Χρήστες OnLine

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

H Δυναμικη του ΛΑΟΣ

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Aν υπάρχει ένα κόμμα που έχει πραγματικούς λόγους να πανηγυρίζει από το βράδυ της Κυριακής αυτό είναι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Το μόνο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που αύξησε τις ψήφους του σε πραγματικούς αριθμούς, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό της ιστορίας του.

Ας σκεφτούμε πώς ξεκίνησε ο ΛΑΟΣ, ένα προσωποπαγές πολιτικό μόρφωμα, στα όρια της γραφικότητας, και πού βρίσκεται σήμερα: τέταρτη πολιτική δύναμη της χώρας, λαμβάνοντας 125.717 ψήφους περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως πολλοί σπέυσουν να αποδώσουν την εκλογική επιτυχία του κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη στην ευνοϊκή πολιτική συγκυρία και στην παραδοσιακά χαλαρή στάση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Αλλά γιατί ήταν ο ΛΑΟΣ που ευνοήθηκε και όχι άλλα κόμματα με βαθύτερες ρίζες.


Μας αρέσει - δεν μας αρέσει, ο ΛΑΟΣ είναι από τα λίγα κόμματα στην Ελλάδα που δεν αερολόγουν.

Θέτουν στο τραπέζι πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και το καλύτερο (ή το χειρότερο, για κάποιους) προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Μπορεί οι λύσεις του ΛΑΟΣ να προκαλούν προβλήματα δερματολογικής φύσεως σε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων, αλλά φαίνεται πως αυτές οι προτάσεις βρίσκουν απήχηση. Από την Κυριακή ξέρουμε και το νούμερο: σε περίπου 366.615 ψηφοφόρους.

Τα θέματα-ταμπού της ασφάλειας και της μετανάστευσης έχουν εξελιχθεί σε προνομιακό πεδίο άσκησης πολιτικής για τον ΛΑΟΣ, μιας και όλα τα υπόλοιπα κόμματα αρκούνται σε εκθέσεις ιδεών.

Στη χθεσινή Μetropolis (υπογράφει ο Γεώργιος Κ. Καρατζάς) δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα εκλογικών τμημάτων της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα, στην Αχαρνών. Η εκλογική επιρροή του ΛΑΟΣ αυξάνεται κατακόρυφα σε μια γειτονιά της Αθήνας με σοβαρά προβλήματα δημόσιας ασφάλειας. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα ο ΛΑΟΣ «πετάει» ανάμεσα στο 10,69% έως το 15,79%, με την εξαίρεση ενός τμήματος που η «Χρυσή Αυγή» αποσπά λίγο λιγότερο από 4%!

Είναι εύκολο (και, φυσικά, «πολιτικά ορθό») να αποδοκιμάζεις τις αντιδράσεις κατοίκων σε περιοχές με αυξημένη παρουσία ξένων από την ασφάλεια του Κολωνακίου, της Βουλιαγμένης και του Ψυχικού.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι υποχρεωτικά ρατσιστές ή φασίστες επειδή αισθάνονται απομονωμένοι και απειλούμενοι. Οταν δεν σε ακούει κανείς ή ακόμα χειρότερα όταν αυτός που σε ακούει σπεύδει να σε υποτιμήσει με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς θα στραφείς στον μοναδικό πρόθυμο συνομιλητή. Και αυτός σήμερα είναι ο ΛΑΟΣ.

Τα προβλήματα δεν λύνονται δυστυχώς με καλόκαρδους εξορκισμούς. Αν ο ΛΑΟΣ επενδύει πολιτικά στην απελπισία και στην ανασφάλεια ενός σοβαρού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, σημαίνει ότι κάποιοι άφησαν ελεύθερο το γήπεδο.

Σήμερα κανείς δεν μπορεί να έχει αυταπάτες: το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη ήρθε για να μείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου