Χρήστες OnLine

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ


ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑ... ΜΕΤΑ Η ΘΡΑΚΗ;

Τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου από τη Σερβία άρχισε να εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ακούγοντας τη θέση του Βελιγραδίου.


«Η συμβουλευτική απόφασή σας θα έχει πρωταρχική σημασία και θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε προς τους δικαστές ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Ντούσαν Μπατάκοβιτς κατά την έναρξη της συνεδρίασης.


«Το θέμα που έχετε αναλάβει είναι ουσιώδες για τη χώρα μου, καθώς το Κόσοβο είναι η ιστορική κοιτίδα της Σερβίας και ουσιώδες για την ταυτότητά της», δήλωσε ο Μπατάκοβιτς, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Σερβίας στη Γαλλία.


Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι «μια απόπειρα να τερματισθεί η διοίκησή του από τον ΟΗΕ και η κυριαρχία της Σερβίας στη νότια επαρχία της», συνέχισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών του Βελιγραδίου, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο βρίσκεται από το 1999 υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.


«Περιμένουμε ότι θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς κατά την άφιξή του στη Χάγη. «Έχουμε εμπιστοσύνη στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.


Η Σερβία πέτυχε στις 8 Οκτωβρίου 2008 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητήσει τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Εξήντα τρεις χώρες, εκ των οποίων 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου