Χρήστες OnLine

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

"Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στο Άκτιο"


"Δύο σπουδαία ευρήματα, δύο θεϊκά κεφάλια κολοσσικών αγαλμάτων αποκαλύφθηκαν στο ναό του Άκτιου Απόλλωνα, (του Δήμου Ανακτορίου), μέσα από τον σηκό του ναού, στην ανασκαφή της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Ισμήνης Τριάντη.

Τα δύο κεφάλια βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, λευκά, φτιαγμένα από πεντελικό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας και πιθανολογείται ότι ανήκουν στον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
Για να επιβεβαιωθεί ή όχι αν υπάρχουν και τα σώματα των θεών χρειάζονται τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες. Εκτός, όμως, από τον χρόνο, εξαντλήθηκαν και τα χρήματα της ανασκαφής, της οποίας ένα μέρος του συνολικού της κόστους χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας.

Το σημείο της εύρεσής τους, στο βάθος του δυτικού τοίχου του σηκού, αλλά και το μέγεθός τους, που αναλογεί σε αγάλματα ύψους 3,5 μέτρων, δείχνει πως πρόκειται για τμήματα των λατρευτικών αγαλμάτων, τα οποία δεν αποκλείεται να βρίσκονται ακόμη στο χώμα. Ο χώρος δεν έχει πλήρως ανασκαφεί και ούτε πρόκειται, αφού αύριο λήγει ουσιαστικά η άδεια του ΥΠΠΟ προς την πανεπιστημιακή ομάδα. Ηδη, σκάβουν εκεί τρεις εβδομάδες, από το πρωί στις 6 έως τις 12 το βράδυ για να προλάβουν. Και θα χρειάζονταν άλλες δύο εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να επιβεβαιωθεί αν υπάρχουν ή όχι τα αγάλματα. Εν τω μεταξύ, εκτός από τον χρόνο, εξαντλήθηκε και η χρηματοδότηση.

Η κ. Τριάντη σκάβει τα τελευταία χρόνια στο Ακτιο, απέναντι από την Πρέβεζα, αποκαλύπτοντας τον ναό του Απόλλωνα που είδε ο Οκταβιανός Αύγουστος εκεί και τον μεγέθυνε όταν νίκησε τον Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.). Ο ναός είναι πιθανότατα σύγχρονος της ίδρυσης της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου (29-27 π.Χ.). Η θέση του ήταν γνωστή από το 1867, όταν ο Γάλλος πρόξενος στα Γάννενα Φρανσουά Νοέλ Σαμπουαζό έκανε την πρώτη ανασκαφή και βρήκε δύο αρχαϊκούς Κούρους, που έστειλε στο Λούβρο. Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει έπειτα από χρόνια τα υπολείμματα του κτιρίου.

Περισσότερα στο http://agrinio-news.blogspot.com/2009/09/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου