Χρήστες OnLine

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Το τουρκικό έγκλημα σε Ίμβρο - Τένεδο με ντοκουμέντα!

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία για το πως η Άγκυρα τουρκοποίσε την Ιμβρο και την Τένεδο , τα δυο νησιά με τον ελληνικό πληθυσμό που η Συνθηκη της Λαζάνης του 1923 έδωσε στην Τουρκία με ένα καθεστώς αυτονομίας, και τα οποία αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Taraf μέσα κυρίως από την έρευνα ενός Ίμβριου ερευνητή, του Μάκη Μπουτάρα.

Το βασικό ντοκουμέντο παρουσίασε χθες το OnAlert και αφορά στην απόφαση -ντοκουμέντο της Νομαρχίας του Τσανάκκαλε με την οποία στις 29 Ιουλίου του 1964, έδωσε την εξής οδηγία στον Έπαρχο της Ίμβρου, λέγοντας: «Έχει λήξει το ισχύον καθεστώς των σχολείων στην περιοχή σας». Κατ’ αυτόν τον τρόπο απαγορεύτηκαν τα ρωμαίικα στα σχολεία. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι τερματίστηκε και η εργασία των διδασκάλων που δίδασκαν ρωμαίικα. Ένα ντοκουμέντο που δείχνει ότι τα ελληνικά σχολεία στην Ιμβρο και στην Τένεδο τα έκλεισε το τουρκικό κράτος και όχι οι Ρωμιοί κάτοικοι της Ίμβρου όπως γράφουν κατά κόρον αυτές τις ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ για να πανηγυρίσουν το ...ξανάνοιγμα! Το εγκριθέν να ανοίξει σχολείο είναι - σύμφωνα με τον Συλλογο Ιμβρίων - "μία ελληνορθόδοξη ιδιωτική μειονοτική αστικής σχολή στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, την γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη" - δικαίωση της πολυετούς σχετικής προσπάθειας του ίδιου του κ Βαρθολομαίου και των Ιμβριακών σωματείων.

Όμως οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εδώ:


Ας δούμε - μέσα από την Taraf αλλά και την εργασία του Μάκη Μπουτάρα με τίτλο «Η Εκπαιδευτική Περιπέτεια της Ίμβρου» που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ» (İMROZ RUMLARI) και παρουσιάστηκε στις 12/11/2012,στο Πανεπιστήμιο Μπαχτσέσεχιρ, της Κωνσταντινούπολης από τον κ. Κωνσταντίνο Χριστοφορίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ.του Συλλόγου Ιμβρίων - ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σχολεία.