Χρήστες OnLine

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2009

ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΥΔΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΑ ΞΕΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

Το νερό… νεράκι θα πουν οι κάτοικοι σε δεκάδες μεγάλα και μικρά νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, αν δεν βρεθεί άμεση λύση στην υδροδότησή τους μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Στις 11 Νοεμβρίου λήγει η σύμβαση μεταξύ του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και της εταιρείας με τα πλοία-υδροφόρες που μετέφεραν το νερό στα νησιά. Ο πλοιοκτήτης πλέον δεν δέχεται ούτε με απευθείας ανάθεση του έργου να συνεχίσει να μεταφέρει το νερό στα άνυδρα νησιά, ενώ η εταιρεία του είναι η μοναδική η οποία εδώ και 30 χρόνια αναλαμβάνει τη μεταφορά νερού σε νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους και απαιτεί να παίρνει δωρεάν το νερό από τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ, ΔΕΥΑΡ και από τη Νομαρχία Δωδεκανήσου, ώστε να διαμορφώσει αναλόγως και τα ναύλα μεταφοράς,ώστε να αποφύγει την πτώχευση.


Οι δήμαρχοι των νησιών, των οποίων η υδροδότηση εξαρτάται από την Αθήνα, βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόγνωση, καθώς δεν γνωρίζουν πού να απευθυνθούν αφού όλοι, μετά την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, δηλώνουν αναρμόδιοι.


Ο κ. Χρήστος Ηλιακίδης σε επιστολή του προ μιας εβδομάδας περίπου προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Ραγκούση, αλλά και προς τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σηφουνάκη , αφού επισήμανε τον κίνδυνο τα νησιά να μείνουν από νερό, κάλεσε τους δύο υπουργούς να επιληφθούν προσωπικά, ώστε τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου να μη ζητήσουν νερό από την Τουρκία.


Νησιά τα οποία εφοδιάζονται με νερό από την «ΥΔΡΟΔΟΤΙΚΗ»: Σύμη, Χάλκη, Πάτμος, Νίσυρος, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Λειψοί, Λέρος, Ψέριμος, Παλιόνησο (στον δήμο Καλυμνίων), Καλόλιμνος, Ρω, Λέβιθα, Αρκιούς, Μαράθι, Αγλημπαμπα, Κίμωλος, Αμοργός, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Τήνος, Θηρασιά, Δονούσα, Σίκινος, Φολέγανδρος, Καστελόριζο, καθώς και δεκάδες βραχονησίδες στις οποίες κατοικούν ελάχιστες οικογένειες.
Ωστόσο, παρά το αδιέξοδο που προβάλλει ο ιδιοκτήτης, εκτιμάται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να είναι αδιέξοδη, αφού ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση πάντα υπάρχει η λύση του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό διαθέτει πλοία-υδροφόρες που σε έκτακτες περιπτώσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου με νερό, -όπως ήδη γίνεται- , μέχρις ότου ο κ. Ραγκούσης επιληφθεί της υπόθεσης και λυθεί το θέμα του διαγωνισμού.

Πηγή:Patmos-island.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου