Χρήστες OnLine

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Κάθε ώρα και ένας λαθρομετανάστης

Αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι δουλέμποροι στις ακριτικές περιοχές του Αιγαίου και μέσα σε 48 ώρες αποβίβασαν στις ακτές του Αγαθονησίου, του Φαρμακονησίου, της Σάμου και της Λέσβου συνολικά 277 λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους 37 γυναίκες και 16 παιδιά, ενώ συνελήφθη και Τούρκος διακινητής, ο οποίος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ο ρυθμός αποβίβασης των αλλοδαπών στα νησιά μας αντιστοιχεί σε έναν ανά ώρα, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι οι τουρκικές Αρχές αδιαφορούν προκλητικά για τους ευρωπαϊκούς νόμους περί επανεισδοχής λαθρομεταναστών, οι οποίοι αποδεδειγμένα προέρχονται από τα δικά τους παράλια, απ' όπου, όπως διαπιστώθηκε, διακινήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο 102 προς το Αγαθονήσι, 134 προς το Φαρμακονήσι, 32 προς τη Σάμο και 9 προς τη Λέσβο.

Η θρασύτητα της γείτονος ξεπέρασε κάθε όριο. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Τουρκία ο αρχηγός του Λ.Σ. αντιναύαρχος Θόδωρος Ρεντζεπέρης με τον ομόλογό του της τουρκικής ακτοφυλακής, είχε λάβει την υπόσχεση ότι στο εξής η Τουρκία θα τηρούσε το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που υπέγραψε το 2000 και θα αύξανε τις περιπολίες των σκαφών της στη θαλάσσια οριογραμμή.

Οι τουρκικές διαβεβαιώσεις έμειναν φυσικά στα λόγια, δεδομένου ότι καθημερινά οι Ελληνες λιμενικοί εντόπιζαν 30-50 λαθρομετανάστες προερχόμενους από τα τουρκικά παράλια να επιχειρούν να φτάσουν στα ακριτικά νησιά μας, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν με συνεχή διαβήματα τη χώρα μας να λύσει αμέσως το πρόβλημα, γνωρίζοντας πως η πλειονότητα των λαθρομεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα έχουν τελικό προορισμό τις χώρες της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μόνον στο πρώτο πεντάμηνο του 2009 πιάστηκαν, ενώ προσπαθούσαν να αποβιβαστούν σε ελληνικά νησιά, περίπου 3.000 λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι των οποίων δήλωσαν Αφγανοί, Σομαλοί και Παλαιστίνιοι. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού όμως αμφισβητούν την εθνικότητά τους γιατί όλοι αυτοί, φυσικά χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλώνουν χώρες προέλευσης φιλικές προς την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν υπόνοιες πως στην πλειονότητά τους είναι μουσουλμάνοι.

Ανώτατοι αξιωματικοί του Λ.Σ. υπενθυμίζουν ότι στη Σμύρνη και στις άλλες παραλιακές πόλεις της Τουρκίας συγκεντρώνονται το χειμώνα χιλιάδες μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, οι οποίοι στη διάρκεια του καλοκαιριού περιμένουν την ευκαιρία να περάσουν στην Ελλάδα.

Πηγή: Ελευθεροτυπία - Π.Σ.Θερμοπύλαι


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου