Χρήστες OnLine

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Απαγορεύουν τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στις πρεσβείες!


Αφίσα της περσινής εκδήλωσης της πρεσβείας μας στο Μπουένος Άιρες και φωτογραφία απ’ την αντίστοιχη στη Νέα Υόρκη


Σύμφωνα με εγκύκλιο η οποία στάλθηκε σε όλες τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές του εξωτερικού με θέμα «Εορτασμός Εθνικής Επετείου από Αρχές Εξωτερικής Υπηρεσίας υπό παρούσα δυσχερή οικονομική συγκυρία», δίδεται εντολή να μην παρατεθούν οι καθιερωμένες δεξιώσεις για την 25η Μαρτίου!!!


Όπως αναφέρεται, μάλιστα, η ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων της εθνικής επετείου «κρίνεται σκόπιμη προς εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για λόγους… συμβολισμού»!!! Συμβολισμού της «λιτότητας» που υποσχέθηκε στους οικονομικούς οργανισμούς και την Ε.Ε. ο πρωθυπουργός, συμβολισμού της «αναθεώρησης» της ελληνοτουρκικής ιστορικής προσέγγισης, συμβολισμού των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, ή απλά συμβολισμού της νεοσύστατης πολυπολιτισμικής χώρας που οραματίζονται; Παραμένει αδιευκρίνιστο και αδιάφορο.


Τα ποσά τα οποία θα εξοικονομηθούν είναι ασήμαντα για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς συνήθως πρόκειται για τυπικές δεξιώσεις. Δεξιώσεις που όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τις περιοχές όπου ζουν ομογενείς, αλλά και σε άλλες χώρες όπου δίνεται η ευκαιρία για «ανεπίσημη» διπλωματία. Ο μόνος έντονος συμβολισμός που όντως υπάρχει με τον εορτασμό της εθνικής επετείου της Ελλάδος στις πρεσβείες της του εξωτερικού είναι η υπενθύμιση της ιστορίας της και της εμπλοκής των τρίτων σ’ αυτή, η σταθεροποίηση της διεθνούς παρουσίας της και η αναβάθμιση του κύρους της. Όλα όσα «συμβολικά» θέλει ν’ αποφύγει η κυβέρνησή μας δηλαδή.


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (η εγκύκλιος υπογράφεται από τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Ι. Αλ. Ζέπο), δεν αφήνει περιθώρια ούτε και για πρωτοβουλίες χρηματοδότησης εκ των ενόντων ή από τους κατά τόπους ομογενείς της καθιερωμένης δεξίωσης για την εθνική μας επέτειο, καθώς επισημαίνεται το στοιχείο του… «συμβολισμού».


Τα χρήματα δεν θα εξοικονομηθούν καν όμως, καθώς όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο θα διατεθούν για κάλυψη άλλων… συναφών εκδηλώσεων!!! Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο «συμβολισμού» της λιτότητας απορρίπτεται και το ρεζιλίκι είναι διεθνούς επιπέδου.


Το μήνυμα προς τους τρίτους που δίνει ο όποιος «συμβολισμός» του υπουργείου είναι πως η χώρα μας πρωτοτυπεί παγκοσμίως ως η μοναδική που οι πρεσβευτικές και προξενικές της Αρχές της ανά τον κόσμο δεν θα τιμήσουν την εθνική της επέτειο.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ . ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ. ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου