ένταξη ως υποχρέωση του κράτους, το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Εστία» συστηματοποιεί τις δράσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται από όλα τα υπουργεία, ενώ από το 2007 ώς το 2013 26 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης για να χρηματοδοτήσουν δράσεις για την ενσωμάτωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που μας έδωσε ο Αθ. Νάκος.

«Στο ζήτημα της ένταξης, όμως, μια κοινωνία δεν πρέπει να εφησυχάζει ποτέ. Απαιτείται διαρκής προσπάθεια γιατί πάντα θα υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορεί και πρέπει να γίνει», τονίζει. Αυτό το διάστημα, μεταξύ των άλλων υποχρεώσεών του, ο Αθ. Νάκος ασχολείται με τη διοργάνωση του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα. Το θεωρεί ως μια εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση διότι οι πολιτικές και περιφερειακές διαμάχες και η οικονομική κρίση καθιστούν τη μετανάστευση μία από τις κυριότερες εκφάνσεις της παγκοσμιοποίησης. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ συμμετέχουν περίπου 170 χώρες μέλη του ΟΗΕ και 250 εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών από όλον τον κόσμο, είναι δηλαδή μια μοναδική ευκαιρία. «Είναι ο καταλληλότερος τόπος για να ανταλλαγούν ιδέες, πολιτικές και δράσεις που θα λειάνουν τις αντιθέσεις και θα ‘‘γεννήσουν’’ μέτρα που θα κάνουν τη ζωή των μεταναστών ευκολότερη», καταλήγει.

Κινέζοι επιχειρηματίες

Οι καθηγητές Λαμπριανίδης και Χατζηπροκοπίου πραγματοποίησαν μελέτη για τη μεταναστευτική αλλαγή στη σύγχρονη Θεσσαλονίκη, που περιλαμβάνεται στο συλλογικό έργο «Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο» (Κριτική - 2008). Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματά της για τους Κινέζους: Ενώ η πλειονότητα των άλλων εθνοτικών επιχειρήσεων στήνονται κυρίως από μετανάστες που ξεκινούν ως εργάτες, η ανάπτυξη των κινεζικών επιχειρήσεων αποτελεί «επιχειρηματική μετανάστευση», όπου οι μετανάστες έρχονται για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση και συνήθως συνοδεύονται από συγγενείς τους.

Τα σπίτια των ξένων

Ο μηχανολόγος, περιβαλλοντολόγος και συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός θεωρεί ότι η παρουσία των μεταναστών στην Ελλάδα έχει προκαλέσει σημαντικές πολεοδομικές και χωροταξικές επιδράσεις, καθώς η αθρόα προσέλευση μεταναστών προκαλεί ανακατατάξεις στον αστικό ιστό. Για την ακρίβεια, θεωρεί ότι εξαιτίας μιας αλυσιδωτής αντίδρασης οι πόλεις στην Ελλάδα μεγαλώνουν, χωρίς να αυξάνεται ο ελληνικός πληθυσμός και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζουν οι μετανάστες. «Μην ξεχνάτε ότι έχουμε τρία εκατομμύρια μετανάστες κι αυτοί οι άνθρωποι διαβιούν στους χώρους που εγκαταλείπουν οι Αθηναίοι. Οι Ελληνες εγκαταλείπουν τις παλιές τους κατοικίες, τις οποίες νοικιάζουν στους μετανάστες και οι ίδιοι χτίζουν σπίτια στα προάστια. Χτίζουμε νέες πόλεις μέσα σε μία νύχτα και έτσι σε μερικούς μήνες μπορεί να μεταβληθεί η εικόνα μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι συμβαίνει αυτό, ενώ ο πληθυσμός μας ουσιαστικά δεν αυξάνεται! Δηλαδή οι ίδιοι άνθρωποι εγκαταλείπουν απλώς το κέντρο και μετακινούνται στην περιφέρεια των πόλεών μας. Σημειωτέον, όλοι οι μετανάστες ύστερα από ένα χρονικό διάστημα μετακινούνται στις πόλεις».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


πηγη : ethnos.gr