Χρήστες OnLine

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Λένε ΟΧΙ στη σύνθετη ονομασία


Παγκόσμιο συνέδριο των παμμακεδονικών οργανώσεων στο Λιτόχωρο.

Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική εξέφρασαν χθες την ξεκάθαρη άποψη ότι καμία ονομασία για τα Σκόπια που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Οι απόδημοι Έλληνες εξέφρασαν στη “Μ” την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και έκαναν λόγο για προσπάθεια φίμωσής τους, αλλά και για μεθοδεύσεις σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα ελληνοαμερικανών γερουσιαστών που αναφέρεται σε διπλή ονομασία.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Την άποψη αυτή, που απηχεί τη θέση όλων των αποδήμων Μακεδόνων, διατράνωσαν σε όλους τους τόνους εκπρόσωποί τους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων, που πραγματοποιείται στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.
Οι απόδημοι έλληνες εξέφρασαν στη “Μ” την απογοήτευσή τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα η ελληνική κυβέρνηση και έκαναν λόγο για προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και για μεθοδεύσεις σχετικά με το πρόσφατο ψήφισμα ελληνοαμερικανών γερουσιαστών, που αναφέρεται σε διπλή ονομασία.


Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΘΑ ΕΝΤΑΘΕΙ

“Η άποψη όλων των παμμακεδονικών ενώσεων ανά την υφήλιο είναι αταλάντευτη. Δεν δεχόμαστε όνομα με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του”, τονίζει στη “Μ” η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ Νίνα Γκατζούλη. “Η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ είναι ήδη μια σύνθετη ονομασία. Αν αποδεχτούμε ένα όνομα που να εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’ σε όποια μορφή, η προπαγάνδα των Σκοπιανών θα ενταθεί, γιατί ο σκοπός τους δεν είναι μόνο το όνομα, αλλά το έδαφος”, σημειώνει.
Αναφερόμενη στο ψήφισμα των Ελληνοαμερικανών που πέρασε από το κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο κάνει λόγο για “σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για διεθνή χρήση”, η κ. Γκατζούλη αποκάλυψε ότι δέχθηκε πιέσεις από το ελληνικό προξενείο στη Βοστόνη να το προωθήσει στις παμμακεδονικές ενώσεις. “Μέχρι τώρα ακούγαμε τον κ. Καραμανλή ότι η ονομασία θα είναι erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και μέσα στη χώρα και στα διαβατήρια των Σκοπιανών. Αν δεχτούμε μία ονομασία με διεθνή ισχύ και μία στο εσωτερικό της χώρας, πώς θα λέγονται οι πρεσβείες τους σε τρίτες χώρες;” διερωτάται η κ. Γκατζούλη, σημειώνοντας ότι αυτό συνιστά έμμεση αναγνώριση.


ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΜΑΥΡΑ ΠΡΟΒΑΤΑ

“Εμείς είμαστε το ‘μαύρο πρόβατο’ για την κυβέρνηση, γιατί διαφωνούμε ριζικά με τη σύνθετη ονομασία”, τονίζει στη “Μ” ο πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας Δημήτρης Μηνάς, ο οποίος χαρακτηρίζει “πανηγύρι” την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, γιατί, όπως λέει, “οι περισσότεροι μας είπαν ξανά χιλιοειπωμένα πράγματα, ότι είμαστε δυο φορές έλληνες, ότι μας αγαπάμε, ότι μας χρωστάν. Βαρεθήκαμε τα λόγια, θέλουμε έργα. Όλοι αυτοί οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση”. Ο κ. Μηνάς δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι παμμακεδονικές οργανώσεις από το ελληνικό κράτος, την εκκλησία και τα ΜΜΕ. “Παρόλο που είχαμε εμπόδια από το ελληνικό κράτος, από τα προξενεία, από την εκκλησία, μαζέψαμε 55.000 άτομα στο συλλαλητήριο που κάναμε στην Καμπέρα. Εκτός από τη ‘Θεσσαλονίκη’, κανένα άλλο ΜΜΕ δεν ασχολήθηκε. Όταν έκαναν οι Σκοπιανοί μια συγκέντρωση 5.000 ατόμων, τότε ενδιαφέρθηκαν τα κανάλια από την Ελλάδα”. Ο κ. Μηνάς φοβάται ότι, αν η Ελλάδα δεχτεί σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, την επομένη οι Τούρκοι θα θέσουν θέμα τουρκικής μειονότητας. “Πρέπει πάντα να έχουμε το βλέμμα μας στη Θράκη. Ό,τι γη πουλιέται εκεί αγοράζεται με τριπλάσιο τίμημα, με χρηματοδότηση από το τούρκικο προξενείο. Η κυβέρνηση δεν τα βλέπει αυτά; Έχουμε υιοθετήσει την πολιτική των Σκοπίων και της Τουρκίας”.


Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ

Για πόλεμο που δέχεται η ομογένεια από τις ελληνικές αρχές κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Αντώνης Παπαδόπουλος. “Ενοχλούμε, για αυτό και τα προξενεία κάνουν ό,τι μπορούν, για να αποκρύψουν τις απόψεις μας στα εθνικά θέματα. Οτιδήποτε δεν βολεύει το υπουργείο Εξωτερικών δεν δημοσιεύεται. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής και Αυστραλίας, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο, η νεολαία ΣΑΕ, όλοι τάχθηκαν εναντίον της σύνθετης ονομασίας, αλλά τα ψηφίσματά τους αποσιωπήθηκαν πλήρως. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Ταμβάκης, μετά την καταψήφιση της θέσης του, είπε ότι ανεξάρτητα αν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις όλοι πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση. Είναι η ολομέλεια του ΣΑΕ ‘προσωπική άποψη’;” λέει με αγανάκτηση.

“Ο πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Τσιαρστιώνης, έκανε κάτι το ανήκουστο. Μας συνεχάρη χθες για τα δύο ψηφίσματα που πέρασαν από το κογκρέσο και τη γερουσία, ψηφίσματα που γράφτηκαν μέσω της ελληνικής πρεσβείας και αναφέρονται σε ονομασία με διεθνή ισχύ, τα οποία εμείς τα μποϊκοτάρουμε! Οι παμμακεδονικές ενώσεις συμφωνούν με τον ελληνικό λαό και δεν αποδέχονται σύνθετη ονομασία”.

Σε ό,τι αφορά το νέο γύρο διαπραγματεύσεων και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής είναι κάθετος: “Στο Παλαιστινιακό δεν βρέθηκε λύση, στο Κυπριακό δεν δόθηκε λύση, δεν πρέπει να βρεθεί λύση ούτε στο Μακεδονικό, παρά μόνο εάν αυτή η λύση προστατεύει το ελληνικό συμφέρον. Εάν η λύση περιέχει τον όρο ‘Μακεδονία’, είναι βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί θα εγείρουν διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, γιατί αυτοί ονομάζουν εαυτούς εθνικά Μακεδόνες και, επομένως, για αυτούς εμείς είμαστε Έλληνες το έθνος. Η έννοια του έθνους είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την πολιτιστική ταυτότητα”.


ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ

“Τα κάστρα αλώνονται από μέσα”, σχολιάζει ο πρόεδρος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αφρικής Αμύντας Παπαθανασίου. “Των φρονίμων τα παιδιά έπρεπε να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν, να μην αφήσουν άσχετους και προδότες να διαχειριστούν το θέμα”. Ο κ. Παπαθανασίου εκφράζει την πικρία του, γιατί κατά την έναρξη του συνεδρίου μίλησαν οι πολιτικοί και οι εκπρόσωποι φορέων από την Ελλάδα, αλλά δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων. “Δεν μας άφησαν να μιλήσουμε επειδή θα λέγαμε αλήθειες που ενοχλούν. Αλλά ο λαός της Μακεδονίας ξέρει τι θέλει”.


ΠΑΡΩΝ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 63ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής θα τιμήσει απόψε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα κηρύξει και τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου. Στη συνέχεια, οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν στην επίσημη έναρξη του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου στο αρχαίο θέατρο Δίου. Συγκεκριμένα, θα γίνει ειδική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ανακάλυψη του Δίου και 40 ετών ανασκαφικού έργου του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Η βραδιά θα κορυφωθεί με τη συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι με ερμηνευτή τον Μάριο Φραγκούλη. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Ιουλίου 2009 με την ορκωμοσία των νέων διοικητικών συμβουλίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων και του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Ελ. Καραγιάννης: Ονομα με εθνολογικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις
Ηρθε η ώρα οι παμμακεδονικές οργανώσεις να μιλήσουν πολιτικά, υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, προσθέτοντας: “Εσείς εκπροσωπείτε το μακεδονικό πληθυσμό σήμερα”. Ο κ. Καραγιάννης προέτρεψε τους αποδήμους να δώσουν κουράγιο στους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι “υφίστανται διάφορες πιέσεις, όχι από το εξωτερικό, από το εσωτερικό. Το πρόβλημα δεν είναι ο κ. Νίμιτς ούτε ο κ. Ομπάμα, δεν βρίσκεται ούτε στα Σκόπια ούτε στην Ουάσιγκτον αλλά 514 χιλιόμετρα νότια από εδώ”, είπε χαρακτηριστικά. Κατά τη γνώμη του, αν οι 195 από τις 196 χώρες του ΟΗΕ αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, η χώρα θα παραμείνει μη αναγνωρισμένη, εάν δεν την αναγνωρίσει η Ελλάδα. “Η μόνη αναγνώριση που θα νομιμοποιήσει αυτή την κλοπή της μακεδονικής ιστορίας είναι η ελληνική αναγνώριση, ούτε αυτή των ΗΠΑ ούτε άλλης χώρας”. Ο κ. Καραγιάννης κάλεσε τις παμμακεδονικές ενώσεις να καταθέσουν μια συγκεκριμένη ρεαλιστική πρόταση για το όνομα, την οποία να επιδώσουν στην κυβέρνηση. Η δική του πρόταση είναι η οριστική λύση να περιλαμβάνει ένα όνομα με εθνολογικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, καθώς και τροποποίηση του Συντάγματος που να αναφέρει ότι οι κάτοικοι της χώρας ουδεμία πολιτιστική ή ιστορική σχέση έχουν με τους Μακεδόνες.

Ιουλ 11, 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου