Χρήστες OnLine

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Η αρχαία Ελληνική είναι μια Παγκόσμια γλώσσα

Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος

Η μεγάλη Γαλλίδα Ελληνίστρια Ζακλίν Ντε Ρομιγύ επαναλάμβανε συχνά: «Σας το λέω χωρίς επιφύλαξη: Όλος ο κόσμος θα πρέπει να μάθει ελληνικά, γιατί η ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα απ’ όλα να καταλάβουμε τη δική μας γλώσσα. Έχει μια τέτοια λιτότητα η ελληνική γλώσσα που μπορεί να πει κανείς ότι χρησιμοποιήθηκε για μεγάλες αποκαλύψεις!

Και να! Τώρα μας έρχονται παρόμοια μηνύματα από την Μεγάλη Βρετανία. Ο Οργανισμός «Iris Projects» ομολογεί ότι «δεν είναι εύκολο να κατανοήσεις τον κόσμο σε όλο του το μεγαλείο αν δεν μπορείς να σκέφτεσαι Ελληνικά. Ο οργανισμός αυτός ασχολείται με την προώθηση της γνώσης σε όλους τους νέους που ζουν στην Αγγλία και την γνωριμία τους με αρχαίες γλώσσες, δομές και πολιτισμούς, για να βοηθηθούν στα Αγγλικά τους. Και ποια καλύτερη γλώσσα για να το πετύχει αυτό από τα Ελληνικά;

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν να εισαχθεί στα σχολεία η Ελληνική ώστε τα παιδιά να μάθουν σε βάθος τον τρόπο να σκέπτονται και να χειρίζονται τα Αγγλικά. Στο διαδίκτυο γράφουν: «Τώρα η μητρική γλώσσα του Αρχιμήδη και του Ηροδότου, πρέπει να χρησιμοποιηθεί πιο ουσιαστικά ώστε να βοηθήσει τα παιδιά των δημοτικών τα οποία προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα να βελτιώσουν τα Αγγλικά τους».

Για όσους πιστεύουν ότι τα Αρχαία Ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα, η απάντηση έρχεται από την διευθύντρια του προγράμματος, Λόρνα Ρόμπινσον η οποία είναι πεπεισμένη ότι η κλασσική Ελληνική θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δημοφιλής και ιδιαίτερα χρήσιμη:

Oι δέκα τεχνικές για να μας ελέγχουν το μυαλό

ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ ?
 
Νόαμ Τσόμσκι: «Αυτές είναι οι δέκα τεχνικές για να μας ελέγχουν το μυαλό» Ο Αμερικανός ακαδημαϊκός και στοχαστής, Νόαμ Τσόμσκι, αναλύει τις δέκα τεχνικές για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Το κείμενο αποτελεί μέρος μιας συλλογής συνεντεύξεων του Τσόμσκι, όπου ο κορυφαίος διανοητής διαπιστώνει διεισδυτικές παρατηρήσεις για τους θεσμούς που διαμορφώνουν τη σκέψη του κοινού και οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της ισχύος και του κέρδους.


1. Η τεχνική της διασκέδασης:
Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών. Η τεχνική της διασκέδασης είναι επίσης απαραίτητη για να αποτραπεί το κοινό από το να ενδιαφερθεί για ουσιαστικές πληροφορίες στους τομείς της επιστήμης, της οικονομίας, της Ψυχολογίας, της Νευροβιολογίας και της Κυβερνητικής.

«Κρατήστε αποπροσανατολισμένη την προσοχή του κοινού, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμαλωτισμένη σε θέματα χωρίς καμιά πραγματική σημασία. Κρατήστε το κοινό απασχολημένο, απασχολημένο, απασχολημένο, χωρίς χρόνο για να σκέφτεται· να επιστρέφει κανονικά στη φάρμα με τα άλλα ζώα». Απόσπασμα από το Όπλα με σιγαστήρα για ήσυχους πολέμους.