Χρήστες OnLine

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Δικαιώθηκε η Χαρά Νικοπούλου στην υπόθεση της δυσφήμισης της από την εφημερίδα Μιλλέτ


Ανακοινώθηκε η απόφαση του Πολυμελούς πλημμελειοδικείου Ξάνθης σχετικά με την αγωγή εκατομμυρίων που είχε υποβάλλει η Χαρά Νικοπούλου ενάντια στην εφημερίδα Μιλλέτ λόγω του δημοσιεύματος σύμφωνα με το οποίο η Χαρά Νικοπούλου είχε ζητήσει από τους μαθητές της «να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η εφημερίδα Μιλλέτ καταδικάστηκε να πληρώσει 60 χιλιάδες ευρώ στην Νικολοπούλου εκ των οποίων οι 30.000 είναι άμεσα καταβλητέες και σε περίπτωση που δεν πληρωθεί το ποσό τιμωρείται ο Τζενγκίζ Ομέρ με 10 μήνες φυλάκιση.

Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου η περίληψη της απόφασης του θα πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα Μιλλέτ μέσα σε 15 μέρες.

Σε περίπτωση που δεν δημοσιευτεί τιμωρείται με 6.000 ευρώ πρόστιμο. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε τα δικαστικά έξοδα 4.000 ευρώ να πληρωθούνε από την εφημερίδα Μιλλέτ. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες της εφημερίδας υπέβαλαν έφεση για την απόφαση.

Εκτός από την υπόθεση αυτή η Χαρά Νικοπούλου έχει υποβάλει αγωγή και στην εφημερίδα Γκιουντέμ η υπόθεση της οποίας εκδικάστηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Κομοτηνής στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, και τώρα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση. Επιπρόσθετα ο Ιλχάν Ταχσίν, ιδιοκτήτης της άλλης μειονοτικής εφημερίδας της Μπιρλίκ, διέψευσε την είδηση που δημοσίευσε στην εφημερίδα του και ζήτησε συγγνώμη από την Χαρά Νικοπούλου.

Αξίζει όμως να επισημάνουμε την εξέλιξη μίας αντίστοιχης περίπτωσης που αφορά επίσης την εφημερίδα Μιλλέτ. Πριν από αρκετά χρόνια ο δημοσιογράφος Σεμπαιδίν Καραχότζα κατέθεσε δυο αγωγές στην τουρκόφωνη εφημερίδα Μιλλέτ της Ξάνθης για συκοφαντική δυσφήμιση και ύβρης εναντίων του στις οποίες ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε και πρωτόδικα και στο εφετείο.

Για τη μεν πρώτη, η εν λόγο εφημερίδα πρέπει με βάση τη απόφαση του εφετείου να του καταβάλει το ποσό των 30.000 ευρώ συν τους προβλεπόμενους τόκους, δηλαδή σχεδόν 50.000 ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τη δεύτερη αγωγή.

Ωστόσο προς το παρόν ο Πομάκος δημοσιογράφος δε μπορεί να κάνει το παραμικρό, αφού όπως ενημερώθηκε, προβλέπεται η καταβολή από αυτόν υποχρεωτικά στην εφορία του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε μία από τις παραπάνω αποφάσεις, ώστε αυτές να προχωρήσουν και να φτάσει κάποια στιγμή στη δικαίωση του.

Πρέπει δηλαδή, χωρίς να έχει λάβει τα χρήματα από την εφημερίδα Μιλλέτ και χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα λάβει τελικά, να πληρώσει πρώτα 3.000 ευρώ και για τις δυο υπέρ του δικαστικές αποφάσεις στην εφορία, εάν φυσικά διαθέτει αυτά τα χρήματα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
aetoshal