Χρήστες OnLine

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ - "ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ"

ΤΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΑΝΤΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ

Εκτός από τους "Γκρίζους Λύκους", ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποτελεί τώρα "στόχο" και για το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

Αφορμή η πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιούστσενκο στον κ. Βαρθολομαίο να ανοίξει Εκκλησία υπό μορφή αντιπροσωπείας στο Κίεβο. Ή, έστω, γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γεγονός που έκανε έξαλλους τους Τούρκους.

Ο κ. Γιούστσενκο είχε πάει στην Πόλη για να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και με την ευκαιρία πέρασε από το Φανάρι. Ο φιλοδυτικός ηγέτης της "πορτοκαλί επανάστασης" προσπαθεί να απαλλαγεί από την επιρροή της Μόσχας και να αποκτήσει η Ουκρανία αυτόνομη Εκκλησία - προσπάθειες που τώρα βασίζει στον κ. Βαρθολομαίο. Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ζήτησε το πρώτο βήμα. Δηλαδή μία αντιπροσωπεία. Ο Πατριάρχης όμως δεν πρόλαβε να απαντήσει, αφού αμέσως του τουρκικό ΥΠΕΞ "διέρρευσε" ότι η πρόταση Γιούστσενκο δεν έχει ισχύ και ότι ο κ. Βαρθολομαίος δεν μπορεί να τη δεχτεί.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του υπουργείου: " Αυτό αντίκειται στη Λοζάνη. (σ.σ. τώρα τη θυμηθήκανε και σαφώς δεν αντίκειται... η αυτοαποκαλούμενη "τουρκική" μειονότητα στη Θράκη παραβιάζει τη Λοζάνη αλλά την έχουν γραμμένη τη συνθήκη...για να μην θυμηθούμε Ίμβρο, Τένεδο, Πόλη κλπ). Ο Πατριάρχης βρίσκεται σε καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου. Δεν έχει δικαίωμα να διορίζει".

Η πρόταση του Ουκρανού προέδρου προκάλεσε σοκ στην Άγκυρα, η οποία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου, αλλά επιμένει ότι πρόκειται για δημόσιο ίδρυμα της Τουρκίας το οποίο οφείλει να ζητήσει την άδειά της για να ανοίξει οποιαδήποτε αντιπροσωπεία. (σ.σ. περί σεβασμού συνθηκών που λέγαμε....)

(πληροφορίες από presstime, αρ.φυλ.159, σελ.18)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου