Χρήστες OnLine

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Τα οικονομικά μεγέθη πίσω από την λαθρομετανάστευση και την Τουρκική αδιαλλαξία

Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος πως όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τις χώρας πλην του ΛΑ.Ο.Σ έχουν παραδώσει την χώρα στο έλεος της λαθρομετανάστευσης. Ακόμη και η Νέα Δημοκρατία, η οποία εκπροσωπούσε κάποτε την παραδοσιακή Δεξιά, έχει μετατραπεί σε μια νεοφιλελεύθερη παράταξη όπου "φιλελέυθερος σημαίνει άναρχο ξεπούλημα. Τι ξεπουλήθηκε;


Κυρίως τα σύνορα της χώρας!


Η εκμετάλευση του εμπορίου των λιμανιών του Πειραιά και τις Θεσσαλονίκης πουλήθηκε στην Κινεζική εταιρία Cosco για 35 χρόνια στην τιμή των 831,2 εκ. ευρώ. Επιπλέον η κυβέρνηση άφησε τα σύνορα της χώρας αφύλακτα και την Ελλάδα δίχως σχέδιο αντιμετώπισης κατά της λαθρομετανάστευσης. Βέβαια η παράδοση της χώρας και η μετατροπή της σε πολυπολιτισμικό κράτος έχει τις ρίζες της στους σχεδιασμούς των προοδευτικών του κ. Σημίτη την δεακετία του 90. Πολύ θυμούνται το σκανδαλώδες "ευχαριστώ" των Ιμίων, αλλά λίγοι πρόσεξαν την δήλωση που ακολούθησε και σηματοδότησε την μετέπειτα πορεία της Ελλάδα. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι τα γεγονότα των Ιμίων απεδείκνυαν ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αδυνατούν να υπερασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας!


Στις ημέρες μας το ίδιο μύνημα εμπεριέχεται στις κυβερνητικές προτάσεις για επίλυση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης: ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορα της. Χρόνια τώρα ακούμε την φράση "τα Ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε; Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στην ανάληψη της επιτήρησης των συνόρων μας από την Ε.Ε. και την εισροή κοιντικού χρήματος. Τι σημαίνει όμως να αναλάβει ένα τέτοιο ρόλο η Ε.Ε. Ποια ενδέχεται να είναι η στάση της Ε.Ε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;


Επιπλέον, μια πρόταση που ακούστηκε πρόσφατα είναι να πιέσουμε την Τουρκία να τηρήσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που υπέγραψε το 2003! Η Ελλάδα απέστειλε προειδοποίηση στην Τουρκία για την τήρηση του Πρωτοκόλλου αμέσως μετά την πρόσφατη σύνοδο των 27! Η Τουρκία απάντησε ήδη δια στόματος του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κ. Εγκεμέν Μπαγίς ότι δεν πρόκειται τηρήσει την συμφωνία έαν πρώτα δεν συνάψει η ίδια συμφωνία επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Πηγή


Φυσικά οι Τούρκοι θα μπορούσαν τουλάχιστον να πατάξουν τα κυκλώματα λαθραίας διακίνησης που δρουν ανενόχλητα στην χώρα. Ποιός ο λόγος να το πράξουν όμως; Σε αντίθεση με τηους Έλληνες οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η παράνομη λαθρομετανάστευση και γι αυτό τον λόγο προτίμουν να τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ποιές είναι όμως οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου μοχλού πιέσεως προς την Τουρκία. Πως είναι δυνατόν η Τουρκία να απαντά με τέτοιο άμεσο και προσβλητικό τρόπο, αθετόντας και επίσημα υπογεγραμμένη συμφωνία με την Ε.Ε.;


Πριν από αρκετά χρόνια ένας γνωστός μου Τούρκος μου είχε πει ότι "οι Ευρωπαίοι μας θέλουν και θα κάνουν τα πάντα για να μας "αποκτήσουν"." Ας δούμε τι έχει συμβεί 9 χρόνια αργότερα.


Το 2003 η Τουρκία πέρασε τον νόμο για τις ξένες επενδύσεις. Ο νόμος αυτός έθεσε εξαιρετικά ευνοικές συνθήκες και φιλελευθερους όρους στου ξένους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα, και σε συνδυασμό με το φθηνό εργατικό δυναμικό της Τουρκίας και των Ανατολικών χωρών, η Τουρκία έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μεγάλο μέρος ευρωπαικών επενδύσεων.


Τα Ευρωπαικά επενδυτικά κεφάλαια που εισήλθαν στην Τουρκία το 2006 ανήλθαν στα 20 δισ. ευρώ, και το 2007 στα 22 δις ευρώ με 12.4 δις εκ της Ε.Ε. Το 2003 οι εταιρίες στην Τουρκία που χρηματοδοτούνταν με ξένα κεφάλαια ανέρχονταν στις 5.400, ενώ το 2008 στις 18.308. Από αυτές τις εταιρίες 10.720 προέρχονται από την Ε.Ε: 3.125 Γερμανικές, 1.831 Αγγλικές. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους Γερμανούς έχουν εισβάλει στην παραγωγική μηχανή της Τουρκίας.

Πηγή


Στην Ελλάδα τα επίπεδα των ακαθάριστων άμεσων ξένων επενδύσεων κυμαίνονταν στα 3-4 δις ετησίως επί ΠΑΣΟΚ, και από το 2006 επι ΝΔ έχει καταφέρει να ανεβεί στο 4-7 δις ετησίως, με εντυπωσιακή αυξηση του ισοζυγίου. Το 2008 έφθασε τα 6.483 δις ευρώ με 90% των επενδύσεων να προέρχονται από χώρες της Ε.Ε.

Πηγή


Συγκριτικά τα μεγάθη των οικονομιών έχουν ως έξης:

Ελλάδα, 351,3 δις με άυξηση 2,9% το 2008.

Τουρκία, 937 δις με άυξηση 4,5% το 2008.

Είναι όλοφάνερο ότι η αύξηση το ακαθάριστου προιόντος της Τουρκία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων κεφαλαίων.


Ας δούμε λοιπόν τα νούμερα της Τουρκίας που αφορούν το εμπόριο:

Εξαγωγές, 141,8 δις, υπερδιπλάσιες από τα 63,2 δισ του 2004!

Εισαγωγές, 204,8 δις, υπερδιπλάσιες των 97,5 δις του 2004!

Πηγή


Ειδικά στο εμπόριο με την Ε.Ε., η Τουρκία ανέρχεται 7η στην κατάταξη των χωρών που εισάγουν ευρωπαικά προιόντα, και 5η στην κατάταξη των χωρών που εξάγουν προιόντα στην Ε.Ε.! Το 2007, 40,7% των εισαγωγών της Τουρκία προήλθαν από την Ε.Ε. Παρόλα αυτά η πρώτη όμως χώρα στις εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία είναι η Ρωσία!


Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη εισπράτει περί τα 80 δις από τις εξαγωγές τις με την Τουρκία ετησίως. Επιπλέον οι Ευρωπαίοι επενδυτές εισπράτουν ποσοστό επί των κερδών μέσω των επενδύσεων στην Τουρκία. Μια οικονομία του ενός τρις ευρώ!

Πηγή


Αντίθετα, η Ελλάδα που έχει περίπου το ένα έκτο του εργατικού δυναμικού εξάγει προιόντα αξίας μόλις 27,4 δις ευρώ αλλά εισάγει προιόντα αξίας 82,3 δις ευρώ! Η σχέση εισαγωγών εξαγωγών για την Τουρκία είναι 1.44:1 ενώ για την Ελλάδα 3:1! Με άλλα λόγια, ο κάθε Έλληνας καταναλλώνει την διπλάσια ποσότητα ξένων προιόντων από τον μέσο Τούρκο, αλλά η Τουρκία έχει εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.


Οι αριθμοί φανερώνουν το αυτονόητο πίσω από την Τουρκική αδιαλλαξία. Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα διακινδυνεύσουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, καθώς και την εισαγωγική της δύναμη. Έτσι η Τουρκία μπορεί εύκολα να αψηφήσει τις συστάσεις της Ελλάδας αφού γνωρίζει ότι πρώτον οι Ευρωπαίοι δεν θα διακινδυνέψουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και δεύτερον η Ελλάδα πάντα υποχωρεί υπό την πίεση των μεγάλων (με εξαίρεση το βέτο στα Σκόπια). Θα ήταν λοιπόν μεγάλο λάθος να παραδώσουμε την επιχειρισιακή επιτήρηση των συνόρων μας σε τρίτες χώρες που διατηρούν σημαντικά συμφέροντα στην Τουρκία.


Εντέλει το μέγαλο στρατηγικό λάθος της Ελλάδας έχει τις ρίζες του στην άρση του βέτο της στην Ευρωπαική χρηματοδότηση της Τουρκίας του 1999. Το βέτο ήταν το μοναδικό όπλο της χώρας μας έναντι στην Τουρκία, και η κυβέρνηση Σημίτη το παρέδωσε δίχως να αποκομίσει ένα ουσιαστικό αντάλλαγμα (οι ισχυρισμοί για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι παιδαριώδεις). Σήμερα είναι πολύ αργά διότι το Ευρωπαικό νερό έχει μπει στο Τουρκικό αυλάκι και έχει μετατραπεί σε ασταμάτητο χείμαρο.


Σε ότι αφορά την οικονομική σκοπιά το προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι πιθανό ότι πρόκειται για μέρος των σχεδιασμών της Ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την άνοδο της παραγωγικότητας της Ελλάδας, μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Αυτοί είναι οι ίδιοι παράγοντες που οδηγούν ξένες εταιρίες και επενδύσεις στην Τουρκία. Ήδη από τις εκλογές του 2004 η επιθυμία των στελεχών της ΝΔ να αυξήσουν τις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν εμφανής. Το παρακάτω είναι ένα μικρό απόσπασμα από άρθρoυ του Κυριάκου Μητσοτάκη τις παραμονές του 2004:


"Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής της, η οικονομία μας αδυνατεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων στο έδαφος της χώρας μας. Τρεις και μόνον πρόσφατοι δείκτες είναι απολύτως ικανοί να τεκμηριώσουν αυτό το αξίωμα:

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα για το 2002, έφθασαν, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, στο πενιχρό ποσό των 50 εκατ. δολ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ενώ, μετά την ολοκλήρωση της Διεύρυνσης, κινδυνεύει να μείνει πολύ πιο πίσω και από νεοεισερχόμενες χώρες-μέλη.

Η χώρα μας, μεταξύ 140 χωρών του ΟΗΕ, κατέχει την 125η θέση από πλευράς προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων."

Πηγη


Η Ν.Δ κατάφερε να δεκαπλασιάσει τις άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Από 600 εκ. ευρώ το 2005 σε 5,4 δισ ευρώ το 2006 (Στοιχεία ΟΟΣΑ). Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αυτή οφείλονταν σε εξαγωρές Ελληνικών εταιριών όπως της Εμπορικής τράπεζας από την Credit Agricole στην τιμή των 3 δις ευρώ! Μεγάλο ρόλο έχουν πάιξει και τα Αραβικά επενδυτικά κεφάλαια της MARFIN. Για να προσελκύσει επενδυτές στην πιστωτική αγορά, η Ελλάδα έπρεπε να πείσει ότι θα υπάρξει κατασκευαστική κυρίως ανάπτυξη με κινητήριο μοχλό τον Τουρισμό. Προσέφερε λοιπόν, φθηνή γη μέσω των τροποποιήσεων στο χωροταξικό, και φθηνά εργατικά χέρια. Τέλος, θέσπισε το νόμο 3299/2004 που ενισχυσε σημαντικά την υποστήριξη του ξένου κεφαλάιου στην χώρα μας (Ολόκληρο το ιστορικό των νομοθετικών πλασίων εδώ. Επιπλέον, κύριος στόχος ήταν να αποτραπεί η φυγή των Ελληνικών επιχειρήσεων προς τις πρώην Ανατολικές χώρες. Η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσει το παράδειγμα από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που χρησιμοποίησαν τα κοινοτικά κονδύλια για να θέσουν τις βάσεις για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.


Όσοι αμφισβητούν την άποψη περί κυβερνητικών σχεδιασμών πισω από την λαθρομετανάστευση, αρκεί να ρίξουν μια ματιά στην συστηματική εκστρατεία "αντιρατσιστικής ενημέρωσης" της Ελληνικής κοινωνίας στην οποία επιδίδεται χρόνια τώρα η κυβέρνηση, την χρηματοδότηση ενός μεγάλου αριθμού ΜΚΟ που προάγουν τα δίκαια των λαθρομεταναστών, την κατασκευή κέντρων ΥΠΟΔΟΧΗΣ λαθρομεταναστών, τις δηλώσεις του Υπ. Εσωτερκών Π. Παυλόπουλου, την φίμωση όσων κυβερνητικών στελεχών έκρουαν προ πολλού τον κώδωνα του κινδύνου (επιστολή υπουργού Βύρων Πολύδωρα εν έτη 2005), και τις νομιμοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών που πραγματοποιεί σιωπηλά η κυβέρνηση - με ρυθμούς της τάξεως των 180.000 το Ν. 3386/2005, 100.000 το 2006, και νέους γύρους τα χρόνια που ακολούθησαν.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε το μαζικό αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό (!!!) μένος που έχει καταβάλει απανταχού τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Η συμπεριφορά αυτή πιστοποιεί την συμβολή των γνωστών βαρώνων της Ελληνικής οικονομίας στην υπόθεση της λαθρομετανάστευσης. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες μικρότερες εφημερίδες του πατριωτικού χώρου, καθώς και κάποιες εφημερίδες όπως "To Παρόν της Κυρακής" του κ. Μ. Κουρή.


Σήμερα, πέρα από την ανάληψη κάποιων άκρως δραστικών μέτρων, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ανατρέψιμη! Όλα όσα σχεδιάζονται είναι απλοί θεατρινισμοί για τα μάτια του κόσμου! Όσο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, εγχώρια και μη, τόσο θα αμβλύνεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας.



Περισσότερα για τον πολυδιαφημιζόμενο οργανισμό-φάντασμα που ακούει στο όνομα "Frontex" εδώ.

Περισσότερα για την Μεταναστευτική του κ. Προκόπιου Παυλόπουλου εδω

http://ellinopsychos.blogspot.com/2009/06/blog-post_29.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου