Χρήστες OnLine

Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

Τη βάψαμε. Επικεφαλής του ΔΝΤ αναλαμβάνει από τον Ιούνιο ο πρώην τσάρος της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς

Ο Κεμάλ Ντερβίς, εβραιο-ολλανδικής καταγωγής, κλήθηκε το 2001 να εγκαταλείψει την θέση του Αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και να αναλάβει εσπευσμένως την διάσωση της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας. 

Πράγματι επέστρεψε στην πατρίδα του με τους δικούς του όρους, δηλαδή:πλήρη ανεξαρτησία κινήσεων και καμία παρέμβαση στο έργο του, όρους τους οποίους δέχθηκε αμέσως τότε η κυβέρνηση Ετσεβίτ.

Λίγο μετά ο Κεμάλ Ντερβίς πέτυχε την συμφωνία δανειοδότησης - σωσίβιο για την σωτηρία της τουρκικής οικονομίας, ύψους 16 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ προς την Τουρκία χωρίς φυσικά να υποτάξει τον λαό του στον όλεθρο, και μάλιστα χωρίς να λάβει ιδιαίτερα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας. Οι «ντονμέ» πράγματι διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανοικοδόμητη της σύγχρονης Τουρκίας και δεν διαπραγματεύονται την τύχη της χώρας τους.
Με τις υποδείξεις του Ντερβίς η τουρκική κυβέρνηση ακολούθησε μια λογική οικονομική πολιτική, μειώνοντας στο 10% την φορολογία των επιχειρήσεων, προωθώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και προσελκύοντας νέους επενδυτές. Σε καμία περίπτωση δεν έβγαλαν στο σφυρί δημόσια περιουσία...

Με τέτοιους τιμονιέρηδες η Τουρκία διαολόστειλε άρον-άρον το ΔΝΤ από τη χώρα και σήμερα όλοι οι Τούρκοι είναι υπερήφανοι για την ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας τους, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα ως η 15η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.


Έχοντας πλούσια εμπειρία σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας, ο πρώην τσάρος της τουρκικής Οικονομίας, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να αναλάβει την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αμέσως μόλις ο Στρος Καν εκδήλωσε το δικό του ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την προεδρεία της Γαλλίας, απέναντι από τον Μαρί Λε Πεν.


Θεωρητικά, υπάρχει άτυπη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι ευρωπαίος και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός. Προφανώς, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αφού την υποψηφιότητα του Κεμάλ Ντερβίς προωθεί και η Γερμανία.
Η σύνθεση της Τρόικας όμως μέχρι τον Ιούνιο αλλάζει κατά τα δύο τρίτα. Έρχεται δηλαδή νέος επικεφαλής στο ΔΝΤ, αλλά αποχωρεί και ο φιλικός προς την Ελλάδα, Ζαν Κλοντ Τρισέ από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Μ. Ντράγκι φαίνεται να πήρε το «οκ» και από τη Γαλλία και θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη, δηλαδή... 


Η Ελλάδα από τα χαστούκια του Ντερβίς - αν αναλάβει το ΔΝΤ - θα πέφτει στις κλωτσιές του Ντράγκι, πρώην γενικού διευθυντή της... Goldman Sachs την περίοδο 2002-2006. 

Και μόνο η συζήτηση γύρω από το ενδιαφέρον του Κεμάλ Ντερβίς να αναλάβει την διεύθυνση του ΔΝΤ, βάζει σε κίνδυνο πολύ επώδυνων πιέσεων και διαπραγματεύσεων το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων. Άραγε τολμά κανείς να φαντασθεί την Ελλάδα να διαπραγματεύεται με τον Ντερβίς την διαχείριση του ελληνικού χρέους;...

Μάνος Μεϊμαράκης

Βουλγαρία: Η ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων.Τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή χτίστηκαν περίπου 350 νέα τζαμιά.


"Πρέπει ο λαός να μάθει τους κινδύνους του ριζοσπαστικού μουσουλμανισμού"


Απρίλιος 30, 2011.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει την ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα αυτή χτίστηκαν περίπου 350 νέα τζαμιά. Πολλά από τα μουσουλμανικά αυτά τεμένη δημιουργήθηκαν με χρήματα από την Σαουδική Αραβία, από όπου προήλθε και το Ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Η βουλγαρική αστυνομία διεξήγαγε ελέγχους σε διάφορα ξένα ισλαμικά ιδρύματα και πραγματοποίησε αρκετές συλλήψεις την τελευταία δεκαετία, με την υποψία της εξάπλωσης του Ισλάμ και της ένταξης των μουσουλμάνων στο φονταμενταλισμό.

Η έρευνα διεξήχθη σε έναν κοινοτάρχη και καθηγητή ισλαμικών σπουδών από το χωριό Ρίμπνοβο, με την υποψία ότι είχε λάβει σαουδαραβική χρηματοδότηση για την διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Η έρευνα επεκτάθηκε και στην βουλγαρική πόλη Σάρνιτσα μετά από πληροφορίες ότι ο μουφτής Σαΐντ Μουτλού διέδιδε τον ριζοσπαστισμό.

Ο Μουτλού θεώρησε παράλογο τον ισχυρισμό ότι κήρυττε το Ριζοσπαστικό Ισλάμ.
«Υπάρχει μόνον ένα Ισλάμ. Σκοπός μας είναι να εισάγουμε μια νέα καθαρή θρησκευτική συνείδηση. Και το Ισλάμ είναι έτοιμο να δεχθεί αυτήν την τάση», είχε δηλώσει.

Στο πίσω δωμάτιο του τεμένους ο Μουτλού διατηρούσε ένα σχολείο το οποίο υποτίθεται ότι χρηματοδοτούνταν από την οργάνωση Αλ Βακφ Αλ Ισλάμ, από την Ολλανδία. Οργάνωση η οποία απαγορεύτηκε λόγω της συμμετοχής της σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες στη Βουλγαρία υπάρχουν αρκετά τέτοια σχολεία.

Αλλά οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες όπως και άλλες κρατικές αρχές άλλων κρατών, δέχονται έντονη κριτική για τις ενέργειές τους αυτές, αν και οι περισσότερες δράσεις που πραγματοποιούνται εναντίον των ισλαμιστών είναι σε μεγάλη μυστικότητα και ο απλός λαός εξακολουθεί να μην γνωρίζει την ύπαρξη του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Στην τελευταία, μάλιστα, δράση των βουλγαρικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκε σε σπίτια και γραφεία κοινοταρχών και ιμάμηδων σε μουσουλμανικά χωριά, με συνοδεία της εισαγγελίας και των εκπροσώπων της αστυνομίας, δεν απέδωσε καρπούς.

Ο Βούλγαρος πολιτικός επιστήμονας Ντιμιτάρ Αβράμοφ, εκτιμά ότι όλη αυτή η δραστηριότητα επηρεάζει αρνητικά τόσο την ασφάλεια όσο και την δημοκρατία στη χώρα και ότι ο κίνδυνος του Ριζοσπαστικού Ισλαμισμού πρέπει να γίνει γνωστός στο λαό.

«Οι προσπάθειες που γίνονται για τη διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ, δεν είναι μόνον μια επίθεση κατά της χώρας μας, αλλά και εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί. Χρειάζεται ενημέρωση του κοινού.
»Η συμπεριφορά των μυστικών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων μας πρέπει να αλλάξει. Εξακολουθούν να λειτουργούν κάτω από τις παλιές κομμουνιστικές αρχές και αποτελούν κράτος εν κράτει, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτές τα μέσα ενημέρωσης και ο λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι της μουσουλμανικής θρησκευτικής κοινότητας στη Βουλγαρία, αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με ριζοσπαστικές οργανώσεις και τονίζουν τη θέλησή τους να συνεργαστούν πλήρως με τις επίσημες αρχές.

«Υποστηρίζουμε τις δράσεις των μυστικών υπηρεσιών και των εισαγγελέων για την καταπολέμηση των ριζοσπαστών μουσουλμάνων. Είναι γνωστό ότι η ριζοσπαστικοποίηση έρχεται από το εξωτερικό. Εμείς είμαστε πιστοί πολίτες της χώρας μας, παρά την μεγάλη καταστολή που έχουμε υποστεί από το κομμουνιστικό καθεστώς» υποστηρίζει ο μουφτής Μίμιν Μπιράλ.

Γίνεται φανερό ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν ήθελε να παραδεχθεί ότι στη Βουλγαρία επεκτείνεται ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Ωστόσο το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στον κοινωνικό ιστό τους, μουσουλμάνους.

Ιδιαίτερα, όμως, για τη Βουλγαρία, τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά, όταν ο μουσουλμανικός πληθυσμός έχει ανέλθει στο 13 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού.
--
«Се радикализираат муслиманите во Бугарија»
Kurir, 29.4.2011.