Χρήστες OnLine

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Η Τουρκία υπονομεύει Ελλάδα και Κύπρο με λαθρομετανάστες



...του Σάββα Ιακωβίδη

ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ του 1980, ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ, που οραματιζόταν αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας από τα βάθη της Ασίας μέχρι τα τείχη της Βιένης, είχε κωδικοποιήσει το εξής δόγμα: «Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ». Το όραμα Οζάλ υλοποιείται έκτοτε με εντεινόμενη συνεχώς προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας, διά των λαθρομεταναστών.

Την περ. Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, μετέβη στην Άγκυρα και συζήτησε με Τούρκους επισήμους τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, με βάση το πρωτόκολλο του 2001, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο Κ. Μπίτσιος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, προειδοποίησε πως αν η Τουρκία δεν πραγματοποιήσει, επιτέλους, τα αναγκαία βήματα, το θέμα της διοχέτευσης λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.


Ο Έλληνας διπλωμάτης επισήμανε στους Τούρκους ότι η διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα έφτασε σε σημείο που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει και γι’ αυτό ζητά όπως με την Τουρκία βρουν λύση.

Ο Κ. Μπίτσιος ανέφερε ότι, πέρσι, διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα 148.000 λαθρομετανάστες, γι’ αυτό και η Αθήνα ζητά τη συνεργασία της Άγκυρας. Η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ψευδαισθήσεις. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συνεργασθεί, αντίθετα θα εντείνει τη διοχέτευση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα επειδή αυτό αποτελεί κρατική πολιτική της. Στο λαθρεμπόριο αυτών των δυστυχών εμπλέκεται το επίσημο τουρκικό κράτος για λόγους πολιτικής, που αποβλέπουν στην κοινωνική, πολιτική και δημογραφική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Επίσης εμπλέκονται ο τουρκικός στρατός και η στρατοχωροφυλακή, καθώς και η πανίσχυρη τουρκική μαφία, που χρησιμοποιεί πολλούς λαθρομετανάστες ως βαποράκια για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Ένα ολόκληρο κύκλωμα έχει στηθεί στην Τουρκία για «υποδοχή» και διακίνηση των λαθρομεταναστών προς τα νησιά του Αιγαίου και, βεβαίως, διά των κατεχομένων προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.Η Τουρκία, παραβιάζοντας δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ, όχι μόνο αρνείται επανεισδοχή λαθρομεταναστών αλλά, προπάντων, ενθαρρύνει διοχέτευση μουσουλμάνων προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η πρόσφατη πρωτοφανής διαδήλωση μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας είναι ενδεικτική της έκτασης της υπονόμευσης, που η Τουρκία οργανωμένα και μεθοδικά προωθεί κατά της Ελλάδας. Εξάλλου, διά των κατεχομένων διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές αυτοί οι δυστυχείς άνθρωποι, έρμαιο στα χέρια αδίστακτων δουλεμπόρων Τούρκων, που συνεργάζονται με άθλιους Έλληνες Κυπρίους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λαθρομετανάστες, που εισβάλλουν στις ελεύθερες περιοχές, είναι «δασκαλεμένοι» από τους δουλεμπόρους. Πρώτη τους έγνοια είναι να δηλώσουν ότι είναι πολιτικοί πρόσφυγες και γι’ αυτό αιτούνται πολιτικού ασύλου, με τη βοήθεια αργυρώνητων δικηγόρων. Προχθές, η ΕΕ κάλεσε την Τουρκία και τη Λιβύη να υπογράψουν ευρωπαϊκή συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών, που εισέρχονται σε κοινοτικό έδαφος από την επικράτειά τους.

Η διατύπωση αυτή επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κ. Καραμανλή.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιέχονται πέντε σημεία για τη λαθρομετανάστευση, ως εξής:

-Θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστική ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα, βασιζόμενη στην επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και στη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών.

-Θα ενισχυθεί η συνεργασία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με την ενδυνάμωση του ρόλου του Οργανισμού για τη φύλαξη των Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX). Προβλέπονται κοινές περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα και κυρίως ο εν λόγω οργανισμός να εμπλακεί ουσιαστικά στις κοινές πτήσεις επιστροφών των λαθρομεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

-Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις βασικότερες χώρες προέλευσης και διέλευσης παράνομων μεταναστών.

-Τίθεται ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών, επανεισδοχής, της ΕΕ με κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών. Αυτό αφορά, κυρίως, την Τουρκία και τη Λιβύη.

-Επισημαίνεται ότι μέχρι να συναφθούν οι συμφωνίες αυτές μεταξύ της ΕΕ και χωρών προέλευσης ή διέλευσης, οι χώρες που έχουν ήδη υπογράψει σχετικές διμερείς συμφωνίες θα πρέπει να τις εφαρμόσουν πλήρως.

Πόσος είναι ο τζίρος της βιομηχανίας λαθρομετανάστευσης στην Τουρκία; Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τουρκικής αστυνομίας, υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ έτος! Χώρια τα δισεκατομμύρια από την επίσημη, ακόμα και διά διπλωματικών αποστολών, διακίνηση ναρκωτικών (Πληροφορίες, στο πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο του Όμηρου Φωτιάδη: «Λαθρομετανάστευση-ναρκωτικά, ένα πονηρό σχέδιο της Τουρκίας» - InfognomonPolitics, 15.6.2009). Με αφορμή, εξάλλου, δημοσίευμα (στο «Φιλελεύθερο» της Πέμπτης), το Υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του επιχειρεί να μειώσει αρνητικές εντυπώσεις και υποστηρίζει ότι «το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης έχει κατά τον τελευταίο χρόνο συγκρατηθεί και ελεγχθεί, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων μέτρων και ενεργειών της κυβέρνησης σε κρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πόσοι είναι οι ξένοι στην Κύπρο; Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται σε 116.000 εργαζόμενους. Και οι παράνομοι; Πόσοι είναι σήμερα; Υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις; Το Υπουργείο δεν εξηγεί. Απλώς να σημειώσουμε ότι το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το 2007, ανέβαζε τον αριθμό των ξένων εργατών στις 80.000 και των παράνομων, κατ’ εκτίμηση, μεταξύ 20-30.000. Πριν από δύο χρόνια. Και ότι τότε αποτελούσαν το 25% του εργατικού δυναμικού.

Σήμερα; Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, που είναι αρκούντως ανησυχητικοί για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και δημογραφικούς, κρίνουμε ότι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των όσων αποφασίστηκαν προχθές στη Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αξιοποιήσει κατά της Τουρκίας τις ευθύνες της στη διακίνηση λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Το πρόβλημα που ήδη ανέκυψε δεν είναι μόνο ανθρώπινο, αλλά περισσότερο πολιτικό και δημογραφικό. Με όλες τις εφιαλτικές εκτυλίξεις του για την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου