Χρήστες OnLine

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΑ.ΣΟ.Κ - Ν.Δ - ΛΑ.Ο.Σ- ΔΗ.ΣΥ. ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΛΕΓΡΙΝΗ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις της ρήξης ανάμεσα στη Πολιτεία και στην Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με την κατάληψη του πρόσφατα ανακαινισμένου ιστορικού κτιρίου της Νομικής Σχολής από μετανάστες και την κατάχρηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. Η Πρυτανική Αρχή από την πρώτη στιγμή έδειξε εγκληματική ολιγωρία, απάθεια και αδράνεια παρατηρώντας σαν θεατής ότι συνέβη. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Πρύτανη κ. Θ. Πελεγρίνη που αντί να φροντίζει για την επίλυση του ζητήματος συμμετείχε ως διοργανωτής στη κοπή Βασιλόπιτας στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η αντίδραση του πολιτικού κόσμου υπήρξε άμεση. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε από την Πρυτανική Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της όπως ορίζει ο νόμος. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης Χρ. Παπουτσής με χθεσινή του Ανακοίνωση δήλωσε: «Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχoυν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών. Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους». Η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου κάλεσε και αυτή με τη σειρά την Πρυτανική Αρχή να λάβει πρωτοβουλία και να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή λειτουργία. Ο Προέδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς τόνισε ότι όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενώ ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη κ. Αθ. Νάκος αναφέρθηκε στη πρωτοφανή αδράνεια και την παροιμιώδη σιωπή των Πρυτανικών αρχών. Τέλος η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας πριν από λίγο στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», ζήτησε την άμεση παραίτηση της Πρυτανικής Αρχής.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες κάλεσε κετεπειγόντως τον Πρύτανη κ. Θ Πελεγρίνη, για να διερευνήσει τις ποινικές του ευθύνες για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, παράλληλα ζήτησε να ενημερωθεί εάν πρόκειται να συγκληθεί το Πρυτανικό Συμβούλιο για το ζήτημα της κατάληψης και εάν θα ζητήσει επέμβαση για εκκένωση. Η Πρυτανική Αρχή και ο Πρύτανης κ. Θ. Πελεγρίνης ανήμποροι να υπερασπιστούν το χαρακτήρα του Πανεπιστημίου παρατηρούν σαν θεατές σε θεατρικό έργο τα όσα συμβαίνουν. Αν δεν δράσουν άμεσα αποκαθιστώντας την εύρυθμη Ακαδημαϊκή λειτουργία, ας αναλάβουν για μία φορά την ευθύνη τους για την ανεπάρκειά τους και ας παραιτηθούν σήμερα.